کتاب ختم نبوت، مقالهای است از کتاب محمد (ص) خاتم پیامبران که به قلم استاد شهید مرتضی مطهری به نگارش درآمده است. مباحث این کتاب با کتاب «خاتمیت» همپوشانی دارد و هر دو یک هدف را دنبال میکنند و عناوین مباحث آن عبارتند از: راز ختم نبوت، جبر تاریخ، نیازمندیها، مقتضیات زمان، تحرک و انعطاف، اجتهاد.
ظهور دین اسلام با اعلام جاودانگی آن و پایان یافتن دفتر نبوت توأم بوده است. مسلمانان همواره ختم نبوت را امر واقع شده تلقی کردهاند. هیچگاه برای آنها این مسئله مطرح نبوده که پس از حضرت محمّد صلیالله علیهوآله پیغمبر دیگری خواهد آمد یا نه. چه، قرآن کریم با صراحت پایان یافتن نبوت را اعلام و پیغمبر بارها آن را تکرار کرده است. در میان مسلمین اندیشه ظهور پیغمبر دیگر، مانند انکار یگانگی خدا یا انکار قیامت، با ایمان به اسلام همواره ناسازگار شناخته شده است.
تلاش و کوششی که در میان دانشمندان اسلامی در این زمینه به عمل آمده است، تنها در این جهت بوده که میخواستهاند به عمق این اندیشه پیببرند و راز ختم نبوت را کشف کنند.
در کتاب ختم نبوت، قدر مسلّم این است که وحی، تلقی و دریافت راهنمایی است از راه اتصال ضمیر به غیب و ملکوت. نبی، وسیله ارتباطی است میان سایر انسانها و جهان دیگر و در حقیقت پلی است میان جهان انسانها و جهان غیب.
نبوت از جنبه شخصی و فردی، مظهر گسترش و رقاء شخصیت روحانی یک فرد انسان است و از جنبه عمومی، پیام الهی است برای انسانها به منظور رهبری آنها که به وسیله یک فرد به دیگران ابلاغ میگردد.
کتاب ختم نبوت