1. خانه
  2. /
  3. کتاب گیل گمش

کتاب گیل گمش

نویسنده: احمد شاملو
3.5 از 8 رأی

کتاب گیل گمش

Gil-gamsh
انتشارات: نشر چشمه
٪15
640000
544000
معرفی کتاب گیل گمش

گیلگمش ، پادشاه اوروک که در حدود 125 سال بر سومریان حکمرانی می کرد و همراهش انکیدو تنها قهرمانانی هستند که از ادبیات باستانی بابل زنده مانده اند و در این شعر حماسی که به هزاره سوم قبل از میلاد مسیح تعلق دارد، جاودانه شده اند. آنها با هم به جنگل سدر خدایان سفر می کنند ، گاو مقدس را شکست داده و غولی به نام هومبه به را به قتل می رسانند. هنگامی که انکیدو می میرد ، گیلگمش اندوهگین می شود و اندوه و ترسی از مرگ بر وجودش چیره می شود و او را وا می دارد تا در پی راز زندگی ابدی برود. گیلگمش حماسه ی بی پایان اخلاق ، تراژدی و ماجراجویی ناب است شاهکاری ادبی است که به جستجوی انسان برای جاودانگی می پردازد. ترجمه پارسی این حماسه نخست به دست داوود منشی زاده و بعد توسط احمد شاملو صورت گرفته که در کتاب هفته چاپ شد و بعد نشر چشمه آن را به چاپ رسانده است.

اسطوره گیلگمش به نوعی قدیمی ترین اسطوره در جهان است. این داستان در ظاهر ساده و فراواقع گرایانه در باطنش اما از مضامین فلسفی سود می برد. داستان تکامل و رنج و به پوچی رسیدن انسان است. خواننده در ظاهر با دو قهرمان آشنا می شود اما آن ها دو نیمه مکمل یگدیگر هستند. گیلگمش نیمه ی مردانه و انکیدو نیمه ی زنانه است چنان که انسان نیز از دو جنس نر و ماده تشکیل شده و می خوانیم در هنگام مرگ انکیدو، گیلگمش توری سپید بر او می اندازد همچون توری که بر عروسان می اندازند.

درباره احمد شاملو
درباره احمد شاملو
احمد شاملو (۲۱ آذر ۱۳۰۴–۲ مرداد ۱۳۷۹) متخلص به الف. بامداد یا الف. صبح، شاعر، نویسنده، روزنامه نگار، پژوهشگر، مترجم، فرهنگ نویس و از دبیران کانون نویسندگان ایران پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷ بود. شاملو تحصیلات کلاسیک نامرتبی داشت؛ زیرا پدرش افسر ارتش بود و پیوسته از این شهر به آن شهر اعزام می شد و از همین روی، خانواده اش هرگز نتوانستند برای مدتی طولانی جایی ماندگار شوند. . شاملو علاوه بر شعر، فعالیت هایی مطبوعاتی، پژوهشی و ترجمه هایی شناخته شده دارد. مجموعهٔ کتاب کوچه او بزرگ ترین اثر پژوهشی در باب فرهنگ عامه مردم ایران می باشد. آثار وی به زبان های: سوئدی، انگلیسی، ژاپنی، فرانسوی، اسپانیایی، آلمانی، روسی، ارمنی، هلندی، رومانیایی، فنلاندی، کردی و ترکی∗ ترجمه شده اند. شاملو از سال ۱۳۳۱ به مدت دو سال، مشاور فرهنگی سفارت مجارستان بود. شاملو در سال ۱۳۲۶ در سن بیست و دو سالگی با اشرف الملوک اسلامیه ازدواج کرد. هر چهار فرزند او، سیاوش، سامان، سیروس و ساقی حاصل این ازدواج هستند. این ازدواج به جدایی می انجامد و شاملو پس از یک دهه در سال ۱۳۳۶ با طوسی حائری ازدواج می کند. دومین ازدواج شاملو، همچون نخستین ازدواج، مدت زیادی دوام نمی آورد و چهار سال بعد در ۱۳۴۰ از همسر دوم خود نیز جدا می شود. اما سومین و آخرین پیوند زناشویی شاملو با آیدا، در سال ۱۳۴۳ بود که تا پایان عمر خود، عاشقانه با او زیست. شاملو در زمینه ترجمه نیز فعالیت های زیادی دارد. با این که بحث ترجمه های شاملو، همانند برخی دیدگاه هایش، منتقدانی نیز داشته و بحث انگیز بوده است، با این حال برخی از این ترجمه ها، در شمار آثاری شناخته شده قرار دارند. یکی از این کارها، «ترانه شرقی و اشعار دیگر»، سروده های فدریکو گارسیا لورکا با اجرا و صدای خودش بود که با استقبال فراوانی روبرو شد. از ۱۳۶۲ با تغییر فضای سیاسی ایران چاپ آثار شاملو نیز متوقف می شود. در حالی که کار و فعالیت شاملو متوقف نمی شود. نوار کاست سیاه همچون اعماق آفریقای خودم (ترجمهٔ شعرهای لنگستون هیوز) و سکوت سرشار از ناگفته هاست (ترجمهٔ شعرهای مارگوت بیکل)، کاری مشترک با محمد زرین بال با موسیقی بابک بیات منتشر می شود. از دیگر کارهای او در این زمینه می توان به ترجمه «درها و دیوار بزرگ چین»، رمان «پابرهنه ها» اثر زاخاریا استانکو، رمان «دن آرام» و شازده کوچولو اشاره کرد. هم چنین ترجمهٔ گیل گمش که قدیمی ترین متن اسطوره ای جهان است از دیگر کارهای ارزشمند شاملو در زمینهٔ ترجمه است.«نخستین شب شعر بزرگ ایران» در سال ۱۳۴۷، از سوی وابسته فرهنگی سفارت آلمان در تهران برای احمد شاملو ترتیب داده شد. احمد شاملو پس از تحمل سال ها رنج و بیماری، در تاریخ ۲ مرداد ۱۳۷۹ درگذشت و پیکرش در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شده است.
قسمت هایی از کتاب گیل گمش

