کتاب اسطرلاب حق

Fihi Ma Fihi
(گزیده فیه ما فیه)
کد کتاب : 15611
شابک : 978-9642092840
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 292
سال انتشار شمسی : 1402
سال انتشار میلادی : 2017
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 7
زودترین زمان ارسال : 11 اردیبهشت

معرفی کتاب اسطرلاب حق اثر جلال الدین محمد بلخی(مولانا)

کتاب "اسطرلاب حق" گزیده ای است از فیه ما فیه "جلال الدین محمد بلخی" مشهور به "مولانا" که به انتخاب و تصحیح "محمدعلی موحد" به انتشار رسیده است. این اثر شامل صد عنوان برگزیده از سخنانی است که "مولانا جلال الدین" در مناسبت های مختلف به زبان آورده و از آنجایی که فیه ما فیه شکل مکتوب و ویرایسته ی سخنان شفاهی این عارف بزرگ است، کلمات و ساختار مطالبی که در این کتاب آمده چیزی میان زبان گفتار و نوشتار است.
اثر ابتدا با مقدمه ای بر آثار منثور "جلال الدین محمد بلخی" آغاز شده که این آثار عبارت اند از مجالس سبعه و مکتوبات و مقالات مولانا که همان فیه ما فیه است. سپس قسمت اصلی کتاب "اسطرلاب حق" که گزیده ی فیه ما فیه است آغاز می شود. "محمدعلی موحد", محقق و عرفان پژوه برجسته ی کشور این کتاب را براساس تصحیح فروزانفر و همچنین رجوع به ترجمه ی ترکی گلپینارلی تدوین نموده است. کار ارزشمند این محقق در کتاب "اسطرلاب حق"چیزی فراتر از ترجمه ی واژگان عربی و ناشناخته بوده و وی در نگارش اثر تلاش کرده تا پیوستگی مطالب، آن گونه که خطوط اصلی اندیشه ی مولانا را می نمایاند، حفظ گردد.
والا بودن کلام "مولانا" و نثر بی نظیر فیه ما فیه، نیاز به توضیح بیشتری ندارد اما از دیگر نکات مثبت کتاب "اسطرلاب حق" می توان به ارائه ی معنی لغات و ابیات به همراه یک توضیح کلی درباره متن، در پایان هر قسمت اشاره کرد. این امر سبب شده تا هر خواننده ای با هر سطحی از تسلط به ادبیات بتواند به نحوی از کلام "مولانا جلال الدین" بهره ببرد و بر دایره ی واژگان و اصطلاحاتش نیز افزوده شود.

کتاب اسطرلاب حق

جلال الدین محمد بلخی(مولانا)
جلال الدین محمد بلخی معروف به مولانا، مولوی و رومی، زاده ی 15 مهر 586 و درگذشته ی 4 دی 652 هجری شمسی، از مشهورترین و تأثیرگذارترین شاعران ایرانی است.جلال الدین محمد بلخی در بلخ زاده شد. پدر او مولانا محمد بن حسین، خطیبی معروف به بهاءالدین ولد و سلطان العلما، از بزرگان صوفیه و مردی عارف بود و نسبت خرقه ی او به احمد غزالی می رسید. وی در عرفان و سلوک سابقه ای دیرین داشت و چون اهل بحث و جدال نبود و دانش و معرفت حقیقی را در سلوک باطنی می دانست نه در مباحثات و مناقشات کلامی و لفظی، پرچمداران کلام و...
قسمت هایی از کتاب اسطرلاب حق (لذت متن)
ما را با آن کس که اتصال باشد، دم به دم با وی در سخنیم. و یگانه و متصلیم. در خموشی و غیبت و حضور، بلکه در جنگ هم به همیم و آمیخته ایم. اگرچه مشت بر همدگر می زنیم با وی در سخنیم و یگانه ایم و متصلیم. آن را مشت مبین. در آن مشت مویز باشد. باور نمی کنی؟ باز کن تا ببینی، چه جای مویز چه جای درهای عزیز.

مستغرق آن است که آب در او تصرف می کند و او را در آب تصرفی نیست. سباح و مستغرق هر دو در آب اند. اما این را آب می برد و محمول است، و سباح حامل قوت خویش است و به اختیار خود است. پس هر جنبشی که مستغرق کند و هر فعلی و قولی که از او صادر شود آن از آب باشد، از او نباشد. او در میان بهانه است.