انتخاب کتاب «سی شعر حافظ» از مجموعۀ «سی شعر»، برای نوجوانان علاقهمند به ادبیات و شعر، انتخاب خوبی است. هر جلد از مجموعۀ «سی شعر»، به یکی از شاعران بزرگ پرداخته است؛ شاعرانی چون حافظ، سعدی، مولانا، خیام، عطار، نیما، فروغ و...
«سی شعر حافظ» همان طور که از نام آن پیداست، به زندگی و شعر حافظ پرداخته است. حدیث لزر غلامی، که خود شاعر نیز هست، در نگارش این کتاب سعی کرده است علاوه بر پرداختن به زندگی حافظ، به جهان و دنیای حافظ هم نقبی بزند. همچنین او در انتهای کتاب، در کنار گزینش سی غزل از غزلیات حافظ، معنی واژههایی که در غزلها مدام تکرار شده، آورده و سعی کرده است مفاهیمی را توضیح دهد که لازمه و پیشزمینه خوانش غزلهای حافظ هستند. همۀ این ویژگیها کتاب «سی شعر حافظ» را، همچون سایر جلدهای این مجموعه، به کتابی خوب و لازم برای بچهها تبدیل کرده است. جای چنین کتابهایی تا پیش از این خالی بود.
حافظ که به لسانالغیب یا ترجمانالاسرار شهرت دارد، از بزرگترین شاعران و غزلسرایان ایرانی است. حافظ از هیچ چیزی به اندازه ریا و مردمفریبی بدش نمیآمد و این را بارها و بارها به شکلهای مختلف در غزلیاتش آورده است. یکی از خاصترین ویژگیهای غزلیات حافظ، تاویلپذیری آنهاست، به شکلی که هر کسی در هر حالی و در هر جایی که باشد، با نیتی خاص، اگر تفالی به دیوان او بزند، برداشت خاص خودش را خواهد کرد و جواب نیت و سوالش را خواهد گرفت، گویی از راز دل همه آگاه است.
خیلی وقتها بچهها نام حافظ را از بزرگترها شنیدهاند، یا گاهی به مناسبتی، مثل شب یلدا یا شب سال نو، دیدهاند که بزرگترها تفالی به حافظ میزنند اما خودشان چیزی از این شاعر بزرگ نمیدانند. «سی شعر حافظ» میتواند ورود و مقدمه خوبی برای شناخت حافظ و شعرهایش، برای این دسته از بچهها باشد.
شناساندن ادبیات کلاسیک و نیز شاعران برجسته به مخاطب نوجوان و کودک، از نکات مهم و قابل تاملی است که شاید به اندازه کافی به آن پرداخته نشده است. مجموعۀ «سی شعر» مجموعه خوب و درخوری است که میتوان با کمک آن، بچهها را با دنیای شاعران بزرگ و شعرهایشان آشنا کرد.
کتاب سی شعر: حافظ