1. خانه
  2. /
  3. کتاب زایش درام ایرانی

کتاب زایش درام ایرانی

پیشنهاد ویژه
3.1 از 1 رأی

کتاب زایش درام ایرانی

گفتمان روشنفکری در عصر قاجار و رویکرد میرزاآقا تبریزی در تلفیق نمایش ایرانی و تئاتر غربی
Zayesh Drame Irani
انتشارات: افراز
٪20
330000
264000
معرفی کتاب زایش درام ایرانی
میرزاآقا تبریزی در تاریخ تئاتر در ایران از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. او را در جایگاه نخستین کسی به یاد می‌آوریم که به زبان فارسی نمایشنامه نوشته است. البته پیش از او باید به چهره‌ای تأثیرگذار در عرصه‌ی روشنفکری همچون میرزا فتحعلی آخوندزاده اشاره کرد که نخستین نمایشنامه‌نویس ایرانی به حساب می‌آید، گرچه او نمایشنامه‌هایش را به زبانی جز فارسی نوشته است. اتفاقا حضور آخوندزاده تأثیر شگرفی بر میرزاآقا گذاشت و راه تازه‌ای را پیش روی او گشود. آخوندزاده بود که به میرزا آقا و بسیاری دیگر چون او نشان داد ایران به‌لحاظ تاریخی و در قیاس با کشورهای دیگر چه حال و روزی دارد، و در عین حال، «فن شریف درام» را به‌عنوان یکی از ابزارهای تجدد شناساند. چهره‌ی میرزا آقا که درس آخوندزاده را به‌خوبی یاد گرفته بود، سال‌های سال زیر غبار تاریخ مانده بود، و بعد هم که پرده از آن برگرفته شد، معمولا نگاهی سیاه و سفید به آن وجود داشت: گروهی نمایشنامه‌های تبریزی را به‌کلی فاقد ارزش قلمداد می‌کردند و گروهی دیگر در قبال آن‌ها دست به مبالغه می‌زدند. خشایار مصطفوی در کتاب «زایش درام ایرانی» که عنوان فرعی «گفتمان روشنفکری در عصر قاجار و رویکرد میرزا آقا تبریزی در تلفیق نمایش ایرانی و تئاتر غربی» را به خود می‌بیند، کوشیده است راهی میانه در پیش بگیرد. تحلیل او در این کتاب که از سوی انتشارات افراز به چاپ رسیده، در پیوند با تجددخواهی به‌عنوان گفتمان مسلط آن دوره است. به‌اعتقاد مصطفوی، «میرزا آقا تبریزی نیز به‌عنوان یکی از روشنفکران زمانه‌اش، در مسیر انتقال بحران آگاهی خویش به جامعه و توسل به اندیشه‌ی غالب، یعنی تحول به واسطه‌ی تجدد، یکی از شاخه‌های هنر غربی به نام تئاتر را برگزید». «زایش درام» مشتمل بر چهار فصل می‌شود: « عصر قاجار، تولد روشنفکران و واکاوی تئوری غالب گفتمان آنان با جامعه»، «میرزا آقا تبریزی، فرزند زمانه‌اش»، « هنر نمایش ایرانی و دریافت میرزا آقا تبریزی از آن» و «تئاتر غرب و دریافت میرزا آقا تبریزی از آن».

درباره خشایار مصطفوی
درباره خشایار مصطفوی
خشایار مصطفوی به سال ۱۳۶۱ خورشیدی در کرمانشاه زاده شد؛ امّا کودکی و جوانیش را در تهران سپری کرد. او مدرک کارشناسی ادبیات نمایشی را از پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۶ و کارشناسی‌ارشد کارگردانی را در سال ۱۳۸۹ از دانشکدهٔ هنر دانشگاه تربیت مدرس تهران گرفت. در طول این سال‌ها مصطفوی به نگارش نمایشنامه و همچنین کارگردانی تئاتر پرداخت و نمایش‌های کرگدن‌ها، گاوها فریاد می‌کشند، ریشه‌های فرسودهٔ آفرینش و حکومت زمان خان را به نمایش درآورد. نخستین کتاب او با نام زایش درام ایرانی در سال ۱۳۹۱ در تهران به وسیله انتشارات افراز منتشر شد. جلسه‌ی رونمایی این کتاب که در خانه‌ی هنرمندان ایران برگزار شد و در آن دکتر هاشم آغاجری و دکتر سید جواد طباطبایی حضور داشتند که با حمله نیروی‌های تندرو به جلسه ناتمام ماند. مجوز تجدید چاپ این کتاب نیز در ایران لغو گشته است. در همین سال او به آلمان کوچید و در سال ۱۳۹۲ مجموعه داستان به جهنم را توسط انتشارات گردون برلین منتشر کرد. انتشار این کتاب به علت محتوایش در ایران ممنوع است. در اردیبهشت سال 1395 یکی از خبرنگاران باشگاه خبرنگاران جوان با موضوع توهین به ساحت امام دوزادهم شیعیان در کتاب “به جهنم” از آیت الله مکارم شیرازی برای صدور حکم ارتداد خشایار مصطفوی استثفاء می‌کند که منجر به صدور حکم ارتداد وی می‌گردد.
دسته بندی های کتاب زایش درام ایرانی
قسمت هایی از کتاب زایش درام ایرانی

دغدغه های طبقه ی بورژوا در هر پنج نمایشنامه ی تبریزی در شخصیت هایی چون اشرف خان (که وابسته به طبقه ی مرفه است و بدنبال تمدید زمامداری اش است)، شاه قلی میرزا (که از خانواده ای متمول بر می خیزد)، حاجی رجب خوش ابرو (که تاجر است)، حاجی قندهاری (تاجر) و یا حاجی پیر قلی ( تاجر) تصویر می شوند. این شخصیت های بورژوآ به مانند شخصیت های نمایش بقال بازی تصویر خصوصیات اخلاقی خویش را در آیینه هایی درشت نمایی کننده به مخاطب نشان می دهند، خصوصیت هایی که بر نظام ارزشی پول محور شکل گرفته اند و موجب استثمار، ریاکاری و فساد در جامعه گشته اند. اما تبریزی در کنار مضحکه ی حماقت این بورژوازی، شخصیت های طبقه ی مقابل یعنی بی چیزان و فقرا را نیز تصویر می کند و جالب این جاست که از دیدگاه تبریزی، مردم عادی نیز از همان آرمان های طبقه ی بورژوآ تبعیت می کنند، میل، عطش و پول پرستی شخصیت های فرعی ای چون نوکران، فراشان و خدمتگزاران اگر به همان اندازه ی طبقه ی قدرتمند نباشد، از آن کمتر نیست.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب زایش درام ایرانی" ثبت می‌کند