1. خانه
  2. /
  3. کتاب تذکره همایون و اکبر

کتاب تذکره همایون و اکبر

نویسنده: بایزید بیات
3.6 از 1 رأی

کتاب تذکره همایون و اکبر

Homayoun
انتشارات: اساطیر
ناموجود
165000
معرفی کتاب تذکره همایون و اکبر
کتاب حاضر گزارشی از حوادث دوران سلطنت و حکومت دو تن از پادشاهان دولت گورکانی (مغولان یا تیموریان هند) است که به قلم "بایزید بیات"، یکی از ملازمان و درباریان آنها در اوایل قرن یازدهم هجری قمری به رشته تحریر درآمده و به تصحیح "محمد هدایت حسین"، در سال 1941م 1360 /.ه‌ ق، در هند (کلکته) توسط Asiatic society of Bengalبه چاپ رسیده و اکنون، به همان صورت در ایران به شکل افست منتشر شده است .متن اثر به زبان فارسی است و از مقدمه‌ای به زبان انگلیسی به قلم مصحح برخوردار است .کتاب شرح اقدامات، لشکرکشی‌ها و جنگ‌ها و تکاپوهای ناصرالدین "همایون "(فرزند بابر) و پسرش، جلال‌الدین "اکبر "است و حوادث سال‌های 949تا 999ه‌ ق/ 1542تا 1590م .را در بر می‌گیرد .شایان ذکر است که امپراتوری مغولان هند ( 932 1275ه‌ ق/ 1526 1858م (.به دست ظهیرالدین محمد بابر، یکی از بازماندگان تیمور، پس از فتح هند تاسیس شد .پس از مرگ بابر در سال 937ه‌ ق/ 1530م، پسرش، همایون، در سن نوزده سالگی حکومت را در دست گرفت و بسیار کوشید فتوحات پدر را کامل کند ;اما تلاش‌هایش با شکست مواجه شد .او به دست افغان‌های بنگال به رهبری شیر شاه حاکم دولت بهار شاه عقب رانده شد . در زمانی که شیر شاه بر هند چیرگی یافت "همایون شاه "به سند و سپس ایران گریخت .وی مدت 15سال تحت حمایت دولت صفوی، در نواحی شرقی ایران کر و فری نمود .سرانجام با کمک شاه طهماسب صفوی، بر دشمنانش فایق آمد و به هند بازگشت .وی قلمروهای از دست رفته را به چنگ آورد و حکومت تیموریان را در هند احیا کرد .همایون شاه سال 962/ 1555دهلی را فتح کرد و در سال 963در همانجا در گذشت .پسرش جلال‌الدین اکبر فتوحات پدر را کامل کرد و دولتی مقتدر پدید آورد .کتاب حاضر به دستور اکبر شاه به رشته تحریر در آمده بیانگر بخشی از دوران سلطنت اکبر شاه است .در پایان کتاب چاپ هند، نمایه‌های اسامی آمده است .
درباره بایزید بیات
درباره بایزید بیات

بايزيد بيات، مورخ و دولتمرد ایرانی دربار همایون شاه بابری در سده 10ق/16م. مؤلف «تذكره همايون و اكبر» (تأليف 999ق) از طايفه ترك بيات بوده است كه در آذربايجان، ايروان، تهران، فارس و نيشابور پراكنده‌اند.

برادر بزرگش، شاه بِردى بيات، كه بعداً به بهرام سقا معروف شد، به فارسی و تركى شعر مى‌سرود.

هر دو برادر زير نظر كامران ميرزا، حكومت گرديز، نَغَز و بَنْگَش را به دست گرفتند.

در رمضان 952ق كه همايون شاه وارد كابل شد، كامران با منصب‌داران خود، كه بايزيد و بهرام نيز جزو آنان بودند، به خدمت همايون درآمد. بايزيد تا آن زمان كه همايون به شاه ایران در زنجان نپيوسته بود، با وى ملاقات نكرد. در مهمانى‌هایى كه به افتخار همايون ترتيب داده مى‌شد حضور مى‌يافت و با اعيان و اشراف مملكت مراوده داشت. پس از وفات همايون در 963ق به خدمت اكبرشاه درآمد و به سمت داروغه مطبخ (بَكاوَل بيگى) منصوب شد.

بايزيد مردى متديّن بود، ولى به سبب خراب كردن معبدى در بنارس، مغضوب اكبرشاه قرار گرفت و از خدمت بركنار شد و مدتى درويشى اختيار كرد، اما پس از چند سال اكبرشاه، بايزيد را به حضور پذيرفت و او را، كه شصت سال با وظيفه‌شناسى به دولت خدمت كرده بود، متدين خواند و بار ديگر به كار گماشت.

اكبرشاه به منظور جمع‌آورى و تدوين اخبارِ وقايع روزگار پدرش، فرمانى صادر كرده بود كه منصب‌دارانى كه از روزگار پادشاهى همايون خاطره‌اى دارند، آن را بنويسند. ابوالفضل علاّمى متن فرمان را به بايزيد، كه در آن زمان پير شده و حمله فلج او را از نوشتن ناتوان ساخته بود، ابلاغ كرد و كاتبى در اختيار او گذاشت. بايزيد در 999ق، در لاهور، خاطرات خود را به كاتب املا كرد و گرچه جسماً ضعيف و معلول بود، به كمك حافظه قوى، توانست آن‌چه در گذشته ديده و شنيده بود، بازگو كند. مع هذا، اين توانايى را نداشت كه مقصود خود را به عبارات فصيح و بليغ ادا كند و به آن‌ها صبغه ادبى بدهد. از اين رو، كتابش نمونه خوبى از فارسی گفتارى آن روزگار با سبکی طبيعى است، هر چند كه خاطرات و وقايع را به طور نامنظّم بيان كرده است.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب تذکره همایون و اکبر" ثبت می‌کند