چیزهای زیادی وجود دارد که فیلسوفان علم مطالعه میکنند، اما یک مجموعه اصلی از دغدغهها این است که چه چیزی در علم متمایز است، چگونه علم با سایر فعالیتهای انسانی متفاوت است، مجموعه دانش آن چه پایههایی دارد، چه ویژگیهایی برای تعامل علمی با پدیدهها ضروری است و مواردی از این دست. این بدان معناست که فیلسوفان علم زمان زیادی را صرف کردهاند تا مرز بین علم و شبهعلم را بیابند؛ آنها سعی کردهاند منطقی را که ادعاهای علمی با آن پایه گذاری میشوند، دریابند و برای درک رابطه بین نظریه و دادههای تجربی، و کار کردن روی یک رشته مشترک که بسیاری از زمینههای علمی متفاوت را متحد میکند، تلاش کنند.
"آشنایی با فلسفه علم" اثری است از "حسین شیخ رضایی" که یک توصیف فلسفی از چیزی است که بوسیلهی علم انجام میگیرد. مثلا اینکه چگونه علم تلاش میکند تصویری از دنیا بسازد و به روشی خاص در برابر جهان پاسخگو باشد، چگونه آن تصویر از جهان در پاسخ به اطلاعات تجربی ایجاد میشود و تغییر میکند، و اینکه چه نوع توضیحاتی برای موفقیت گزارشهای علمی میتوان ارائه داد.
غالبا، فیلسوف به جای یک رشته خاص از علم، به کلیت علم میپردازد. اگرچه سوالاتی که مطرح شد ممکن است ابتدایی به نظر برسند، اما در واقع پاسخ قانعکننده به این سوالات بسیار دشوار است. نظرات در مورد چنین مسائلی به طور گستردهای در این زمینه متفاوت است و گهگاه راه خود را با نظراتی از خود دانشمندان جدا میکند که عمدتا وقت خود را صرف انجام علم میکنند، نه تجزیه و تحلیل انتزاعی آن. علیرغم این تنوع عقاید، فیلسوفان علم تا حد زیادی میتوانند در یک چیز اتفاق نظر داشته باشند و آن این است که هیچ راه واحد و ساده ای برای تعریف علم وجود ندارد! با این حال "حسین شیخ رضایی" در "آشنایی با فلسفه علم"، شما را با تفکر بنیادی پیرامون این مفهوم آشنا میسازد.
کتاب آشنایی با فلسفه علم