1. خانه
  2. /
  3. کتاب ساختن بهشت در جهنم

کتاب ساختن بهشت در جهنم

نویسنده: ربکا سولنیت
3.9 از 1 رأی

کتاب ساختن بهشت در جهنم

A paradise built in hell
انتشارات: رایبد
٪15
440000
374000
معرفی کتاب ساختن بهشت در جهنم
ربکا سولنیت در کتاب ساختن بهشت در جهنم، به بررسی عمیق پنج فاجعه از زلزلۀ 1906 در سانفرانسیسکو تا توفان و سیل در نیواورلئان در نودونه سال بعد می‌پردازد. سولنیت در لابه‌لای کتاب سراغ فجایع مختلفی رفته است که از میان‌ آن‌ها می‌توان نمونه‌های ویژه‌ای را بیرون کشید؛ ازجمله فاجعۀ بمباران هوایی بلیتز لندن، زلزله در چین و آرژانتین، فاجعۀ هسته‌ای چرنوبیل، موج گرمای شدید شیکاگو در سال 1995، زلزلۀ ماناگوئه در نیکاراگوئه که به سرنگونی رژیم کمک کرد، اپیدمی آبله در نیویورک و فوران آتشفشان در ایسلند و... . همۀ این فجایع و بلایای طبیعی – با ذکر این تعبیر دیوید هاروی که «هیچ‌چیز طبیعی در هیچ فاجعۀ طبیعی وجود ندارد» - حاوی نیروی رهایی‌بخش و زندگی‌ساز مردمی است که در جهنم ساخته و پرداختۀ قدرت و ثروت، برای نجات جان‌ها و زندگی‌های بسیاری کوشیدند و دستاوردهای بزرگی را ارمغان آوردند. این کتاب دربارۀ امید در تاریکی است، دربارۀ الزام بازگشت به نیروی مردم و فهم این نکته که اگر این مردم در فجایع بزرگ کاری کردند که بهشت در جهنم پدید آمده، به این دلیل است که در تعلیق نظم قانون و شکست اکثر نظام‌ها، ما آزاد هستیم که به گونه‌ای دیگر زندگی و رفتار کنیم و روایت غالب رسانه‌ها و صاحبان قدرت و سرمایه را پس رانده و روایت درست و دقیق خودمان را ارئه دهیم؛ از چگونگی ساختن بهشت در جهنم.
درباره ربکا سولنیت
درباره ربکا سولنیت
ربکا سولنیت (زاده ۱۹۶۱) نویسنده آمریکایی است. او درباره موضوعات مختلفی از جمله فمینیسم، محیط زیست، سیاست، مکان و هنر نوشته است.او در سال 1961 در بریجپورت، کانکتیکات، از پدری یهودی و مادری کاتولیک ایرلندی به دنیا آمد. در سال 1966، خانواده او به نواتو، کالیفرنیا نقل مکان کردند، جایی که او بزرگ شد. او دبیرستان را به‌کلی رها کرد و در یک دبیرستان جایگزین در سیستم مدرسه دولتی ثبت‌نام وتا کلاس دهم در آنجا بود پس از آن در کالج راهنمایی ثبت نام کرد. وقتی 17 ساله بود برای تحصیل به پاریس رفت. او به کالیفرنیا بازگشت تا تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو به پایان برساند.او سپس در سال 1984 مدرک کارشناسی ارشد روزنامه نگاری را از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی دریافت کرد و از سال 1988 یک نویسنده مستقل است.
قسمت هایی از کتاب ساختن بهشت در جهنم

