1. خانه
  2. /
  3. کتاب ادبیات مانوی

کتاب ادبیات مانوی

نویسنده: مهرداد بهار
5 از 1 رأی

کتاب ادبیات مانوی

Manavy Literature
انتشارات: کارنامه
٪15
650000
552500
معرفی کتاب ادبیات مانوی
ادبیات مانوی به مجموعه اسناد مانوی گفته می شود که توسط مانی، پیروان مانی یا غیرمانویان به دست ما رسیده است .آموزه ها و آثار مانی، فعالیت ها و کتاب های پیروان و شاگردان او، نیز نوشته های انتقادی مخالفان مانی و پیروان ادیان دیگر، هر یک سهم بسزایی در ارائه تصویری روشن و کامل از مانی بر عهده دارند. بخش عمده متن مانوی را سرودهای دینی تشکیل می دهند که به همان شیوه سنت قدیمی سرودهای اوستایی تصنیف شده اند. بعضی از سرودها در دستنویس های مانوی به شکل شعر نوشته شده، اما بیشتر آنها به صورت نثرند؛ ولی با نقطه گذاری دقیق مشخص شده اند.در متون مانوی، چهار نوع ادبی می توان یافت: ادبیات تعلیمی با قطعات زیبا که گاه با گلستان سعدی پهلو می زند؛ ادبیات غنایی و لیریک که هم در شعر و هم در نثر مانوی نمونه هایی از آن می توان یافت؛ ادبیات روایی که از این نوع داستان های متعدد در نوشته های مانوی داریم. نوشته هایی که در واقع هم داستان است، هم تمثیل. تمثیلات سغدی مانوی آنقدر زیاد است که زندرمان توانسته از آنها یک جلد کتاب چاپ کند. اینها در واقع همان داستان های خیلی کوتاه یا داستانک است که از تمثیلات انباشته است و سرانجام زندگینامه نویسی که از ژانرهای جدید ادبی است. مطالب این کتاب شامل: پیش گفتار، گفتار اول: زندگی مانی، آثار و پژوهش های مانوی، گفتار دوم: بحثی در تاریخ اندیشه های گنوسی، تصویرهایی از هنر مانوی، متون مانوی، نثر، کتاب اول: مانی و تاریخچۀ آیین او، کتاب دوم: اندرزها و دستورها، کتاب سوم: دربارۀ آفرینش و پایان جهان، کتاب چهارم: دربارۀ روح و رستگاری، کتاب پنجم: دربارۀ عیسی مسیح، کتاب ششم: تمثیل ها و نوشته های گوناگون است.
درباره مهرداد بهار
درباره مهرداد بهار
ملک مهرداد بهار (زاده ۱۰ مهر ۱۳۰۹ - مرگ ۲۲ آبان ۱۳۷۳) نویسنده و پژوهشگر ایرانی بود. وی پنجمین فرزند ملک الشعرای بهار بود.مهرداد بهار تحصیلات آغازین خود را در دبستان جمشید جم و دوره دبیرستان را در دبیرستان های فیروز بهرام و البرز به پایان رساند. سپس در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در رشته ادبیات فارسی نام نویسی کرد، ولی دو سال پس از آن به دلیل فعالیت های سیاسی از دانشگاه رانده شد. سپس چهارسال به زندان افتاد تا اینکه در بهار ۱۳۳۴ از زندان آزادشد. آنگاه دوباره به دانشگاه رفت و سرانجام در ۱۳۳۶ تحصیلاتش را در دوره کارشناسی به پایان رساند.در ۱۳۳۷ برای پی گیری تحصیل به انگلستان رفت. میان سال های ۱۳۳۸ تا ۱۳۴۴ بهار در مدرسهٔ زبان های شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن به آموختن پرداخت و مدرک فوق لیسانس گرفت.سال ها پس از آن دکترای خود را از دانشگاه تهران دریافت داشت، ولی به علت جلوگیری ساواک نتوانست در دانشگاه استخدام شود و به ناچار به استخدام بانک مرکزی درآمد. از آغاز بازگشت به صورت حق تدریسی به آموزش در دانشگاه تهران پرداخت و چندی بعد هم در رشته اساطیر ایران باستان در دانشگاه تهران به تدریس پرداخت.
قسمت هایی از کتاب ادبیات مانوی

«خورخشیت ی روشن ادْ پور ماهی برازاگ» خورشید روشن و بدر برازنده «روژند ادْ برازند از تنواری اوی درخت» روشنی دهند و برازندگی کنند از تنه ی درخت «مروانی بامیوان اوی وازند شادی ها» مرغان روشندل سحری سخن گویند از روی شادی «وازند کبوتر ادْ فرشه مروی وسپ گونک» سخن سرکنند کبوتران و طاوسان و همه گونه مرغان «سراویند ادْ آواژند ... ی کنیکان» سرود گویند و آواز برکشند ... دختران «بستایند هماک تنواری اوی درخت» بستایند همگی پیکر آن درخت را.

مقالات مرتبط با کتاب ادبیات مانوی
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
ادامه مقاله
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب ادبیات مانوی" ثبت می‌کند