1. خانه
  2. /
  3. کتاب دگرگونی ساختاری جدید در حوزه ی عمومی و دموکراسی شورای

کتاب دگرگونی ساختاری جدید در حوزه ی عمومی و دموکراسی شورای

3.7 از 1 رأی

کتاب دگرگونی ساختاری جدید در حوزه ی عمومی و دموکراسی شورای

A New Structural Transformation of the Public Sphere and Deliberative Politics
انتشارات: مرکز
٪15
150000
127500
معرفی کتاب دگرگونی ساختاری جدید در حوزه ی عمومی و دموکراسی شورای
کتاب «دگرگونی ساختاری جدید در حوزه‌ی عمومی و دموکراسی شورایی» اثر یورگن هابرماس، فیلسوف و جامعه‌شناس برجسته‌ی آلمانی، بازبینی انتقادی نظریه‌ی مشهور او درباره‌ی «قلمرو عمومی» در قرن بیست‌ویکم است. هابرماس که در دههی ۱۹۶۰ با کتاب «دگرگونی ساختاری قلمرو عمومی» به تحلیل فروپاشی فضای گفت‌وگوی عقلانی در جوامع سرمایه‌داری پرداخت، اکنون در این اثر جدید می‌کوشد نشان دهد چگونه فناوری‌های دیجیتال، پوپولیسم و بحرا‌ن‌های زیست محیطی، بار دیگر ماهیت دموکراسی و ارتباطات انسانی را دگرگون ساخته‌اند. هابرماس در کتاب اول خود، «قلمرو عمومی» را به عنوان فضایی فیزیکی-فکری (مانند سالن‌های ادبی یا روزنامه‌ها) تعریف کرد که در آن شهروندان با استدلال عقلانی درباره‌ی مسائل مشترک گفت‌وگو می‌کردند و افکار عمومی شکل می‌گرفت. در این اثر جدید، او اعتراف می‌کند که این الگوی ایده‌آل در قرن بیست ویکم تحت تأثیر سه نیروی اصلی قرار گرفته است: 1. جهانی‌شدن: قدرت فراملی شرکت‌ها و نهادها، حاکمیت ملی را تضعیف کرده است 2. دیجتال شدن: شبکه‌های اجتماعی، گفت‌وگو را به «انبوهی از داده‌ها» تقلیل داده‌اند و 3. بحران‌های زیست‌محیطی: تغییرات اقلیمی، نیاز به همکاری جهانی را ضروری ساخته، اما همزمان شکاف بین ملت‌ها را عمیق‌تر کرده است. هابرماس در این کتاب استدلال می‌کند که علیرغم افول قلمرو عمومی سنتی، امکانات تازه‌ای برای سیاست گفت‌وگومحور (Deliberative Politics) وجود دارد. همچنین او در این کتاب بار دیگر بر نقش سرمایه داری نئولیبرال در تخریب قلمرو عمومی تأکید می‌کند. او نشان می‌دهد چگونه شرکت‌های فناوری (مانند فیسبوک یا گوگل) با تبدیل داده‌های کاربران به کالا، فضای گفت‌وگو را به بازاری برای جلب توجه تبدیل کرده‌اند. به گفته‌ی او، در چنین فضایی، «حقیقت» جای خود را به «وایرال شدن» داده است و این مسئله بنیان‌های دمکراسی را تهدید می‌کند. به طور کلی، این کتاب نه تنها برای علاقه‌مندان به فلسفه‌ی سیاسی، بلکه برای هر کسی که نگران آینده‌ی گفت‌وگوی جمعی در عصر شبکه‌های اجتماعی است، خواندنی و چالش‌برانگیز است.
درباره یورگن هابرماس
درباره یورگن هابرماس
یورگن هابرماس (Jürgen Habermas) (زاده ۱۸ ژوئن ۱۹۲۹ در دوسلدورف آلمان) از فیلسوفان و نظریه‌پردازان اجتماعی معاصر و وارث مکتب فرانکفورت است که در چارچوب سنت نظریه انتقادی و پراگماتیسم آمریکایی کار می‌کند. او در اردیبهشت‌ماه ۱۳۸۱ سفری به ایران داشت.
تمرکز پژوهش‌های او بر روی شناخت‌شناسی، مدرنیته و تجزیه و تحلیل تحولات اجتماعی جوامع پیشرفته صنعتی سرمایه‌داری و سیاست روز آلمان به ویژه با توجه به نقش رسانه‌های همگانی است. شهرت او بیشتر به ابداع اصطلاح و تز گستره همگانی یا فضای عمومی است که فضایی فکری و اجتماعی را مدنظر دارد که در آن، فعالیت‌های آگاهی بخش رسانه‌ای به ایجاد زمینه برای بحث‌های اجتماعی و انتقادی و ظهور چیزی که او آن را برای دموکراسی بنیادی می‌داند، می‌انجامد.
به نظر وی اطلاعات (اکسیژن دموکراسی) در این گستره فرآوری می‌شود و هرچه فرایندها و روندهای این تولید، آزادتر و خردورزانه تر و با مشارکت حداکثری همه نیروهای اجتماعی باشد، مزایای دموکراسی واقعی تر و تأثیرگذارتر می‌شود. گستره همگانی فضای اجتماعی ای است که در آن مردم آزادانه شرایط اجتماعی خودرا نقد کرده و مشکلات را برشمرده و بر جریان تصمیم‌گیری سیاسی تأثیر می‌گذارند. به نظر هابرماس گستره همگانی خاستگاه افکارعمومی است. گستره همگانی میانجی فضای خصوصی و فضای عمومی است و هرچه آزادتر و فکورانه تر باشد مناسبات اجتماعی خردورزانه تر و انسانی تر خواهد بود. هابرماس بر این اعتقاد است که از اواخر سده نوزدهم گستره همگانی بر اثر افزایش فعالیت‌های تجاری و بازرگانی و سودگرایی دارندگان این رسانه‌ها و نیز فروکش کردن تمایلات انقلابی پیشین سرمایه‌داری رو به کاهش گذاشته‌است.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب دگرگونی ساختاری جدید در حوزه ی عمومی و دموکراسی شورای" ثبت می‌کند