در عصری که با پیشرفتهای سریع فناوری، تغییر هنجارهای اجتماعی و مفاهیم درحال تحول هویت و عاملیت انسان مشخص میشود، مطالعهی دوران کودکی هرگز به این اندازه مهم یا پیچیده نبوده است. درمقابل این پسزمینه، «فلسفهی کودکی و فلسفه برای کودکان» بهعنوان بررسی به موقع و قابل تأمل ابعاد مفهومی، اخلاقی و وجودی دوران کودکی در جامعهی معاصر پدیدار میشود. این کتاب پیشگامانه که توسط دیوید کندی، محقق برجسته از دانشگاه ایالتی مونتکلیر نوشته شده است، به ابعاد چندوجهی دوران کودکی، پیشفرضهای چالشبرانگیز و گسترش مرزهای تحقیق فلسفی میپردازد.
«فلسفهی کودکی و فلسفه برای کودکان»، بهدنبال بازجویی از مفروضات اساسی و چارچوبهای مفهومیای است که زیربنای درک ما از دوران کودکی را دربر میگیرد. کندی برگرفته از مجموعهای غنی از سنتهای فلسفی، از جمله اگزیستانسیالیسم، پدیدارشناسی، نظریهی فمینیستی و نظریهی انتقادی، خوانندگان را به سفری برای کشف فکری دعوت میکند و در تعامل پیچیدهی بین دوران کودکی، فرهنگ و سوبژکتیویته حرکت میکند. کتاب با قرار دادن دوران کودکی در زمینههای اجتماعی، سیاسی و تاریخی گستردهتر آن، ردیابی گفتمانها و بازنماییهای در حال تغییر دورانکودکی در دورهها و فرهنگهای مختلف آغاز میشود. کندی نشان میدهد که چگونه تصورات کودکی توسط عوامل بیشماری، از جمله ایدئولوژیهای بیگناهی، مفاهیم رشد و پویاییهای قدرت که بر روابط بزرگسال و کودک حاکم است، شکل گرفته است. او با پرسش از ساخت دوران کودکی بهعنوان یک مقولهی اجتماعی و فرهنگی، زمینه را برای کاوش عمیقتر مفاهیم فلسفی آن فراهم میکند. مرکز تحقیقات کندی، بررسی دوران کودکی بهعنوان مکانی برای تحقیقات فلسفی در نوع خود و نه پیشدرآمدی صرف برای بزرگسالی است. او دیدگاه دوگانهای را که دوران کودکی را مرحلهای انتقالی میداند که با عدم بلوغ و وابستگی مشخص میشود، به چالش میکشد و در عوض برای مفهومسازی مجدد کودکی بهعنوان شیوهای منحصربهفرد وجود با ابعاد هستیشناختی، معرفتشناختی و اخلاقی خود استدلال میکند. کندی از طریق تحلیل دقیق و تأمل فلسفی خوانندگان را دعوت میکند تا ماهیت کودکی و پیامدهای آن را برای درک ما از شکوفایی انسان و مسئولیت اخلاقی بازنگری کنند. علاوهبر این، این کتاب بهطور انتقادی با بحثها و معضلات معاصر پیرامون دورانکودکی در قرن بیستویکم درگیر میشود. کندی از تأثیر فناوری دیجیتال بر رشد شناختی کودکان گرفته تا اخلاق والدین در عصر فردگرایی نئولیبرال، به مجموعهای از موضوعات با دقت فکری و حساسیت اخلاقی میپردازد. او با پرسشهای مربوط به عاملیت، خودمختاری و آسیبپذیری دستوپنجه نرم میکند و به بررسی این موضوع میپردازد که چگونه کودکان در منظرههای پیچیده اجتماعی حرکت میکنند درحالیکه با سیستمهای سرکوب و نابرابری دستوپنجه نرم میکنند.
در خاتمه، «فلسفهی کودکی و فلسفه برای کودکان» یک گشتوگذار در تحقیقات فلسفی و تأمل اخلاقی است که چشماندازی قانعکننده از دوران کودکی بهعنوان نیرویی پویا و دگرگونکننده در جامعهی معاصر ارائه میدهد. کتاب دیوید کندی با رویکرد میان رشتهای، تحلیلهای ظریف و تعهد اخلاقی خود گواهی بر ارتباط پایدار مطالعات دوران کودکی در قرن بیستویکم است. همانطور که با چالشها و فرصتهای جهانی بههمپیوسته روبهرو میشویم، این کتاب بهعنوان چراغی از بینش و الهام برای محققان، مربیان و سیاستگذاران عمل میکند و ما را ترغیب میکند تا در مفروضات خود تجدیدنظر کنیم و احتمالات زندگی کودکان را دوباره تصور کنیم.
کتاب فلسفه ی کودکی و فلسفه برای کودکان