کتاب گشودن رمان

Open the novel
رمان ایران در پرتو نظریه و نقد ادبی
کد کتاب : 9176
شابک : 9789641912668
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 420
سال انتشار شمسی : 1402
سال انتشار میلادی : 2014
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 7
زودترین زمان ارسال : 24 اردیبهشت

معرفی کتاب گشودن رمان اثر حسین پاینده

"گشودن رمان" به قلم "حسین پاینده" اثری است که در آن مبحث "رمان ایران در پرتو نظریه و نقد ادبی" مورد کند و کاو قرار می گیرد. مخاطبین اولیه ی این اثر منتقدان ادبی و رمان نویسانی هستند که می خواهند از قلمی آگاهی به تئوری های ادبی برخوردار باشند؛ اما به سبب نثر روان و زبان ساده ای که نویسنده برای نگارش این کتاب از آن بهره برده، علاوه بر گروه های ذکر شده، افراد علاقمند به نقد ادبی و داستان نویسی نیز این اثر را خوانشی لذت بخش خواهند یافت. سنگ بنای نگارش این کتاب، تحلیل صحنه های آغازین رمان هاست. در این راستا ده عنوان از برترین آثار داستانی کشور با ضمیمه ای از داستان کوتاه "سه قطره خون" و فیلم "هامون" انتخاب شده اند و صحنه ی آغازین هر داستان تحلیل شده و ارتباط آن با باقی متن مشخص می شود.
"حسین پاینده" در کتاب "گشودن رمان" تمام فصل ها را با یک رویکرد روش شناسی به رشته ی تحریر درآورده است. او هر فصل را با یک مبحث نظری آغاز می کند و در ادامه تحلیل مبسوطی از نخستین صحنه ی رمان بر مبنای آن مبحث ارائه می دهد. در ادامه نیز با نقد رمان موردنظر، ارتباط صحنه ی نخست را با سایر قسمت ها بررسی می کند. به این ترتیب خواننده با مطالعه ی این اثر، با مفاهیم انتقادی، کاربرد آن ها در نقد عملی ده رمان شناخته شده، نحوه ی تحلیل عناصر رمان و مباحثاتی در باب نظریه های ادبی متاخر آشنا می شود. در پایان کتاب هم برای تسهیل درک مطالب، اصطلاحات پرکاربردی که در نقد رمان استفاده شده، توضیح داده شده است.

کتاب گشودن رمان

حسین پاینده
حسین پاینده (متولد ۲۸ شهریور ۱۳۴۱، تهران) نویسنده، منتقد ادبی، منتقد فیلم و استاد نظریه و نقد ادبی دانشگاه علامه طباطبائی و مسئول پروژهٔ «مجموعهٔ نظریه و نقد ادبی» است که به کوشش نشر روزگار، انتشارات نیلوفر، انتشارات نگاه امروز و انتشارات حکایت قلم نوین منتشر شده‌است. از وی در کتاب باغ در باغ هوشنگ گلشیری در ضمن منتقدانی یاد شده‌است که به پیشبرد نقد ادبی در ایران یاری رسانده‌اند.
قسمت هایی از کتاب گشودن رمان (لذت متن)
ناپخته ترین و بی تأثیرترین داستان ها، آن هایی هستند که اولین پاراگراف شان خواننده را به خواندن بقیه ی داستان ترغیب نمی کند. اگر مدخل جهان خیالینی که نویسنده خلق کرده است خواننده را به وارد شدن به آن جهان، زیستن با شخصیت هایش و از سر گذراندن تجربه های توصیف شده در آن تشویق نکند، آن گاه خواننده نه با میلی وافر بلکه با اکراه داستان را دنبال خواهد کرد و چه بسا حتی نیمه خوانده رهایش کند. درب ورود به هر مکانی می تواند نقش بسزایی در ایجاد میل ورود، یا منصرف کردن از ورود، به آن مکان ایفا کند. پاراگراف اول هر داستان کوتاهی همچنین تصویری مینیاتوری از جهان همان داستان به دست می دهد.