این دفتر، از چند مقاله و نظر درباره زندگی و آثار شاملو فراهم آمده است. مقالههایی چون : طنز در آثار شاملو، ژورنالیسم شاملو – ارتباط فرهنگی، تخیل آفرینشکار علیه خودسانسوری، حضور مداوم چهل سال زندگی شاعرانه و چند نوشته دیگر که در زمینه سخنرانیهای اخیر من به یاد و سپاس خاطره شاملو، در مجامع فرهنگی بوده است. دو گفتگو نیز در این دفتر آمده است که نخستین آن، گفتگوی چند تن از نویسندگان با من درباره زندگی ادبی شاملو است. دیگری حاصل نشستی است که به اتفاق شاعران معاصر: منوچهر آتشی، محمد حقوقی، محمدعلی سپانلو، علی باباچاهی درباره بامداد شاعر داشتیم. خاطرات خصوصیام نیز فصلی را به خود اختصاص داده است.
در پیشانی این مجموعه پیام آیدا به همایش فرانکفورت آمده است که در آن من و دکتر براهنی دربارۀ شاعر بزرگ ایران سخن گفته ایم. فرصت را مغتنم میشمارم و این دفتر را به پاس یاری بی دریغ آیدا در همدلی و همکاریاش با شاعر یگانهمان به او تقدیم میکنم.
میتوان کتاب را به سه بخش تقسیم کرد. یک بخش بخشی که مجابی کارها و زندگی شاملو را نقد و بررسی میکند؛ بخش دیگر فصلهای که خاطراتی از شاملو را بازگو میکند که به کمک آنها به شناخت بهتر شاملو میتوان رسید؛ و بخشی که کارهای از شاملو را آورده مثل ترجمهای که شاملو به همراه احمد کریمی حکاک از فصلی از کتاب خزان خودکامه (پاییز پدرسالار) نوشتۀ گابریل گارسیا مارکز کرده بود.
کتاب آینه بامداد