محمد علی همایون کاتوزیان (متولد ۲۶ آبان ۱۳۲۱ (خورشیدی)، تهران) که در ایران وی را به نام همایون کاتوزیان و در خارج از ایران با کوتهنوشت نام؛ هما کاتوزیان، نیز میشناسند، اقتصاددان، تاریخنگار، کاوشگر علوم سیاسی و منتقد ادبی است.زمینهٔ تحقیق مورد علاقهٔ او مسائل مربوط به ایران است. تحصیلات رسمی دانشگاهی کاتوزیان در اقتصاد و جامعهشناسی است. او بهطور همزمان مطالعاتش را در زمینهٔ تاریخ و ادبیات ایران تا سطح پیشرفتهٔ آکادمیک ادامه داده است و نتایج این مطالعات را میتوان در تنوع آثار چاپ شده از او دید. تا کنون از او بیش از هفت کتاب در زمینهٔ تاریخ و ادبیات ایران به زبان انگلیسی به چاپ رسیده است.
کاتوزیان در تهران به دنیا آمد و پس از فراغت از تحصیل در دبیرستان البرز و گذراندن یک سال در دانشگاه تهران، برای خواندن رشتهٔ اقتصاد به انگلستان رفت. او در سال ۱۹۶۷ لیسانس خود را از دانشگاه بیرمنگام دریافت کرد. در سال ۱۹۶۸ فوق لیسانس را از دانشگاه لندن و در سال ۱۹۸۴ دکترایش را از دانشگاه کنت در کانتربری گرفت. در سالهای بین ۱۹۶۸ تا ۱۹۸۶ در انگلستان، ایران، کانادا و ایالات متحده اقتصاد درس داد. او در حال حاضر Research Fellow (پژوهشگر پسا دکترا/دستیار آموزشی) در کالج سنت آنتونی، و عضو هیئت علمی مؤسسه شرقشناسی دانشگاه آکسفورد است.
تفاوت استعدادهای طبیعی افراد، در حقیقت به مراتب کم تر از آن است که گمان می رود، و استعدادهای بسیار متفاوتی که ظاهرا متخصصان رشته های گوناگون را از یکدیگر ممتاز می سازد، در اغلب موارد نه همان علّت، بلکه معلول تقسیم کار می باشد. تفاوت های موجود بین شخصیت های کاملا غیرمشابه، مثلا تفاوت بین یک فیلسوف و یک کارگر معمولی، ظاهرا نه چندان ناشی از طبیعت، که نتیجۀ عرف، عادت و تربیت است. هنگامی که [این دو تن] به جهان چشم می گشایند - و همچنین در شش سال، یا هشت سال اول حیات شان - احتمالا بسیار به یکدیگر شباهت دارند، و نه اولیاء و نه هم بازی هایشان تفاوت چندانی بین آنان مشاهده نمی کنند. لیکن از این سن و سال یا اندکی پس از آن، آن دو به کارهای کاملا متفاوتی اشتغال می یابند. از این تاریخ تفاوت استعدادها جلب توجه می کند، و بر درجات آن افزوده می شود، تا سرانجام خودخواهی آن که فیلسوف است، سبب انکار هرگونه وجه تشابهی [با باربر] می شود.
در این مطلب به چهار نوع اصلی در سبک های نگارش می پردازیم و همچنین، شیوه ی استفاده از آن ها را مرور می کنیم.
کتاب جالبی است برای آشنایی با پیشگام سرمایه داری دنیا