1. خانه
  2. /
  3. کتاب شهود و شناخت

کتاب شهود و شناخت

3.3 از 1 رأی

کتاب شهود و شناخت

ترجمه و شرح صحیفه سجادیه (دوره چهار جلدی)
Intuition and cognition
ناموجود
600000
معرفی کتاب شهود و شناخت
صحیفه سجادیه، زبور آل محمد (ص)و انجیل اهل بیت و میراث سترگ حضرت امام زین العابدین (ع)است که منظومه اندیشه اسلامی را در قالب دعا، ترسیم می کند.
بر این کتاب، تاکنون شرح های مختلفی نوشته شده که هر کدام از جنبه ای قابل استفاده اند.
اما اثر حاضر که در چهار جلد، سامان یافته، هر یک از دعاهای موجود در صحیفه سجادیه را به طور جداگانه، به تناسب موضوعات، تقطیع کرده، و پس از اعراب گذاری دقیق، ترجمه پارسی روانی از آن ارائه داده است.
علاوه بر این ها، نکته مهم در این شرح آن است که واژگان مشکل هر دعا را به دقت، معنا کرده سپس شرح مفصّلی از مطالب و موضوعات، ارائه می دهد.
در جلد نخست موضوعی تحت عنوان «نیایش از دیدگاه عقل و نقل» ارائه شده که مباحثی همچون: «تعریف دعا»، ضرورت دعا»، «پیشینۀ دعا»، «اقسام دعا»، ارکان دعا»، «آثار و فواید دعا»، موانع دعا»، «زبان دعا» و «دربارۀ صحیفه» را دنبال می کند.
نویسنده در ادامه به شرح دعاهای صحیفۀ سجادیه پرداخته و بیست فراز از دعای اول که در ستایش خداوند است را به تفصیل شرح می دهد.
در شرح دعای دوم نیز هشت فراز ارائه گردیده که موضوع آن درود بر پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله می باشد.
دعا برای حاملان عرش و فرشتگان مقرب، عنوان سومین دعا است که دوازده فراز آن شرح داده می شود.
دعا برای پیروان انبیای الهی، چهارمین دعا می باشد که ضمن ارائۀ شش فراز آن به شرح و ترجمۀ آن نیز پرداخته است.
شرح ادعیۀ پنجم تا سیزدهم شامل: «دعا برای خود و دوستان»، «دعا هنگام صبح و شام»، «دعا هنگام گرفتاری و ناراحتی»، «پناه بردن به خدا از اخلاق و افعال ناهنجار»، «آمرزش خواهی از درگاه خدا»، «دعا هنگام پناه بردن به خدا»، «دعا برای حسن عاقبت»، «توبه و اعتراف به درگاه خداوند» و «درخواست حوایج» می باشد.
جلد دوم کتاب «شهود و شناخت» دعاهای چهاردهم تا سی ام را شرح می دهد؛ عناوین و سرفصل های این جلد عبارتند از: «دعا به هنگام مظلوم واقع شدن و مشاهدۀ کردار ستمگران»، «دعا به هنگام بیماری، اندوه و گرفتاری»، «طلب عفو و آمرزش از درگاه خداوند»، «پناه بردن به خدا از شیطان و دشمنی ها و نیرنگ آن»، «دعا به هنگام دفع ناگواری ها و اجابت خواسته ها»، «دعای درخواست بارش باران»، «دعای درخواست مکارم اخلاق و کردارهای پسندیده»، «دعا به هنگام پیش آمد اندوه و غصۀ اشتباهات»، «دعا در حال سختی، گرفتاری و پیچیدگی امور»، «دعا برای عافیت»، «دعا برای پدر و مادر»، «دعا برای فرزندان»، «دعا برای همسایگان و دوستان»، «دعا برای مرزداران»، «دعا هنگام پناه بردن به خدا»، «دعا هنگام تنگدستی» و «دعا برای پرداخت بدهی».
مجلد سوم کتاب «شهود و شناخت» به شرح ادعیۀ سی و یکم تا چهل و پنجم و جلد چهارم نیز به شرح دعاهای چهل و ششم تا پنجاه و چهارم می پردازد.
نویسنده در شرح فراز سوم دعای پنجاهم «إنْ تعذّبْنی فإنّی لذلک أهْل، و هو- یا ربّ- منْک عدْل، و إنْ تعْف عنّی فقدیما شملنی عفْوک» می نویسد:
تسلیم در برابر خواسته های الهی، عمل به دستورهای خداوند می باشد؛ چرا که او هر کاری کند، سزاوار است و هر تقدیری فرماید، حق است. از این رو امام علیه السلام در ادامه فرمود: خدایا! اگر تو مرا عذاب کنی، محض عدل است و من سزاوار خواهم بود و اگر عفو فرمایی، دأب توست و از دیرزمان مشمول عفو تو بودم.
