کتاب «قواعد مباحثه» به قلم آنتونی وستون، یک راهنمای مختصر و در عینحال کاربردی در جهت تقویت افراد در راستای استدلال بهتر در مباحثات است که بهدلیل وضوح، اختصار و عملی بودن آن بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. این کتاب حول قواعد خاصی میچرخد که به روشی ساده توضیح داده شدهاند و طیفی از موضوعات مختلف را دربر میگیرد؛ از ساخت استدلالهای کوتاه گرفته تا پیچیدگیهای گفتمانهای طولانی و گسترده. از لحاظ ساختاری، این کتاب به فصلهایی تقسیم میشود که بهطور سیستماتیک به انواع استدلالها میپردازد؛ از جمله استدلالهای براساس مثال، مقایسه، علیت و همچنین استدلالهای قیاسی. همانطور که گفته شد، یکی از نقاط قوت کلیدی کتاب، آساننویسی آن است. وستون از زبان بیشازحد فنی اجتناب کرده و مطالب را به گونهای بیان میکند که به راحتی قابل درک و همچنین قابل اجرا باشند.
کتاب با توضیح قواعد کلی برای صورتبندی استدلالهای کوتاه شروع میشود و بر اهمیت تشخیص مقدمات و نتیجهگیریها و شروع از مقدمات یقینی تأکید میکند. وستون به خوانندگان توصیه میکند که دقیق و مختصر باشند و بهجای لفظپردازی، براساس محتوای واقعی نوشته و در طول استدلالهای خود از اصطلاحات ثابت استفاده کنند تا شنوندگان دچار سردرگمی میان اصطلاحات نشوند. در فصلهای بعدی، وستون راهکارهایی را درمورد نحوهی استفاده موثر از مثالها، نحوهی تحلیل و ساختن قیاسها و نحوهی ارزیابی و استناد به منابع ارائه میکند. در بخش مربوط به استدلالهای قیاسی، وستون خوانندگان را با ساختارهای منطقی مبنایی، مانند وضع مقدم، رفع تالی و قیاس شرطی و... آشنا میکند. وستون این مفاهیم را با مثالهای واضح و روشن توضیح میدهد و به خوانندگان کمک میکند تا بفهمند چگونه استدلالهای قیاسی معتبر بسازند و از طرف دیگر، مغالطههای منطقی رایج را تشخیص دهند. همچنین قابل ذکر است که هر فصل از کتاب با ضمیمههایی به پایان میرسد که اشتباهات رایج را فهرست میکند و همچنین خلاصهای از تعاریف مفاهیم آن فصل ارائه میدهد.
با این اوصاف چه درحال آماده شدن برای یک مناظره باشید یا درحال نوشتن یک مقاله یا صرفا میخواهید بهطور موثرتری در زندگی روزمرهتان به مباحثه بپردازید، این کتاب میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
کتاب قواعد مباحثه