کتاب «جمهور افلاطون» اثر آنجلا هابز، اثری متفکرانه از مفهوم قهرمانگرایی در آثار افلاطون، به خصوص کتاب جمهوری است که با تمرکز بر مفاهیم فضیلت و شجاعت، سعی در ارائهی فهم افلاطون از ایدهی «قهرمان» دارد. کتاب آنجلا هابز نهتنها تحلیلی از مواضع فلسفی افلاطون، بلکه بررسی چگونگی تلاقی این ایدهها با مضامین فرهنگی گستردهتری مانند مردانگی، اخلاقیات، و ساختارهای آرمانهای اجتماعی است. کتاب با بحث در مورد معنای thumos، به معنای «فضیلت» نزد افلاطون، آغاز میشود؛ اصطلاحی که ترجمهی آن دشوار است ولی با این حال میتوان گفت که thumos بخشی از روح را در بر میگیرد که با احساساتی مانند خشم و میل به شناخت همراه است. هابز استدلال میکند که درک معنای thumos برای فهم روانشناسی اخلاقی افلاطون و دیدگاه او از یک جامعهی ایدهآل، همانطور که در جمهوری بیان شده است، کلیدی میباشد. هابز سپس به رابطهی بین فضیلت و شجاعت میپردازد. او بررسی میکند که چگونه افلاطون شجاعت را که به طور سنتی با قدرت فیزیکی همراه است، به یک کیفیت اخلاقی که به زندگی خوب کمک میکند، بازتعریف میکند. آنجلا هابز این بازتعریف را از دریچهی رسالات مختلف افلاطون، از جمله لاخس، جایی که مفهوم شجاعت به دقت مورد بررسی قرار میگیرد، بررسی میکند. یکی از موضوعات محوری کتاب، بیان نقش شخصیتهای قهرمان اسطورههای یونانی، مانند آشیل هومر، در اندیشهی افلاطون است. آنجلا هابز بیان میکند که تعامل افلاطون با این شخصیتها، که مظهر فضایل قهرمان هومری هستند، به چه نحو است و افلاطون چگونه تلاش میکند تا آنها را مطابق با آرمانهای فلسفی خود تغییر دهد. هابز همچنین به جنبههای جنسیتی قهرمانی و شجاعت میپردازد. وی بررسی میکند که آیا گنجاندن زنان توسط افلاطون به عنوان حاکمان بالقوه در کتاب جمهوری خود با تصور او از شجاعت همسو است یا خیر. این منجر به بحث گستردهتری درباره نقش جنسیت در چارچوب اخلاقی افلاطون میشود؛ اینکه آیا فضایل «مردانه» را میتوان با بینش فراگیرتر افلاطون از جامعه، جامعهای که زنان نیز نقش مهمی در آن دارند، تطبیق داد یا نه. یکی دیگر از ایدههای بررسی شده در این کتاب نقش تفسیر و فهم افلاطون از «قهرمان» در تربیت است. برای افلاطون، قهرمانان نقش بهسزایی به منزلهی الگو در تربیت، که بهطور کلی از مهمترین دغدغههای یونانیان باستان بودهاست، ایفا میکنند، به نحوی که در نزدیک شدن به جامعهی آرمانی بسیار تأثیرگذارند. به طور خلاصه، کتاب «جمهور افلاطون» آنجلا هابز، اثر ارزشمندی است که به مطالعات افلاطونی برای درک دقیقی از تأثیر متقابل بین روانشناسی اخلاقی، فلسفهی اخلاق و آرمانهای فرهنگی در اندیشهی افلاطون بسیار کمککننده بوده است به نحوی که دانشجویان، پژوهشگران و حتی مخاطبان علاقهمند به خوبی میتوانند از این کتاب بهره ببرند.
درباره انجی هابز
آنجلا هانتر "آنگی" هابز (زاده 12 ژوئن 1961) یک فیلسوف و استاد دانشگاه انگلیسی، که در فلسفه و اخلاق یونان باستان تخصص دارد. او استاد درک عمومی فلسفه در دانشگاه شفیلد است. پس از بورس تحصیلی در کالج مسیح، کمبریج، هابز به عنوان عضو ارشد در درک عمومی فلسفه و مدرس فلسفه در دانشگاه وارویک درآمد. وی متخصص در فلسفه یونان باستان است و علاقه خاصی به اخلاق، نظریه سیاسی و روانشناسی اخلاقی دارد.
این کتاب راهنمای جمهور افلاطون است برای خوانندگان بزرگسالی که برای نخستین بار میخواهند کتاب جمهور را بخوانند. به همین دلیل مترجم سیر کلی کتاب جمهور را در ابتدای کتاب آورده تا خواننده تصوری کلی از کتاب افلاطون داشته باشد.