مجموعۀ «سی شعر» با هدف آشنایی بچهها با شاعران بزرگ نوشته شده است. در هر جلد از این مجموعه، به زندگی، دنیا و شعرهای یکی از شعرای نامدار ایرانی پرداخته شده است. «سی شعر: سعدی» یکی از کتابهای این مجموعه است که به زبان ساده و خودمانی برای بچهها از سعدی میگوید. بچهها با خواندن این کتاب میتوانند با زندگی و سبک و سیاق شعرهای سعدی آشنا شوند.
سعدی که به استاد سخن معروف است، شاعر بزرگ ایرانی، در شیراز به دنیا آمد و نام کوچکش مصلح بود. پدرش از ملازمان دربار بود و سعدی از همان کودکی تحت تعالیم پدرش قرار گرفت. طولی نکشید که سعدی پدرش را در ۱۲ سالگی از دست داد، اما تاثیر همین دوران کوتاه تعالیم و آموزهها، در او باقی ماند، بهگونهای که بعدها با عشق از این تعالیم یاد میکرد. سعدی در زمان حیاتش، سفرهای بسیاری رفت و علاوهبر سرودن شعر و غزل، حکایات زیادی نوشت. سعدی با نوشتن کتاب «بوستان» و بعدتر «گلستان»، توانست به شهرت برسد. او بعد از سفرهای بسیار و بازگشت به شیراز، تمام عمرش را صرف پند دادن به امیران، اطرافیان و رعایا کرد و یا شعر سرود.
مریم محمدخانی در کتاب «سی شعر: سعدی» مروری داشته است به زندگی سعدی و سپس سی شعر از اشعار این شاعر را به سلیقه خود برگزیده است و توضیح و تفسیری هم برای روشن شدن هرکدام از آنها، برای مخاطب نوجوان کتاب، نوشته است.
ویژگی کتابهای مجموعۀ «سی شعر» زبان خاص و صمیمی و روشن نویسندۀ هر جلد است. هر جلد از این مجموعه را نویسندهای از اهالی ادبیات کودک و نوجوان، به قلم و زبان خاص خودش، اما روشن و شفاف و به دور از تکلف نوشته است. از سختی و کلیشهای بودن زبان کتابهای درسی و زندگینامهای، در این کتابها خبری نیست تا بتواند هرچه بیشتر مخاطب نوجوان را به خود جلب کند و او را با شعر و شاعران کلاسیک و معاصر آشتی دهد.
در کتاب «سی شعر: سعدی» نویسنده به این نکته اشاره میکند که برخلاف نظر عدهای که گمان میکردند داستانهای «گلستان» و «بوستان»، تماما سرگذشت واقعی خود سعدی است، بخشی از این حکایات، حاصل تخیل شاعر است و واقعی نیست.
با خواندن «سی شعر: سعدی»، مخاطب نوجوان میتواند تا حدودی با دنیا و شعرها و زندگی سعدی آشنا میشود و اگر خواست بهشکلی عمیقتر و جدیتر شعرها و حکایات این شاعر بزرگ را دنبال کند، میتواند به سراغ کتابهای تخصصیتر برود.
کتاب سی شعر: سعدی