1. خانه
  2. /
  3. کتاب آرمانشهر، رویای جهان بهتر

کتاب آرمانشهر، رویای جهان بهتر

نویسنده: ناصر فکوهی
3.3 از 1 رأی

کتاب آرمانشهر، رویای جهان بهتر

سیر نظریه های آرمان شهر گرایی از قرن پانزدهم میلادی تا امروز
Utopia dream for better world‮
انتشارات: کتابکده کسری
٪15
210000
178500
معرفی کتاب آرمانشهر، رویای جهان بهتر
اندیشه‌های آرمان‌شهری در تفسیرهای مدرن در حوزه‌های گوناگونی بررسی شده که اغلب نادرست و ناشی از عدم فهم عمیق موضوع است. مفهوم آرمان‌شهر بیش و پیش از هر چیز مبتنی بر مسئله «زندگی آرمانی برای نوع بشر در این دنیا» است و نمی‌توان آن را تنها به یک حوزه تقلیل داد.
عده‌ای آرمان‌شهرگرایی را در قلمرو ادبی، نوعی ادبیات داستانی تخیلی می‌پندارند که به موضوع سرزمین رویایی یا آینده‌ای خیالی می‌پردازد. اگرچه نظریه‌های آرمان‌شهرگرایی می‌تواند واجد ابعاد تخیلی، و از منظر ادبی نیز قابل‌بررسی باشد اما اساسا مبتنی بر پیش‌بینی سیر عادی واقعیت‌ها در چارچوب علمی است و نمی‌تواند صرفا در گستره ادبیات تخیلی تحلیل شود. عده‌ای دیگر آن را در قلمروی نظری الهیات دسته‌بندی، و مفاهیمی نظیر صلح، عدالت، برابری، آزادی، وحدت، نوع‌دوستی، فداکاری و ایثار در آرمان‌های اتوپیایی را ذیل الهیات تعریف می‌کنند. شاید گاهی بتوان نظریه آرمان‌شهری را در تبارشناسی ریشه‌های اسطوره‌ای آن تحلیل کرد، اما مفهوم آرمان‌شهر به چارچوب گفتمان الهیات محدود نمی‌شود و بسیاری از اندیشمندان آرمان‌شهرگرا اساسا دیدگاه خود را در این قالب مطرح نمی‌کنند. اندیشه‌های آرمان‌شهرگرایی همچنین، صرفا حالات ذهنی روان‌شناختی و بیان رویاگونه از زندگی آرمانی نیست، بلکه جهان اندیشه‌ورزی آرمان‌شهری در زمینه روان‌کاوی مفهوم زندگی آرمانی معنا می‌یابد. از سوی دیگر، تلقی از آرمان‌شهرگرایی صرفا مترادف با نظریه‌پردازی در حوزه توسعه اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، کالبدی و محیطی نیز برداشت دقیقی نیست. نظریه‌های آرمان‌شهری به مبانی پیشرفت به سوی جامعه آرمانی می‌پردازند و حتی برنامه عملیاتی نیز ارائه می‌کنند که گاهی به اجرا نیز درآمده است، اما در این حصار نیز نمی‌گنجد.
اتوپیا مفهومی جامع و چندوجهی است که از زمینه‌های گوناگون اعم از الهیات، نقد ادبی، برنامه‌های توسعه اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، برنامه‌ریزی محیطی، معماری و شهرسازی و نیز ابعاد روان‌شناختی ذهن ایدئال‌اندیش ریشه می‌گیرد.
درباره ناصر فکوهی
درباره ناصر فکوهی
ناصر فکوهی (زادهٔ ۲۴ اردیبهشت ۱۳۳۵، تهران)، انسان‌شناس، نویسنده و مترجم ایرانی است. وی همچنین استاد گروه انسان‌شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، مدیر وبگاه انسان‌شناسی و فرهنگ و عضو انجمن بین‌المللی جامعه‌شناسی و ایران‌شناسی‌است.
فکوهی دکترای جدید انسان‌شناسی سیاسی خود را در سال ۱۳۷۳ از دانشگاه پاریس دریافت کرد. وی آثار متعددی در حوزهٔ انسان‌شناسی —اعم از تألیف و ترجمه— دارد. از مهم‌ترین تألیفات وی می‌توان به کتاب‌های تاریخ اندیشه و نظریه‌های انسان‌شناسی، انسان‌شناسی شهری و پاره‌های انسان‌شناسی اشاره کرد. وی گفتگوها و میزگردهای فراوانی با اندیشمندان ایرانی همچون عبدالله کوثری، رامین جهانبگلو، علی بلوکباشی، شهلا حائری و غیره در ارتباط با انسان‌شناسی و حوزه‌های مرتبط با آن داشته‌است.
رامین جهانبگلو در مقاله‌ای در وبگاه ایندیَن اکسپرس، فکوهی را در کنار جواد طباطبایی، بابک احمدی، حمید عضدانلو، موسی غنی‌نژاد و فاطمه صادقی جزو روشنفکران گفتمانی دانسته که در مقابل روشنفکران دهه هفتاد و هشتاد قرار می‌گیرند.
فکوهی در گفتگوها و مقالات خود با نگاهی انسان‌شناسانه به موضوعات متفاوتی همچون جوانان و ازدواج آن‌ها، زنان، مشکلات نظام دانشگاهی، بومی گزینی، نقد فیلم‌های داستانی و مستند و وقایع سیاسی خاورمیانه پرداخته، همچنین به بسط رویکرد اخیر خود در ارتباط با اقوام و حوزه‌های مختلف فرهنگ و هویت قومی و غیره در مجلات، روزنامه‌ها، وبگاه‌های خبری و جامعه‌شناسی داخل و خارج از ایران و همچنین جلسات نقد و بررسی در اجلاس‌های مختلف پرداخته‌است. همچنین وی در حال به پایان رساندن پروژهٔ انسان‌شناسی تاریخ فرهنگی ایران معاصر است که بیش‌تر ملهم از نظریات پساآنال است.
دسته بندی های کتاب آرمانشهر، رویای جهان بهتر
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب آرمانشهر، رویای جهان بهتر" ثبت می‌کند