گیلگمش، از برای چه چنین شتابانی؟ هرگز آن زندگی (زندگی ابدی) را که در پی آن، نخواهی یافت. آنگاه که خدایان انسان را آفریدند مرگ را به او هدیه دادند اما زندگی را برای خود نگه داشتند. برای تو گیل گمش شایسته تر آن است که شکمت را با خوردنی های لذیذ سیر کنی روز و شب و شب و روز برقصی و شادی کنی، کودکی که دستت را گرفته گرامی بداری و همسرت را در اغوش بکشی و شادی را به او هدیه کنی، برای انسان همین کافی است.

انکیدو، همدم و یار سالیان جوانی من!… اینک پلنگ دشت این‏جا خفته است، هم آن که خود از هیچ چیز دریغ نکرد تا از کوهسار خدایان به فراز برشدیم؛ تا گاو خروشنده‏ی آسمان را گرفتیم و در خون کشیدیم؛ تا خومبه‏به را بر خاک درهم شکستیم: آن را که در جنگل سدر خدایان می‏زیست و بر مردم دیار بیداد می‏کرد. اکنون این خواب ژرف چیست که بر تو فروافتاده؟ ای رفیق! سخت تیره می‏نمایی و گویی دیگر بانگ مرا نمی‏شنوی!» با این همه او، انکیدو، چشمانش را باز نمی‏گشاید. گیل‏گمش بر قلب او، بر قلب انکیدو دست می‏نهد. و قلب انکیدو از تپیدن باز ایستاده است… پس گیل‏گمش روی رفیق خود را، روی انکیدو را فروپوشید هم بدان سان که روی عروسان را فروپوشند. چونان نره شیری می‏غرید و چنان چون ماده شیری که زخم نیزه بر او آمده باشد فریاد شیون برآورد. موی خود برکند و برافشاند. جامه‏های خود بردرید و رخت غبارآلود عزا به تن درپوشید. چندان که نخستین سپیده‏ی صبح درخشید گیل‏گمش زاری از سرگرفت. شش روز و شش شب بر او، بر انکیدو گریست تا سرخی بامداد هفتمین روز پدیدار شد، و تا بدین هنگام هنوزش به خاک درنسپرده‏بود. گیل‏گمش به روز هفتم او را، انکیدو را به خانه‏ی خاک درسپرد.

خدایان بزرگ بر سر چیستند ای رفیق؟ خدایان بزرگ طرح فنای مرا چرا می‏ریزند؟… خوابی شگفت دیده‏ام که انجام آن از بلایی خبر می‏دهد: عقابی با چنگال‏های مفرغ خود مرا در ربود و با من چهار ساعت دوتایی به بالا پرید. پس با من گفت: «ــ به زمین درنگر تا خود چگونه نمودار است! به دریا درنگر تا خود چگونه پیداست!». و زمین به کوهی می‏مانست و دریا به نهری کوچک ماننده بود… و عقاب همچنان چهار ساعت دوتایی به بالا پرکشید. پس با من گفت: «ــ به زمین درنگر تا خود چگونه نمودار است! به دریا درنگر تا خود چگونه پیداست!» و زمین به باغی می‏مانست و دریا به جوبار باغبانان… و عقاب همچنان چهارساعت دوتایی به بالا پرید. پس با من گفت: «ــ به زمین درنگر تا خود چگونه نمودار است! به دریا درنگر تا خود چگونه پیداست!» و زمین به خمیر نان می‏مانست و دریا به لاوکی ماننده بود… آنگاه چون دو ساعت دوتایی دیگر به بالا پرید مرا رها کرد و من افتادم. و من افتادم و بر زمین سخت درهم شکستم… نقش رویایی که بر من آمد بدین‏گونه است و من سوزان از هراس بیدار گشتم.

