کتاب قرآن و مثنوی

Quran and Masnavi
(فرهنگواره تاثیرات آیات قرآن در ادبیات مثنوی)
کد کتاب : 24306
شابک : 978-9643412869
قطع : وزیری
تعداد صفحه : 728
سال انتشار شمسی : 1401
سال انتشار میلادی : 2004
نوع جلد : زرکوب
سری چاپ : 12
زودترین زمان ارسال : 11 آذر

معرفی کتاب قرآن و مثنوی اثر بهاءالدین خرمشاهی

"فرهنگواره تاثیرات آیات قرآن در ادبیات مثنوی" که تحت عنوان "قرآن و مثنوی" توسط "بهاءالدین خرمشاهی" تالیف شده، اثری است ارزشمند که پیوندها و ارتباطات میان "قرآن و مثنوی" را کند و کاو می کند. "بهاءالدین خرمشاهی" در این اثر اظهار می دارد که حتی صورت و ساختارهای مثنوی معنوی نیز از قرآن کریم تاثیر گرفته و مولوی پژوهان بزرگی همچون استاد "بدیع الزمان فروزانفر" و حتی خود مولانا جلال الدین محمد بلخی به شباهت های صوری و معنایی "قرآن و مثنوی" اذعان داشته اند. منظور از شباهت ساختار، همان غیرپیوستگی و عدم خطی بودن هر دو اثر است، که یکی قدسی و وحیانی است و دیگری زمینی و الهامی، اما مطالب هر دو به شکلی حجمی، تو در تو و معنا در معنا بیان شده اند.
مورد بعدی از ارتباط "قرآن و مثنوی"، نظریات و برداشت های مولوی درباره ی قرآن می باشد که کلام الله مجید را دارای ظاهر و باطن و همچنین اثری وحیانی و تحریف ناپذیر می داند. اصل عدم تفسسیر یا مهم تر از آن عدم تاویل از آیات قرآن نیز از دیگر آرای مولاناست که بر اساس آن معتقد است معنای قرآن را باید فقط از قرآن به دست آورد و با احتیاط از ظاهر به باطن آن دست یافت.
از دیگر وجوه ارتباطی "قرآن و مثنوی" که "بهاءالدین خرمشاهی" در این اثر به آن پرداخته، نفوذ و تاثیری است که الفاظ قرآنی و آیات و عبارات آن بر ابیات مثنوی داشته اند و به پنج صورت تضمین، برگرفتن، اقتباس، الهام گرفتن و اشاره داشتن توسط نویسنده برشمرده شده اند و برای هر کدام مثال هایی نیز ذکر شده است.

کتاب قرآن و مثنوی

بهاءالدین خرمشاهی
بهاءالدین خرمشاهی (زاده ۱۳۲۴ در قزوین) نویسنده، مترجم، روزنامه نگار، طنزپرداز، فرهنگ نویس، شاعر و استاد دانشگاه ایرانی است. وی تألیفاتی در حافظ شناسی و تفسیر اشعار او دارد.تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در قزوین گذراند. سپس در رشتهٔ پزشکی پذیرفته شد اما تحصیل در این رشته را در سال سوم نیمه کاره رها کرد (۱۳۴۳) و به همراه کامران فانی به تحصیل در رشتهٔ ادبیات فارسی پرداخت. سپس از دانشگاه تهران فوق لیسانس کتابداری گرفت (۱۳۵۰ تا ۱۳۵۲) و در مرکز خدمات کتابداری مشغول به کار شد. از استادان وی در رشتهٔ ا...
قسمت هایی از کتاب قرآن و مثنوی (لذت متن)
آری بافت و اسلوب قرآن ، چند و چندین موضوعی است و موضوعات به احسن وجه و جذاب ترین شکل برحسب اقتضای هر مورد می می آیند . موضوعاتی از توحید و اسماء الله که غالبا به صورت روح می آیند و پایان بندی بسیاری از آیات اند و نبوت و انبیاء که قصص آنها کمابیش نیمی از قرآن را در بر می گیرد و همه سرشار از عبرت و حکمت است و معاد و عوالم و حیات اخروی گرفته تا وصف پدیده های طبیعی چون آب ، خاک ، باد . باران ، شب ، روز ، ماه ، خورشیا ۔ ، ستارگان ، دریاها و گوهرها و کشتیها و ماهیها ، و وصف های گوناگون شوق انگیز بهشت و بهشتیان و حیات جاودانه آنان با ترجیع بند بس هنرمندانه « جنات تجری من تحتها الأنهار » ( بارها ) و ترجیع بند امیدبخش در حق اولیاء الله و رستگاران : « لا خوف علیهم ولا هم یحزنون» ...