کتاب «شهر غایب» یکی از رمانهای «ریکاردو پیگلیا» نویسندهی شهیر آرژانتینی است که برای نخستینبار در سال 1992 منتشر شد و با استقبال بینظیر مخاطبان در سراسر جهان روبهرو شد.
پیگلیا یکی از نویسندگان سیاسینویس جهان است که با خلق جهانهای آرمانشهری و پادآرمانشهری در میان مخاطبان جدی ادبیات سرشناس شده است. شاید معروفترین اثری که مخاطبان در این سبک ادبی به یاد داشته باشند، رمان 1984 به قلم جورج اورول است. در این اثر وضعیت وحشتناکی برای انسان تصور شده است که تحت یک نظام رادیکال توتالیتر کنترل میشود و هیچ آزادی در هیچ سطحی برای انسان قابلتصور نیست.
رمان شهر غایب نیز بهنوعی روایتگر چنین داستان و موقعیتی است. ریکاردو پیگلیا در این اثر وضعیتی از آینده را تصویر میکند که هیچ خبر درستی به انسانها مخابره نمیشود و تمام تاریخ و اخباری که در دست است برای یکبار پالایش و مناسبسازی شده است. در چنین شرایطی سخن از زنی به نام النا به میان میآید.
نویسنده النا را برهمزنندهی توازن در این داستان قرار داده است و موقعیتی شبه کارآگاهی به وجود آورده است. النا بخشی از حافظهی خود را در ماشین و یا سیستمی ناشناس قرار داده و این حافظه حاوی اتفاقات و حوادثی است که به مذاق حکومت دیکتاتور خوش نمیآید. رمان با جونیور به پیش میرود. جونیور گزارشگر و روزنامهنویسی در مجله رسمی بوئنوسآیرس است که ماجرای النا را دنبال میکند و از زاویه دید او با سیر روایی این رمان همراه میشویم.
وضعیت سختی که ریکاردو پیگلیا در خلق این اثر در نظر گرفته است بهنوعی نشاندهندهی اعتراض این نویسنده و محقق آرژانتینی بهنظام توتالیتر در جهان است و شرایطی که از این وضعیت در نظر مخاطب مجسم شده است میتواند نوعی هشدار برای مردم و حکومتها در سطح جهان باشد.
مطالعهی رمان «شهر غایب» برای تمام علاقهمندان به داستانهای سیاسی و پادآرمانشهری توصیه میشود.
کتاب شهر غایب