مقالات مرتبط با کتاب گیل گمش
«حماسه گیلگمش» را بیشتر بشناسیم
«حماسه گیلگمش» را بیشتر بشناسیم
ادامه مقاله
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران

در این مطلب به شکل خلاصه، با مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران و چهره های تأثیرگذار در این حوزه بیشتر آشنا می شویم.

آشنایی با «اسطوره» و دلایل اهمیت آن
آشنایی با «اسطوره» و دلایل اهمیت آن

برای درک بهتر مفهوم «اسطوره شناسی»، ابتدا باید مشخص کنیم که یک «اسطوره» چه ویژگی هایی دارد.

شازده کوچولو، آموزگار درس های بزرگ زندگی
شازده کوچولو، آموزگار درس های بزرگ زندگی

«شازده کوچولو»، این شاهکار ادبی پر از درس هایی است که کودکان را برای ورود به دنیای بزرگترها آماده می کند.

نظر کاربران در مورد "کتاب گیل گمش"
15 نظر تا این لحظه ثبت شده است

این کتاب در عین گرون بودن نه چاپ خوبی داره نه مطالب خیلی گرانبها. متأسفانه حق مطلب در مورد حماسه گیلگمش اصلا ادا نشده

1403/08/23 | توسطصادق حسین پور
0
|

در زبانی نمادین به موضوع پوچی که بزرگترین درد انسان خردمند هست پرداخته و نشون میده انسان در اون بازه زمانی همچنان اگاه و اندیشه ورزبوده ‌‌

1402/11/14 | توسطمهسا مجاهد - کاربر سایت
6
|

اعجاز این کهن‌ترین حماسه آنقدر زیاد است که پس از گذشت هزاران سال به قدری نو است که درپایان چقدر گریه کردم.چونان لوح‌های خود گیل گمش بر وجودم نقش بست. اول وآخر تولد تا مرگ همینه.واقعی اما تلخ

1402/04/11 | توسطسهام سجیراتی - کاربر سایت
15
|

یاد ذوالقرنین و خضر افتادم با هم سفر میکردند معادل این برای پیامبر دیگه ای هم بود

1402/03/10 | توسطکاربر سایت
2
|

در گیلگمش که اولین تالیف در حوزه انسان و فلسفه وجودی انسان است هیچ اشاره ای به آسمان و جایگاه خدایان در آسمانها اشاره نشده بلکه برعکس جایگاهشان در زیر زمین انگاشته شده و چه بسا دفن مردگان در زمین بخاطر این بوده که متوفی هرچه سریعتر به زیر زمین راه پیدا کند ، و بنظر بنده این داستان اساطیری پایه و اساس تمام دین‌های روی زمین است .

1402/02/16 | توسطنیما - کاربر سایت
7
|
پاسخ ها

در منظومه‌ی کیهان زایی دین اکدی ، ایزد آسمان (آنو) جزو اولین ایزدان است. گاو نری که برای نابودی گیلگمش آفریده شد توسط آنو ایزد آسمان به دلیل تهدید ایشتار (ایزد جهان زیرین و اموات) به بازگرداندن مردگان از جهان زیرین به جهان زندگان بود. در اسطوره‌های کیهان زایی سراسر جهان ، ساختار جهان ۳ وجهی است: ۱_جهان برین(آسمان) ۲_زمین ۳_ جهان زیرین. حتی در اساطیر اسکاندیناوی ساختار کیهان زایی جهان درخت است. ریشه‌ها جهان زیرین ، تنه‌ی درخت سطح زمین و شاخ و برگ هایش در آسمان است. آخرالزمان یا رگناروک در اسطوره‌های اسکاندیناوی هنگامی به وقوع می‌پیوندد که این درخت قطع شود. در اساطیر ملل مختلف از جمله یونان و مصر و بابل و سومر باستان (جهان زیرین) جایگاه گناهکاران و دوزخیان است. آسمان با وجود شگفتی‌های عظیمش از ابتدای تاریخ مورد توجه بشر و داستان‌های اساطیری و کیهان زایی بوده است. باستانیان دانش شگفت انگیزی از علم نجوم و ستاره شناسی داشتند. فکر نکنید که در گیلگمش خبری از ایزد آسمان و نقش آسمان نیست و بابلیان باستان ایزدان آسمانی نداشته اند. دلیل دفن کردن مردگان در خاک هم فرضیات گوناگونی دارد ، از جمله این که در باورهای اسطوره ای آسمان پدر است و زمین مادر. قبر نقش زهدان را دارد و وقتی شخص می‌میرد او را با دفن کردن به زهدان زمین باز می‌گردانند. حتی بعضی قبایل سرخپوستی آمریکای شمالی جسم فرد متوفا را مانند وضعیت جنین به پهلو در خاک قرار می‌دهند که نشان از این باور دارد.

