کتابهای بسیار زیادی درباره زندگی و افکار کامو منتشر شده است. کتاب «زندگیای که ارزش زیستن دارد، آلبر کامو و تمنای معنا» کتاب نسبتا جدیدی است و نقلقولهای زیادی از کتابهای دیگری که دربارۀ کامو نوشته شده، در آن آمده است. نویسندۀ این کتاب رابرت زارتسکی کوشیده بین اتفاقات و مسائل امروزی جهان، به عنوان مثال بهار عربی، و دیدگاه کامو پیوند برقرار کند. این موضوع نشان میدهد افکار و دیدگاههای کامو، برخلاف بسیاری از روشنفکران، کهنه و قدیمی نشده است و همچنان دغدغههایش روز به روز بیشتر با مسائل جهان ربط پیدا میکند.
زارتسکی معتقد است اندیشه و تفکرات کامو بر سه موضوع استوار است و این سه موضوع در بسیاری از کارهای آلبر کامو وجود دارد و عبارتند از عصیان، میانهروی و ابسورد. نویسنده در این کتاب، دو موضوع تازه هم در کارها و نظریات کامو پیدا کرده است: سکوت و پایبندی. او مینویسد این دو موضوع را کمتر کسی در کارهای کامو دیده است و بنابراین هم و غم خودش را در این کتاب بر روی این دو موضوع گذاشته است. نویسنده موضوع سکوت را به حضور مادر در کارهای کامو ربط میدهد و موضوع پایبندی را در پرتو رابطۀ کامو با پدرش میبیند. نویسندۀ این کتاب، نمودهای سکوت در آثار کامو را حضور ساکت و خاموش مادر میداند. تنها آرزوی کامو این بود که کاش مادرش میتوانست نوشتههای او را بخواند. موضوع پایبندی را هم به تاثیر پدر در زندگی کامو ربط میدهد و مینویسد؛ کامو هیچگاه فرصت شناخت پدرش را پیدا نکرد اما در تمام عمرش به تنها آموزهاش یعنی پایبندی به انسان و ذات انسانی وفادار ماند.
یکی از موضوعات مطرح شده در کتاب. ابسورد است که در فارسی به پوچی ترجمه شده است. این واژه در کارهای کامو بسامد زیادی دارد. از این رو، مترجم کتاب واژه «ابسورد» را در بسیاری از فرازهای کتاب به کار برده است، نه واژۀ پوچی را. استدلال او این است که پوچی به نهیلیسم نزدیک است تا ابسورد و از نظر کامو ابسورد و نهیلیسم با هم تفاوت دارند، همانطور که بین عصیان و انقلاب هم تفاوت قائل است.
کتاب «زندگیای که ارزش زیستن دارد، آلبر کامو و تمنای معنا» به جز سخن آغازین و سخن پایانی، پنج فصل دارد که عناوین این فصلها عبارتند از: ابسورد، سکوت، میانهروی، پایبندی، عصیان.
بررسی مفهوم ابسورد در کارهای کامو، تبیین مفهوم عصیان، نقش سکوت در آثار و اندیشههای کامو و واکاوی سه اثر مشهور کامو یعنی بیگانه، طاعون و افسانه سیزیف، برخی از بحثهای خواندنی این کتاب هستند. زارتسکی با زبانی روان، مفاهیم پیچیدۀ فلسفی را شرح میدهد تا خواننده درک عمیقتری از دیدگاه و اندیشههای کامو پیدا کند.
این کتاب برای علاقمندان به ادبیات و فلسفه و اندیشههای کامو خواندنی و جذاب است و نکات و موضوعات تازهای را در ارتباط با افکار و اندیشههای کامو مطرح میکند.
کتاب زندگی ای که ارزش زیستن دارد: آلبر کامو و تمنای معنا