درباره حسن ممدوحی کرمانشاهی
درباره حسن ممدوحی کرمانشاهی
حسن ممدوحی (متولد ۱۳۱۸ در کرمانشاه – درگذشته ۱ مهر ۱۳۹۹) نماینده مردم کرمانشاه در دوره چهارم مجلس خبرگان رهبری و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بود. وی پس از یک دوره بیماری شامگاه سه شنبه در ۱ مهر ۱۳۹۹ درگذشت و در جوار ضریح حرم فاطمه معصومه به خاک سپرده شد. پس از اتمام تحصیلات مقدماتی به تحصیل علوم دینی روی آورد که با مخالفت خانواده‌اش رو به رو شد. وی در خصوص مخالفت پدرش با تحصیل گفت:
«وقتی تحصیلات مدرسه‌ای ما تمام شد حدود ۱۶–۱۷ ساله بودم که آیت الله عزیزالله خوشوقت یکی دو بار از تهران آمدند کرمانشاه و ایشان ذوق طلبگی را در من زنده کرد. با پدرم دربارهٔ طلبگی صحبت کردم اما ایشان مخالف بودند. برای اینکه درس حوزه را بخوانم، از شهر فرار کردم چون پدرم راضی نبود. فرارم از شهر این طور بود که یک آقایی به نام «شیخ عبدالجواد جبل عاملی» از طرف آقای «[آیت الله العظمی] بروجردی» در کرمانشاه ساکن بودند که ایشان از لحاظ علمی در مرز مراجع بودند اما بسیار متواضع بودند ما خیلی به ایشان ایمان داشتیم و من هم دغدغه داشتم که اگر بخواهم فرار کنم پدرم از این کار راضی نیست. برای اینکه پدرم راضی بشود من بروم قم و درس حوزه بخوانم چهل روز زیارت عاشورا خواندم ولی همچنان پدرم راضی نمی‌شد آخرش رفتم پیش آقای «جبل عاملی» استخاره کردم و نیتم این بود که من بروم قم یا نروم و پدرم که راضی نیست باید چکار کنم؟ این آیه آمد: «... وَ لا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنا قَلْبَهُ عَنْ ذِکْرِنا…» و از آن کس که قلبش را از یاد خودمان غافل ساخته‌ایم، اطاعت مکن! (سوره کهف آیه ۲۸) البته ایشان غافل از این مسئله بود وگرنه در امور دینی واقعاً مؤمن بود، لذا فرار کردم و رفتم قم. تابستان سال بعد رفتم کرمانشاه، پدرم می‌گفت دیگر نباید قم برگردی و باید اینجا بمانی! تابستان که تمام شد دیدم انگار پدرم همچنان راضی به برگشتن من به قم نیست لذا دوباره فرار کردم. ما همچنان درس را ادامه دادیم تا رسیدیم به «شرح لمعه». پدرم بر «شرح لمعه»، «عروة الوثقی» و «وسیله‌النجاة» تسلط داشتند. روزی که رفته بودم پیش پدرم، کتاب لمعه را باز کرد و به من گفت این عبارت را بخوان! وقتی عبارات را صحیح خواندم، گفت: معلوم می‌شود خوب درس خوانده‌ای! و از آن زمان، به بنده اعتقاد پیدا کرد و آرام گرفت. حتی آمد قم و در حوزه ما چند شب ماند و آرام آرام خانه‌ای برای ما خرید و بعد مقدمات ازدواج ما را فراهم کرد و از همان وقت ایشان رابطه‌اش با ما خوب شد.»
دروسِ دوره مقدمات را در قم به پایان رساند. با اتمام دوره "سطح" و ورود به دوره "خارج"، در کلاس فقه سید محمد محقق داماد شرکت کرد و مدت ۱۴ سال به درس سید محمدرضا گلپایگانی رفت. در این سال‌ها، برای تحصیل "اصول فقه" نیز به درس "خارج اصول" میرزا هاشم آملی" رفت. ممدوحی در سال‌های تحصیل خود، برای فراگرفتن علوم عقلی و حکمت، مدت‌ها در درس "اسفار" محمد حسین طباطبایی حاضر می‌شد و از شیوه های اخلاقی و برنامه‌های سیر و سلوک او بهره‌های فراوان می‌برد. با درگذشت طباطبایی، در درس" اسفار" و "فصوص الحکم" عبدالله جوادی آملی شرکت نمود و بعدها نزد حسن حسن‌زاده آملی رفت و سلوک عرفانی را نزد وی فرا گرفت.
نظر کاربران در مورد "کتاب شهود و شناخت"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

باید کتاب عالی باشه کاش قیمتش مناسبتر بود

1402/07/13 | توسطز بهادری - کاربر سایت
0
|