1402/02/18|توسطمحمد جواد خوشنامی
25

جلد کتاب گالینگور تصحیح بفرمایید

1402/01/25 | توسطمیلاد حسینی
0
|

یک کهن الگو و یک ابر روایت برای فهم داستان و فهم انسان. داستانی درباره سرنوشت همیشگی بشر. نارضایتی سیاسی، دخالت خدایان، طوفان بزرگ، مرگ و تسلیم

1401/07/07 | توسطImfarza
4
|

این کتاب نشان میدهد سرنوشت بشر تا بوده همین بوده. ناکامی، سرکوب سیاسی و استعمار مردم توسط قدرت‌ها و اسارت در دست سرنوشت و تقدیر محتوم مرگ، همیشه برای بشر مهم بوده است

1401/07/07 | توسطImfarza
5
|

نمایشنامه عهد قبل از میلاد وجود داشته مثل نمایشنامه انتیگونه اثر سوفوکلس

1401/06/02 | توسطسعید چنانی - کاربر سایت
0
|

من ترجمه منشی زاده رو خوندم خوب بود

1401/05/19 | توسطکامران سیاحی
1
|

گیلگمش دردیست میان دیگر دردهای فلسفی بشر، فریادیست از عشق فنا شده و کولاژیست از راست‌ها و دروغ ها

1401/05/18 | توسطمختاری - کاربر سایت
0
|

کتاب شامل دو نوع روایت از این حماسه بود که به نوع خودش جالب بود. دوست داران حماسه از دست ندن.

1401/02/21 | توسطعلیرضا قنواتی
0
|

جالبه حماسه گیلگمش یه قسمتی از داستان ک جد گلگمش هست پیامبر نوح هست فکر نکنم این حماسه یک داستانه واقعیت داره

1399/12/12 | توسطعلی - کاربر سایت
1
|
پاسخ ها

این نشون دهنده اینه که داستان نوح و تمام داستانهای تورات و قرآن، داستانهای اساطیری هستند و مثل تمام اساطیر دیگر ملل که زمانی مردم به آن باور داشتند در طول زمان و با انتقال به فرهنگهای دیگر دستخوش تغییر میشوند...

1400/01/04|توسطامین - کاربر سایت
47

اخه کتاب درست نخوندی

1402/04/16|توسطکاربر سایت
0

چرا ۳۱۵ صفحه س؟ گیلگمش کلا توی ۱۲ تا لوح گلی بود که توی یکربع میشه خوندش یعنی چقدر شاخ و برگ بهش دادن و آیا جاهایی رو کم و زیاد هم کردن؟

1399/11/27 | توسطساناز - کاربر سایت
5
|
پاسخ ها

درود. برگردان احمد شاملو به دو گونه است: به نظم و به نثر. نسخه ۳۱۵ صفحه‌ای شامل هر دو می‌باشد

1402/01/08|توسطکاربر سایت
2

همچنین تصویرسازی و … از دلایل صفحات زیاد می‌باشند …

1402/01/08|توسطکاربر سایت
1

آیا این کتاب‌ها نمایشنامه هستند یا خیر؟ لطفا راهنمایی کنید.

1399/08/22 | توسطعیسا مهرگان
1
|
پاسخ ها

نه افسانه گیل گمش هستش و اسطوره مردم بابل و عمیق‌تر نگاه کنیم جدال بین تمدن و زندگی معنوی هستش .البته کتاب مقداری گرون هستش

1399/08/29|توسطمحسن حسن پور
2

خیر. اون زمان که این کتاب نوشته شده چیزی به اسم نمایشنامه تعریف نشده بود. تعریف نمایشنامه از دوره رنسانس شکل گرفت. این کتاب یک مجموعه داستان بوده که از خط سومری به انگلیسی و سپس به فارسی ترجمه شده

1399/09/27|توسطکاربر سایت
2

به این نوع از داستان‌ها، روایت حماسی گفته میشه. طی سالیان سال این داستان‌ها در قالب شعر روایت شده و دهان به دهان گشته و رسیده به نسل ما.

1401/03/16|توسطابوالفضل آزاد - کاربر سایت
3