این کتاب در سه بخش مقدمه که متشکل از سفر قهرمان و کهن الگو با ۱۷ بخش، الگوی کریستوفر ووگلر با ۱۲ بخش و اگلوی فیلمنامه سید فیلد با سه بخش و گامهای دراماتیک است؛ بخش دوم این کتاب نظریه گامهای دراماتیک کروتزن است که شامل دوازده گام به همراه خلاصه فیلمبرداری درباره الی، جدایی نادر از سیمین و فروشنده است، در بخش دیگری از این فصل نیز نویسنده به صورت مجزا به گامهای دراماتیک کروتزن برای این سه فیلم در دوازده گام پرداخته است و در پایان نتیجه گیری داشته است.
گامهای دراماتیک در فیلمنامه از مباحث بنیادین هنر سینماست. جنبههای دراماتیک در سه فیلمنامه درباره الی، جدایی نادر از سیمین و فروشنده بسیار برجسته و قابل توجه است نگاهی که در این کتاب به این سه مورد میشود علاوه بر جنبههای دراماتیک به توصیف شخصیتها، چگونگی پیشروی داستان، هدف فیلمساز و معنا و مفهوم فیلمنامه میپردازد و از خلال نظریه «گام های دراماتیک» شناخت بهتری از مضامین داستانی فیلمنامهها و فنون فیلمنامه نویسی اصغر فرهادی به دست میآید.
در این کتاب ابتدا ساختار دراماتیک در سینما بررسی شده، سپس فیلمنامهها طبق الگوی کروتزن تحیل میشود و در نهایت به مقایسه سه فیلمنامهها طبق الگوی کروتزن تحلیل میشود و در نهایت به مقایسه سه فیلمنامه بر مبنای این نظریه میپردازد. هر سه اثر عناصر دراماتیک دارند و مطالعه آنها از منظر «گام های دراماتیک» کروتزن اثبات میکند که از هر دوازده گام برخوردارند. مطالعه و بررسی این آار نه تنها اثبات میکند که فیلمنامهها با الگو منطبق اند بلکه کمک شایانی به تحلیل و نقد آنها نیز میکند و در نتیجه این مطالعه اثبات میکند که آثار فرهادی شباهتهایی نیز باهم دارند و دلیلی بر تثبیت خط فکر فیلمساز و عاملی از عوامل موفقیت او به شما میرود.
کتاب نظریه گام های دراماتیک میشلا کروتزن