صادق هدایت پرآوازهترین و معما برانگیزترین نویسنده ایرانی قرن حاضر به سال 1218 شمسی زاده شد و زندگی پرمحنتی را با رنج بسیار گذراند، که به سال 1330 با خودکشی در پاریس به سررسید. شخصیت و آثار هدایت اثری ژرف بر چند نسل روشنفکران و همچنین تکوین و رشد داستان نویسی مدرن از خود به جای گذاشت. هدایت از پرکارترین نویسندگان فارسی زبان معاصر است، و در داستان نویسی معاصر ایران مقام والایی دارد. او را میتوان مشهورترین نویسنده ایرانی، در ایران و هم خارج از ایران به شمار آورد.هنوز هم پس از گذشت بیش از نیم قرن از مرگ این نویسنده برجسته برررسی زندگی و آثارش از محبوبیت زیادی برخوردار است. مخاطبان و منتقدین بسیاری همچنان علاقه به کاوش و بررسی صادق هدایت دارند. هدایت به نحوی بیمارگونه نسبت به تراژدی وجود حساسیت داشت، چه در مورد خودش و چه برای بشریت، و چون نمیتوانست با گرایش به عقاید دینی و سیاسی تسلای خاطر پیدا کند، سرانجام دست به خودکشی زد. کتاب «صادق هدایت، مرگ در پاریس» درباره آخرین دوره از زندگی بانفوذترین چهره ادبی ایران است. نویسنده با استناد به نامههای هدایت به دوستان و آشنایان و روایات نزدیکانش ما را همراه میکند تا آخرین دوران زندگی هدایت را به تصویر بکشد. سال 1327 شروع ماجرای سفر بیبازگشت هدایت به پاریس است، کتاب از همین سال آغاز میشود. زمانی که هدایت کارمند هنرکده زیبا بود، و به شدت از زخمها و دردهای روحی زجر میکشید و بیاندازه خسته بود. فشار مالی و محیط هم از هر جهت ناراحتیهای او را تشدید میکرد. البته نیتش از این سفر این بود که در اروپا کاری پیدا کند و مدتی آنجا بماند. 12 آذر سال 1329 صادق هدایت تهران را به مقصد پاریس ترک کرد و غروب روز بعد به پاریس رسید.
در سال 1330 کسی درست نمیداند در چه روزی او چشم از جهان فرو بسته است، نوزدهم یا بیستم فروردین زیرا بلافاصله به سروقتش نرفته بودند. او در آشپزخانه خود، که تمام سوراخها و درزهای آن را از پیش گرفته بود، شیر گاز را گشوده و در کف آنجا با قیافه آرام روی شمدی دراز کشیده بود. مثل اینکه در خواب است.
اسلامی ندوشن میگوید: «زندگی و مرگ دو موضوع اول هستند. هر کس از مرگ حرف بزند از زندگی هم حرف زده است. صادق هدایت میگفت: تنها یک مسئله جدی در زندگی وجود دارد و آن هم مرگ است.»
کتاب صادق هدایت : مرگ در پاریس