1. خانه
  2. /
  3. کتاب گفتمان و حقیقت

کتاب گفتمان و حقیقت

نویسنده: میشل فوکو
5 از 1 رأی

کتاب گفتمان و حقیقت

تبارشناسی حقیقت گویی و آزادی بیان در تمدن غرب
One of the speeches by Michel Foucault
انتشارات: دیبایه
٪15
195000
165750
معرفی کتاب گفتمان و حقیقت
کتاب«گفتمان و حقیقت؛تبارشناسی حقیقت گویی و آزادی بیان در تمدن غرب» اثری است که بخشی از آخرین سخنرانی‌های میشل فوکو، فیلسوف برجسته فرانسوی، در کالج فرانسه را در بر می‌گیرد. این کتاب که به عنوان یکی از جذاب‌ترین آثار فلسفی شناخته می‌شود، به بررسی دقیق مفهوم حقیقت و حقیقت‌گویی می‌پردازد. فوکو در این اثر، با نگاهی تاریخی و فلسفی، مفهوم پارسیا یا حقیقت‌گویی را از یونان باستان تا اوایل دوران مسیحیت مورد کنکاش قرار می‌دهد. او با تحلیل نمایشنامه‌های اریپید، ویژگی‌های انسان حقیقت‌گو یا پارسیاستس را تشریح می‌کند و توضیح می‌دهد چگونه مفهوم حقیقت از حوزه الهی به قلمرو انسانی انتقال یافته است.
کتاب به طور خاص بر اهمیت رک‌گویی، مواجهه با خطر، انتقاد از خود و دیگران، و پایبندی به اصول اخلاقی در فرآیند حقیقت‌گویی تأکید می‌کند. فوکو نشان می‌دهد که چگونه در جامعه پارسیا، فرد حقیقت را بر کذب، خطر را بر امنیت، و تکلیف اخلاقی را بر منافع شخصی ترجیح می‌دهد. این اثر همچنین به موضوعات مهمی چون خودشناسی، رمزگشایی از حقیقت درباره خود، و شجاعت لازم برای پذیرش حقیقت درباره خویشتن می‌پردازد. فوکو با ارائه داستان‌هایی از قهرمانانی که در شرایط دشوار راست‌گویی را برمی‌گزینند، تصویری تازه و جهان شمول از اهمیت و چالش‌های حقیقت‌گویی ارائه می‌دهد. اگرچه سبک نگارش فوکو، مطابق معمول، پیچیده و نیازمند تمرکز بالاست، اما جذابیت داستان‌های آمیخته با فلسفه، خواننده را در مسیر درک عمیق‌تر مفاهیم یاری می‌کند. در واقع‌این کتاب، راهنمایی برای زندگی در جهانی است که صداقت در آن کمیاب شده است.
در نهایت،  کتاب«گفتمان و حقیقت؛تبارشناسی حقیقت گویی و آزادی بیان در تمدن غرب»فرصتی به خوانندگان می‌دهد تا درک نوینی از مفهوم حقیقت و اهمیت آن در زندگی شخصی و اجتماعی به دست آورند. این کتاب ما را به تأمل درباره نقش حقیقت‌گویی در زندگی‌مان و شجاعت لازم برای پایبندی به آن فرا می‌خواند، و نشان می‌دهد که حقیقت‌گویی از درون ما و با صداقت با خودمان آغاز می‌شود، و البته آن شخص می تواند خودمان باشیم،آری ما آن هم در مقام خواننده کتاب!!!
درباره میشل فوکو
درباره میشل فوکو
پل میشل فوکو، زاده ی ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ و درگذشته ی ۲۴ ژوئن ۱۹۸۴، فیلسوف، تاریخ دان و متفکر معاصر فرانسوی و واضع اصطلاح «انسان گرایی ضد اومانیستی» است.وی، فرزند «آن مالاپار» و جراح متمول «پل فوکو» بود که در ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ در ناحیه سنت موار پواتیه فرانسه به دنیا آمد. بعدها اسم خود را به میشل فوکو تغییر داد. او صاحب کرسی «تاریخ نظام های فکری» در کالج دو فرانس بود و در دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو و دانشگاه کالیفرنیا، برکلی تدریس کرد.به خاطر نظریات عمیق و دیدگاه انقلابی درباره ی جامعه، سیاست و تاریخ از سرشناس ترین متفکران قرن بیستم محسوب می شود. همچنین فوکو جزو رهبران نظری پساساختارگرایی محسوب می شود، هر چند از آن ها فاصله گرفته و در مصاحبه ای که بعدها از آن برائت جست، به صراحت خود را نیچه گرا نامیده است.شهرت فوکو در آن است که او نخستین کسی است که از فرضیه ی روشنگری درباره ی عینی بودن شناخت خلع ید کرده است. فوکو عنوان کرد که زبان، حقیقت جهان را بیان نمی کند بلکه بازتابی از تجربه ی شخصی فرد است.او در مطالعات انسان شناختی خود مطرح می کند که میان استفاده از زبان و قدرت، نوعی همبستگی وجود دارد، به گونه ای که زبان برای قدرتمندان و صاحبان امتیاز جنبه ی ابزاری دارد و در حفظ و حمایت از پایگاه اجتماعی-سیاسی آنها عمل می کند.نزد فوکو، وظیفه ی هرمنوتیک خلع از قدرت نهفته در ورای متنی است که می خوانیم. در نتیجه، او نسبت به مضبوطات و اسناد تاریخی از آن دست که عرضه می شوند، چنین نظر دارد که همه ذهنی و تحریف شده اند و در واقع جهان بینی نویسنده و خواننده را بازتاب می کنند. رخدادهای تاریخی ای که ما ضبط می کنیم، آن هایی است که در واقع با میل ما به قدرت تناسب دارند.از مشهورترین آثار وی، می توان به نظم اشیا، نظم گفتمان، دیرینه شناسی دانش، مراقبت و تنبیه، پیدایش کلینیک، تاریخ جنون و تاریخ جنسیت اشاره کرد. همچنین، مجموعه ی چند جلدی درس گفتارهای میشل فوکو در کلژدوفرانس نیز از سوی انتشارات گالیمار منتشر شده است. این درس ها طی سال های اواخر دهه ی ۱۹۷۰ و دهه ی ۱۹۸۰ ارائه شده اند. از جمله این درس گفتارها می توان به باید از جامعه دفاع کرد و تولد زیست/ سیاست اشاره کرد. برخی از این آثار به فارسی ترجمه شده اند.
مقالات مرتبط با کتاب گفتمان و حقیقت
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب گفتمان و حقیقت"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

کتاب‌ها ی جورواجور آدم‌های طرفدار خود را متحیر می‌کنند

1403/07/09 | توسطبهمن رضایی منش
0
|