1. خانه
  2. /
  3. کتاب سانشوی مباشر

کتاب سانشوی مباشر

نویسنده: دادلی اندرو
3.2 از 1 رأی

کتاب سانشوی مباشر

یک فیلم یک جهان 11
Sansho Dayu
انتشارات: خوب
٪15
50000
42500
معرفی کتاب سانشوی مباشر
اگر سانشوی مباشر نه فقط فیلمی بزرگ بر تارک تاریخ سینماست، بلکه رساله‌ای تصویری در کندوکاو طریقت انسان‌بودن است را از دو مسئله‌ی اساسی تنیده شده درون همه‌ی اجزایش می‌شود فهم کرد؛ یکی اینکه حکمرانی اخلاقی، یگانه‌ترین و تنهاترین طریقی‌ست که می‌تواند مردم را از ذلت رهانیده و به انسان‌هایی شریف تبدیل کند و دوم همان نصیحت پدر تبعیدشده‌ی آغاز فیلم به پسرش زوشیو است: «انسان بدون شفقت دیگر انسان نیست»؛ میزوگوچی بر مبنای همین دو انگاره‌‌ است که افسانه‌ی ژاپنی قرن یازدهمی را به لحظه‌ی معاصرش در 1954 و البته همیشه‌ی تاریخ در پیش‌وپس خودش پیوند می‌دهد. تک‌نگاری «سانشوی مباشر» نوشته‌ی «دادلی اندرو» و «کارول کاوانو» کنکاش در لایه‌های این فیلم بزرگ «کنجی میزوگوچی» از منظرهایی‌ست که رو به امروز و البته آینده دارد! این کتاب، ریزبینانه و موشکافانه از دل چگونگی و چرایی ساخته شدن این قصه‌ی کهن به دست میزوگوچی در آن سال‌های پس‌از جنگ دوم جهانی، کار این فیلم‌ساز بزرگ چپگرا را در اجزای مختلفش بررسی می‌کند. حساسیت میزوگوچی بر مسئله‌ی زنان، نگاهش به تاریخ، اسطوره و الهیات در سرزمینش، فلسفه‌ورزی چپ‌گرایانه‌اش در تک‌تک قاب‌بندی‌ها و مفصل‌بندی نور، موسیقی، صحنه‌آرایی و حرکت دوربین، مسئله‌هایی هستند که کتاب روی آن‌ها دست گذاشته و آن را به یکی از بهترین تک‌نگاری‌هایی سینمایی این سال‌ها مبدل کرده است.
درباره دادلی اندرو
درباره دادلی اندرو
دادلی اندرو (متولد 1945) یکی از نظریه‌پردازان و پژوهشگران بزرگ سینما و استاد دانشگاه یِیل است که کتاب‌‌های متعددی در مورد آندره بازن، سینمای فرانسه، و نظریه‌ی فیلم دارد.
نظر کاربران در مورد "کتاب سانشوی مباشر"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

سانشوی مباشر حکایت ملت ژاپن است که از بند امپراطور مستبد رهیده و به چنگ اهریمن مستعمر گرفتار شده اند. مادر به بردگی و کنیزی می‌رود، نماد جنگی که هستی ژاپن را بر باد داد. خودکشی آنجو تمثیلی از حوادث هسته ای هیروشیما و ناکازاگی است. بازگشت پیروزمند سوشیو نمادی از امیدواری ژاپن به توسعه بعد از جنگ است و کنار رفتن سوشیو از فرمانداری تمثیلی از سرخوردگی ملت ژاپن از تمدن غرب است. سکانس پایانی فیلم، سوشیو را نشان می‌دهد در حالی که پس از یک عمر مادر حالا فرتوت خود را در ساحل اقیانوس، در کنار کلبه ای محقر می‌یابد. اقیانوس و کلبه نمادهای مریخ و زحل منحوسند. ابرها نماد عطارد. جز سایه ای خبری از آفتاب امید بخش نیست. نشانی از ثروت‌های مشتری و لطافت‌های زهره هم نیست. اندک دیالوگ‌های پایان فیلم از سوشیو این گذشتن از تجمل و رفاه را بهای رستگاری می‌داند. ژاپن یکسر غرق اندوه و بدبختی است. با این همه آغوش گرم مادر نابینا و فرتوت و اندوهگین و پایان یک عمر فراق نماد تفوق روح معنوی بشریت بر پلشتی جهان صاحبان قدرت است. مادر در آخرین دیالوگ فیلم این را به پسر یادآور می‌شود. میزوگوچی با این قصه قرن یازدهمی حقایق تلخ قرن بیستم ژاپن را بازگو کرد و یگانه راه برون رفت از این وضعیت نابچار را بازگشت به معنویت شمرده است. چنین شاهکاری را نه کارگردانی بزرگ که تقدیر فلکی مبهوت کننده رقم می‌زند.

1402/05/26 | توسطساسان شیرالی زاده - کاربر سایت
4
|

دیالوگی از این فیلم که بعد از گذشت سالها از تماشای فیلم در خاطرم مانده از زبان شخصیت مادر است که میگوید زوشیو، هونشو، داغ دیدار شما فرسوده ام کرده

1400/11/22 | توسطکامران سیاحی
4
|