1. خانه
  2. /
  3. کتاب برساخت اصالت

کتاب برساخت اصالت

5 از 3 رأی

کتاب برساخت اصالت

مطالعه ی انتقادی تاریخ اجتماعی ایران از دریچه ی موسیقی ۱۲۹۴ - ۱۳۵۸
Bar-sakht-e Esalat
انتشارات: برج
٪5
350000
332500
معرفی کتاب برساخت اصالت
این کتاب به دنبال آشکار ساختن ابعادی از تاریخ اجتماعی ایران به میانجی موسیقی است. اینکه چگونه این موسیقی که خود دست‌پرورده‌ی نهادهای فرهنگی پهلوی دوم بود به صدای غالب در انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ تبدیل می‌شود. بحث اصلی نویسنده حول موسیقی «اصیل» می‌گردد که معمولا مخاطبان آن را با نام «موسیقی سنتی» می‌شناسند. موسیقی اصیل یکی از نام‌های موسیقی کلاسیک ایرانی است که تاریخی کم‌و‌بیش شصت‌ساله دارد و موسیقی‌دانان مشهور آن را افرادی مانند محمدرضا شجریان، محمدرضا لطفی، حسین علیزاده، پرویز مشکاتیان و شهرام ناظری تشکیل می‌دهند. این موسیقی‌دانان نمایندگان جریان اصلی موسیقی ایرانی، دست‌کم در دوران بعد از انقلاب ۱۳۵۷ بوده‌اند و تلقی خاصی از موسیقی ایرانی را وارد تاریخ گرده‌اند که نویسنده از آن با عنوان «اصیل» نام برده است. «اصالت» مهم‌ترین، پرتکرارترین و مسئله‌دارترین مفهومی است که زندگی اجتماعی و تاریخی این جریان به میانجی آن آشکار می‌شود. اما مفهوم اصالت تاریخی دیرینه‌تر از شصت‌سال اخیر و ابعاد ی ورای تداعی‌های صرف موسیقایی آن دارد. رد پای این مفهوم را می‌توان در اولین تأملات تاریخی در عصر مشروطه و تمام دوران پهلوی، انقلاب ۱۳۵۷ و حتی امروز شناسایی کرد.
این کتاب با فصلی درباره‌ی کنگره بین‌المللی موسیقی تهران در سال ۱۳۴۰ آغاز می‌شود و با فصولی در مورد عارف قزوینی، علینقی وزیری و مفاهیمی مثل ابتذال و برساخت اصالت ادامه می‌یابد. علاوه بر اینها، مطالعه‌ی جامعه‌شناختی ایران در دهه‌های پس از کودتا و نگاهی به نهادهایی چون مرکز حفظ و اشاعه‌ی موسیقی در ایران نیز از موضوعات این کتاب است.
این کتاب به طور کلی با تمرکز بر جایگاه اجتماعی موسیقی و موسیقی‌دانان ملی در تاریخ معاصر ایران، لحظاتی از گفتار موسیقی ملی ایران را برجسته می‌کند و شمایلی از تداوم سلطه و مقاومت اجتماعی در قرن گذشته را به خوانندگان ارائه می‌دهد.
قسمت هایی از کتاب برساخت اصالت

فریدون فرزانه نیز در مقاله‌ای نسبت به کنگره موضع می‌گیرد. فرزانه موسیقی‌دانی است از خاستگاهی دیگر و متعلق به جریان مین‌باشیان-محمود که در دهه‌های گذشته با وزیری و پیروانش درگیر شده‌اند. جریان مین‌باشیان-محمود، که تسلط بالایی بر موسیقی اروپایی داشتند و به آموزش حرفه‌ای موسیقی غربی معتقد بودند، نه از نظرگاه «اصالت» که از موضعی دیگر نظریه‌ی موسیقی وزیری را نفی می‌کردند. این موسیقی‌دانان تلفیق دستگاه‌های ایرانی با مبانی موسیقی غربی را بی‌حاصل می‌دانستند، و برای رشد علمی موسیقی، گسستی رادیکال از ردیف و دستگاه‌های ایرانی را پیشنهاد می‌کردند و به‌جای آن «فولکلور» ایران را می‌نشاندند. هدف غایی‌شان نیز آن بود که با بهره‌گیری از «فولکلور» -در قالب آن زبان بین‌المللی که در کنسرواتوارهای اروپایی آموخته بودند- به داد موسیقی ایران برسند.

نظر کاربران در مورد "کتاب برساخت اصالت"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

مطالعا‌ی انتقادی نو و عالی که جاش خیلی خالی بود دمت گرم

1403/10/17 | توسطشادی عطایی - کاربر سایت
0
|