یکی از ویژگیهای کتب آسمانی وجود حکایتها و داستانهای مختلف در آنها است که باعث میشود فراگیری مفاهیم آن برای افراد بسیار دلچسب شود. اما نوع استفاده از روایات و داستانها در هر یک از کتب آسمانی متفاوت است.
دکتر محمد احمد خلف الله ویژگیهای داستانی قرآن کریم را مورد بررسی ساختاری قرار داده و تفاوتهای بنیادی بین داستانهای قرآنی و دیگر کتب آسمانی پیدا کرده است. کتاب «هنر داستانی در قرآن کریم» به ویژگیهای منحصربهفرد روایت اشاره میکند و در چهار فصل مشتمل بر: معانی تاریخی، اجتماعی، اخلاقی. دینی؛ هنر و ادبیات در داستان قرآنی؛ مصادر قصههای قرآنی و روحیات رسول و قصهی قرآنی به شرح کامل داستانهای قرآنی میپردازد.
بهطورکلی نویسنده در این اثر عنوان میکند که تفاوت عمدهی داستانهای قرآنی حذف ویژگیهای اصلی تاریخی مکان و زمان است. محمد احمد خلف الله معتقد است اشتباه عمدهای که مفسران در مواجهه با داستانهای قرآنی مرتکب شدهاند توجه به ساختار تاریخی داستانها است؛ حال آن که در قرآن داستانها تاکید بر موارد مهمتری دارند که با شرح و تفسیر این عوامل ویژگیهای خارج از مکان و زمان روایات برای همه قابلدرک میشود و از این طرق تأثیرگذاری داستانها بر عقل و قلب مخاطب دوچندان میشود.
نویسنده معتقد است کتب دیگر آسمانی عموما یک روایت داستانی کلی را شرح میدهند و این روایات با جزئیات بسیار و شرح و بست کامل تاریخی ارائه شده است. ولی در قرآن روایات قبلی خیلی خلاصه و تلخیص شده ارائه شدهاند تا جایی که باعث تعجب مسیحیان و یهودیان شده است. برخی از داستانهای قرآن تنها چند آیه هستند و بهصورت گذرا مورد اشاره قرار گرفتهاند حالآنکه در کتب دیگر شاهد چنین وضعیتی نیستیم.
دکتر محمد احمد خلف الله که بهعنوان پژوهشگر و نویسندهای نوگرا در جهان عرب شناخته میشود پیشازاین به موضوع هنر روایی در قرآن پرداخته است که این اثر هم مانند هنر داستانی در قرآن کریم، باعث بحث و گفتگوهای بسیار بین مفسرین و اصحاب اندیشه شده است.
کتاب هنر داستانی در قرآن کریم