شما که هستید؟ ما که هستیم؟ این‌ها سوال‌های مرگ و زندگی هستند که در زمان بحران به سراغ انسان می‌آیند. هزاران نفر از توفان کاترینا جان سالم به در بردند چون نوه‌ها، خاله‌ها، همسایه‌ها و حتی افراد کاملا غریبه در سواحل خلیج به دادشان رسیدند، چون ناوگانی از قایق‌داران اطراف به نیواورلئان رفتند تا مردم سرگردان را به محل امن هدایت کنند. صدها نفر به‌دلیل عواقب کاترینا مردند چون دیگران از جمله پلیس، مأمورهای خودخواندۀ قانون، مقام‌های عالی دولتی و رسانه‌ها به این نتیجه رسیده‌بودند که مردم نیواورلئان به‌قدری خطرناک هستند که نمی‌توانستند برای نجات‌شان به آنها اجازۀ تخلیۀ عفونت، حتی در بیمارستان‌ها، را بدهند. تعدادی هم که تلاش می‌کردند فرار کنند با تهدید اسلحه روبه‌رو می‌شدند یا حتی به آنها شلیک می‌شد. شایعه‌هایی دربارۀ تجاوزها و قتل‌ها و ضرب‌و‌شتم‌های دسته‌جمعی پراکنده شد که بعدا نادرست از آب درآمد، هرچند رسانۀ ملی و رئیس‌پلیس نیواورلئان این شایعه‌ها را باور کردند و به آن‌ها شدت بخشیدند؛ آن هم در روزهایی که مردم در پشت‌بام‌ها، سرپناه‌ها و بیمارستان‌های شلوغ در گرمای طاقت‌فرسا، بی آب کافی، بی غذا و بی دارو و مراقبت‌های پزشکی دسته‌دسته می‌مردند. به‌سبب این شایعه‌ها، سربازها و بقیۀ اعزام‌شدگان، قربانیان را به چشم دشمن می‌نگریستند. باورها مهم هستند، اگرچه بسیاری از مردم علی‌رغم باورهایشان سخاوتمندانه عمل می‌کنند. کاترینا نسخه‌ای اغراق‌آمیز بود از آنچه در بسیاری از بلایا اتفاق می‌افتد. در آن زمان نحوۀ رفتار شما به این بستگی دارد که آیا به همسایه‌های خود فکر می‌کنید یا هم‌وطنان‌تان تهدیدی بزرگ‌تر از ویرانی ناشی از فاجعه هستند.

چگونه اکثر ما از اوج امکانات سقوط می‌کنیم و تبدیل به خودهایی کوچک می‌شویم که ایجاد جوامع ناامیدکننده پیامد آن است. در حال حاضر بسیاری از افراد امیدی به جامعۀ بهتر ندارند، اما وقتی با آن روبه‌رو شوند تشخیصش می‌دهند و آن کشف می‌درخشد، هرچند تجربه‌هایشان بی‌نام‌ونشان باشد. دیگران آن را تشخیص می‌دهند، به چنگ می‌آورند و چیزی از آن بیرون می‌آورند و در تحولات درازمدت اجتماعی و سیاسی، چه خوب و چه بد، پدیدار می‌شوند و این دری به بهشت بالقوۀ این عصر در جهنم است.

تغییردادن دنیا راه دیگری برای نجات جان خود است و دیگران، هرچند نامعقول، برای انگیزۀ اتوپیایی سخاوتمند هستند. اتوپیاها در حال حاضر، در آرژانتین، مکزیک، در جوامع بی‌شمار، آزمایش‌های اقتصادی و کشاورزی در اروپا، هند و ایالات‌متحده به وجود آمده‌اند. امروزه نقشۀ اتوپیاها با نام‌های دیگر سر‌وصدا راه انداخته‌است و این اندیشه گسترش می‌یابد و لازم است کمی گسترده‌تر شود تا تمام جوامع بلایا را در بر گیرد. این جوامع چشمگیر نشان می‌دهند که به همان اندازه که بسیاری از ماشین‌ها پس از قطع برق دوباره به تنظیمات اصلی برمی‌گردند و خودشان را بازنشانی می‌کنند، انسان‌ها هم دوباره خودشان را بازنشانی می‌کنند و به حالت دوستانه، اجتماعی و مدبرانه برمی‌گردند. امکان بهشت در حال حاضر، در درون ما با تنظیمات پیش‌فرض ثبت شده‌است.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب ساختن بهشت در جهنم" ثبت می‌کند