کتاب های متعددی در حوزۀ فلسفه علم به فارسی ترجمه شده است اما کتاب «فلسفه علم» نوشته الکساندر برد، مقدمه ای جامع و روان بر فلسفه علم ارائه می دهد. این کتاب که اولین بار در سال 1998 منتشر شد، تحلیلی فلسفی، روشن و دقیق از علم و مسائل آن به خوانندگان خود ارائه می دهد. رویکرد برد در نوشتار این کتاب این بوده است تا خوانندگان ناآشنا با این حوزه بتوانند به راحتی از آن بهره مند شوند و در عین حال مطالبی مفید برای خوانندگان تخصصی نیز در بر داشته باشد.
موضوعات بررسی شده در این کتاب عبارت است از:
• ماهیت قوانین علمی: برد توجه خاصی به مسائل موجود پیرامون قوانین علمی دارد. در این بخش از کتاب او به بررسی ماهیت و نقش قوانین کلی علم در پژوهش های علمی می پردازد.
• مسائل معرفتی: این کتاب همچنین به موضوعات معرفت شناختی، مانند نحوۀ دانش ما در مورد قوانین علمی و روش هایی که از طریق آنها این دانش را به دست می آوریم، می پردازد. به عبارت دیگر، در این بخش از کتاب برد به سوال های معرفت شناختی با توجه به فلسفه علم می پردازد.
• نظریه ها و مدل های علمی: نویسنده ساختار و عملکرد نظریه ها و مدل های علمی را مورد بحث قرار می دهد و بررسی می کند که چگونه جهان را نشان می دهند و چگونه می توانیم اثربخشی آنها را درک کنیم. در این بخش نظریات مختلف علمی مانند ابطال گرایی مورد بحث قرار گرفته و تأثیرات این نظریات بر پژوهش های علمی نشان داده شده است.
• واقع گرایی علمی و ضد واقع گرایی: برد در مورد واقع گرایی و ضد واقع گرایی در فلسفه علم توضیح می دهد و استدلال های موافق و مخالف وجود یک واقعیت عینی را که علم قصد توصیف آن را دارد بحث می کند. در واقع، در این بخش در مورد این سوال بحث می شود که آیا علم دارد جهان خارج از ما را مورد پژوهش خود قرار می دهد یا اساسا ما دسترسی به جهان پیرامونی عینی نداریم.
• مسائل فلسفی در علوم خاص: برد همچنین به موضوعات فلسفی خاصی می پردازد که مختص شاخه های تخصصی تری از علم، مانند فیزیک، زیست شناسی و علوم اجتماعی است.
کتاب فلسفه علم