«روی جاده نمناک» کتابی گردآوری شده از نوشتههای نویسندگان ایرانی درباره صادق هادیت است. این اثر در دسته ادبیات زندگینامهای قرار میگیرد. «روی جاده نمناک» درباره صادق هدایت، از شناختهشدهترین داستان نویسان ایرانی است که زندگی و مرگ او تاثیر فراوانی روی دیگر روشنفکران ایرانی گذاشت و نویسندگان فراوانی درباره او اظهارنظر کردهاند. در این کتاب نوشتههایی از رضا براهنی، محمدعلی جمالزاده، صادق چوبک، حسن میرعابدینی، بزرگ علوی، محمود عنایت، تقی مدرسی و محمد محمدعلی به چاپ رسیده که از دوستی و ملاقاتهای خود با صادق هدایت خاطراتی را روایت کرده و یا نظر خود را درباره داستانها و منش زندگی او در قالب مقالاتی نوشتهاند.
«روی جاده نمناک» فهرستبندی متنوعی دارد و شامل پرداختن به آثار و زندگی هدایت میشود. برخی عناوین این کتاب عبارتند از: دمیان و بوف کور نوشته فرشته احمد لو، هندوستان در آیینه بوف کور اثر سید حسن اختر حسین، طرح کلی شناخت هدایت نوشته محمد رحیم اخوت، کالبدشکافی سه قطره خون اثر محمود عنایت، ورقی چند از نقش حال به همت محمود کتیرایی، هدایت و واژههای هنر داستاننویسی نوشته محمد محمد علی، من مدیون صادق هدایت هستم اثر بزرگ علوی و ...
همچنین نویسندگانی مانند صادق چوبک، پرویز ناتل خانلری و تورج فرازمند که از نزدیکترین دوستان هدایت بودند در این کتاب خاطراتی را مطرح میکنند که میتواند در شناخت خلق و خوی و زیست هدایت موثر باشد. از طرفی منتقدینی مانند رضا براهنی و حسن میرعابدینی با دقت در آثار هدایت، زوایای گوناگون آثار او را روشن میکنند.
مجموعهی روی جادهی نمناک حاوی مقالات و خاطرات و اظهارنظر بسیاری از کسانی است که یا با هدایت آشنا بودهاند یا سالهای بسیاری را بر سر جست و جو در آثار او صرف کردهاند. در «روی جادهی نمناک» تلاش بر این است که گوشه و کنار زندگی هدایت و آثار او مورد بررسی قرار گیرد.
کتاب روی جاده ی نمناک