1. خانه
  2. /
  3. کتاب حسن بصری

کتاب حسن بصری

نویسنده: هلموت ریتر
3.2 از 1 رأی

کتاب حسن بصری

Hasan al-Basri
انتشارات: نامک
٪15
180000
153000
معرفی کتاب حسن بصری
کتاب «حسن بصری: تعالیم عرفانی و کلامی» اثر هلموت ریتر، اثری علمی است که به زندگی، تعالیم و تأثیرات حسن بصری، محقق و عارف برجسته اسلامی در اوایل دوره اسلامی می پردازد که به دلیل تقوا، حکمت و نظریاتش در اندیشه اسلامی، به ویژه در حوزه های کلام، اخلاق و عرفان، شهرت دارد. در همین راستا کتاب با مروری بر زندگینامۀ حسن بصری آغاز می شود که از تولدش در مدینه تا مرگش در بصره را در بر می گیرد. نویسنده سال‌های اولیه زندگی، تحصیلات و تعاملات او با چهره‌های برجسته زمانش را پوشش می‌دهد. آرای کلامی حسن بصری موضوع بعدی کتاب است. دیدگاه های کلامی حسن بصری، به ویژه اندیشه های او در مورد جبر، اختیار و ذات خدا مورد بررسی عمیق قرار گرفته است. او به دلیل موضعش در مورد اهمیت مسئولیت انسانی و مسئولیت پذیری اخلاقی، که در نامه معروف خود در مورد اراده آزاد و جبر بیان کرد، بسیار شهرت دارد. آموزه های اخلاقی حسن بصری، که بحث بعدی کتاب است، بر اهمیت تقوا، تواضع و اخلاص در ارتباط با خدا تأکید دارد. او منتقد سرسخت نفاق و بی اخلاقی بود و بر لزوم پاکی باطن و فداکاری تاکید می کرد. آموزه های اخلاقی او تأثیری ماندگار بر معنویت اسلامی و بر اندیشه های متأخر صوفیه گذاشته است. این کتاب همچنین به بررسی آموزه های عرفانی او و تأثیر آن‌های بر نسل های بعدی عرفای مسلمان می پردازد. حسن بصری اغلب به عنوان پیشرو سنت صوفیانه در اسلام تلقی می شود. تأکید او بر زهد، تطهیر باطن و عشق به خدا، زمینه ساز اعمال و عقاید صوفیانه پس از وی شد. قابل ذکر است وی در مباحث سیاسی نیز نظریه‌پرداز بود و فصول پایانی کتاب با نظریات سیاسی و اجتماعی وی اختصاص یافته است. حسن بصری از مدافعان عدالت اجتماعی بود و از فساد و زوال اخلاقی که در جامعه مشاهده می کرد انتقاد داشت. به طور کلی، این کتاب با کاوش در زندگی، آموزه‌ها و میراث حسن بصری، بینش‌های ارزشمندی را در مورد رشد کلام، اخلاق و عرفان اسلامی به خوانندگان ارائه می‌کند.
درباره هلموت ریتر
درباره هلموت ریتر
هلموت ریتر (Hellmut Ritter) شرق‌شناس، کارشناس الهیات و متن‌شناسی زبانهای لاتین و یونانی، استاد زبانهای فارسی و عربی و نویسنده و پژوهشگر پرتوان آلمانی است. هلموت ریتر در سال ۱۸۹۲ در لیشتناو از توابع هسن آلمان پا به جهان گذارد. پس از پایان دوره دبیرستان حدود سه سال به تحصیل در زمینه خاورشناسی نزد کارل بروکلمان و پاول کاله مشغول بود.
پس از آن به استراسبورگ نزد تئودور نولدکه، لندآور و فرانک رفت و از آنان دروس الهیات و متن‌شناسی زبانهای لاتین و یونانی را آموخت. سال ۱۹۱۳ به عنوان پژوهشگر در مؤسسه تاریخ و تمدن خاور زمین در هامبورگ آغاز به کار کرد و در سال ۱۹۱۴ در سن ۲۲ سالگی آزمون شفاهی دوره دکترا را در دانشگاه بن پشت سر نهاد و در سال ۱۹۱۹ در سن ۲۶ سالگی بدون ارائه رساله تخصصی به کرسی استادی خاورشناسی دانشگاه هامبورگ فراخوانده شد.
در سال ۱۹۲۷ او را به ریاست انجمن آلمانی پژوهشهای خاور زمین در استانبول برگزیدند. در سال ۱۹۳۶ در آغاز به سمت دانشیاری و دو سال بعد به سمت استادی زبانهای عربی و فارسی دانشگاه استانبول برگزیده شد. در سالهای جنگ جهانی دوم تا سال ۱۹۴۹ ترکیه را ترک نکرد. در این سال بر کرسی استادی موقت و در سال ۱۹۵۳ بر کرسی استادی تمام وقت شرق‌شناسی دانشگاه فرانکفورت نشست. در سال ۱۹۶۹، در زمان پیری و ناتوانی، برای همیشه به آلمان بازگشت و به گونه‌ای پرشور به کار پژوهش سرگرم شد. ریتر در روز ۱۹ ماه مه ۱۹۷۱ در سن هشتاد سالگی درگذشت.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب حسن بصری" ثبت می‌کند