مجموعه حاضر یادی از شیراز قدیم است، شیراز دوران کودکی، روزهای قبل و رفتن به دارالسلام، خرید آبدزدک و برق زدن خزوک های طلایی زیر نور آفتاب، و برگشتن به خانه سر ظهر از کوچه پس کوچه هایی که بوی خوروش سبزی از خانه های آنها به مشام می رسید، روزهای تولد صاحب الزمان و گذاشتن توپ تخم مرغی روی فواره حوض جلو غرفه های مغازه ها، روزگار فیلم های وسترن و فانتوماس، بعدازظهرهای داغ تابستان و سانس دو فیلمه و نون دو پیازه آلوی جلوسینماها، و عصرها وقتی منگ از کوچه پشت سینما مترو خارج می شدی، بوی عجیبی به مشامت میخورد. باغ وحش سیروس قهرمانی و عصرهای جمعه و خرس بیچاره ای که درقفسی بود که نه می توانست دور بزند و نه راه برود و فقط مجال تلوتلو خوردن داشت، صحراهای کاهویی خیابان باغشاه و کش رفتن آنها در حین قدم زدن بسوی خونه عمه، خیابانهای خلوت و تک و توک ماشینهای درحال گذر، خیابان وصال و خیام و عیدها و گل اشرفی هایی که دسته دسته روی سرما می ریختند، حمام شاپوری، چای شیرین اوستای حمام و هوای سردی که وقتی از درحمام خارج میشدیم به سروصورتمان می خورد، رفتن دوشنبه ها به آستانه سید علاء الدین حسین و بعد خوردن آش کارده، عید و گربه نوروزی و پری که لای کتاب می گذاشتیم و بچه ها بهش شکر می دادن ( چون فکر می کردیم زنده است ! ) باغ رفتن تابستونها همراه پدر و بعداز ظهرها هم آب تنی بالنگ توی جوب آب، نترس ها هم می رفتند تو تنوره آسیاب، آسیایی که بوی کنار همه فضایش را پر کرده بود و زمستانها رفتن به باباکوهی و موقع ناهار و سیب زمینی های درسته توی دیگ غذا، پپسی کوچک و کرایه نفری ۵ ریال بستنی بندی سه راه احمدی و قسمت زنانه که با مادر می رفتیم و زنگ می زدیم تا بستنی بیاورد، کیهان بچه ها و عباس یمینی شریف و خلبان بی باک، روزهای سینه زنی و حرکت اسبی شبیه ذوالجناح و بابام که توی باغچه کنار خیابان می نشست و می گریست ، … این کتاب یادی است از همه آن روزها و خاطراتی که با این عکس ها برای نسل های بعد از ما می ماند که شیراز، چه شیرازی بود.
عکس ها در دو بخش اصلی گردآوری شده اند: مردم، مراسم، شخصیت ها مکان های دیدنی، زندگی، خاطره ها..
منصور صانع عکاس ایرانی اهل شیراز است. او دانش آموخته رشته عکاسی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران در سال ۱۳۶۸ می باشد. میتوان از منصور صانع به عنوان عکاسی و پژوهشگر نام برد که همواره میان پژوهش و عکاسی در سیر و سلوک است. صانع بی تردید با آثار خویش حدیث نفس می گوید و در ذهن مخاطبینش مانا می شود. شیراز به منصور صانع مدیون است چراکه تاریخ عکاسی اش، یادش، مجموعه هایش را جاودانه ساخته است. او با این آثار فرهنگ شهر شیراز را برای ما و آیندگان ثبت و ماندگار می کند. منصور صانع با همه آثار، آرزوها و مهر بیپایان خویش در تاریخ فرهنگی این دیار خواهد ماند. منصور صانع بیشترین آثار مصور را در مورد شیراز منتشر کرده است پس از کتاب های ارزشمند "تاریخ عکاسی شیراز"، "به یاد شیراز"، "شیراز کودکی ما"، "مجموعه زندیه"، "دیروز و امروز شاهچراغ(ع)" کتاب "شیراز روزگار جوانی"، ششمین اثر استاد صانع در مورد شیراز است.
صانع امروز برای تاریخ فرهنگی شیراز از یک سو با هنر عکاسی و از سوی دیگر تحقیق تاریخی دارای اهمیت است. بیشتر آثار صانع، زاده نگاه هنری و دوربین عکاسی او است؛ اما بیشتر کتاب های مروبط به شیرازش آمیزه ای از هنر و تحقیق است. او با تکاپویی غریب، انگاره های عینیت یافته در آثارش را کشف کرده، به تصویر می کشد، ثبت می کند و تا هماره تاریخ در حافظه جمعی به ودیعه می نهد. گویی نگاه هنرمندانه اش بر آن است تا در کنار تجسم عینی نشانه ها، متن معنا را در تار و پود لحظه ها جاری کند و بدین سان آثارش نه یک تصویر صرف که سرایش معنایی می شود که از ذهن کاوشگر و هنرمندش برخاسته است. همچنین فیلمی کوتاه از گفت و گوی منصور صانع با محمد سجادی آموزگار دبیرستان نمازی شیراز ساخته شده است.