کتاب روان نوشتۀ پل بلوم مقدمهای کامل، واضح و قابلفهم از روانشناسی ارائه میدهد و تاریخچۀ این علم را از آغاز و ریشههای این علم تا اندیشمندان اولیه و یافتههای علمی جدید بهطور جذابی روایت میکند. بلوم این کتاب را بر براساس دوره محبوب “مقدمهای بر روانشناسی” که در دانشگاه ییل طراحی کرده، نوشته است. او سعی دارد علم پیچیدۀ ذهن انسان را از راه داستانپردازی و بررسیهای علمی به شیوهای ساده بیان کند.
پل بلوم، نویسنده کتاب، استاد روانشناسی در دانشگاه تورنتو و استاد بازنشسته دانشگاه ییل است. او بهعنوان یک محقق برجسته، جوایز متعددی دریافت کرده و مقالات علمی بسیاری در نشریاتی مانند نیچر و نیویورک تایمز منتشر کرده است. از آثار دیگر او میتوان به بر ضد همدلی و چگونه لذت کار میکند اشاره کرد.
کتاب روان میتواند پاسخگوی بسیاری از سوالات انسان در مورد چرایی کارهایی که انجام میدهد، افکاری که دارد و احساساتی که تجربه میکند، باشد. بلوم در این کتاب از ابتدای مسیر علم روانشناسی شروع میکند و با نگاهی به علم عصبشناسی و روانشناسی، آنچه که امروزه از مغز انسان میدانیم را توضیح میدهد. او پس از ارائۀ یافتههای عصبشناسی در مورد عملکرد مغز، روانشناسی را بررسی میکند.
برای این کار، او نظریات دو روانشناس معروف، زیگموند فروید و بی. اف. اسکینر را مقایسه میکند و از تفاوتهای آنها میگوید. بلوم معتقد است اگرچه نظریات هر دو دانشمند امروزه چندان استفاده نمیشود، اما این دو نظریه، نشانگر دو سر طیف نظریههای روانشناختی هستند. برای مثال فروید معتقد است منشاء رفتارهای انسانی، نیروهای ذهنی ناخودآگاه هستند.
از سوی دیگر اسکینر معتقد است هر کاری که میکنیم به دلیل شرطیسازی رفتاری و نقش پاداشها و مجازاتها است. بلوم پس از بررسی این مبانی، به تحلیل کاربردهای روانشناسی در سناریوهای واقعی زندگی میپردازد و پرسشهای اساسی که روانشناسان در این زمینه به دنبال پاسخی برای آنها هستند، را مطرح میکند.
آیا ما صرفا بر اساس تجربههای خود فکر و عمل میکنیم، یا بعضی از این رفتارها ذاتی هستند؟ چه عواملی باعث عمل کردن و عمل نکردن ما میشود؟ چرا افراد را قضاوت میکنیم؟ آیا برای رسیدن به شادی در زندگی، راه علمی وجود دارد؟ اینها سوالاتی هستند که بلوم در کتاب روان آن را در بخشهای مختلف این کتاب با نامهای تفکر، تمایلات، روابط و تفاوتها بررسی میکند. در ادامه خلاصه کتاب روان را خواهید خواند.
کتاب روان : داستان ذهن انسان