1. خانه
  2. /
  3. کتاب صراحت بیان

کتاب صراحت بیان

نویسنده: میشل فوکو
5 از 1 رأی

کتاب صراحت بیان

درس گفتارهای فوکو در دانشگاه برکلی
Fearless Speech
انتشارات: جامی(مصدق)
٪10
230000
207000
معرفی کتاب صراحت بیان
کتاب «صراحت بیان» مجموعه‌ای از شش سخنرانی است که فوکو در دانشگاه کالیفرنیا، در پاییز 1983 ایراد کرد. این کتاب که پس از مرگ وی در سال 2001 منتشر شد، تحلیل فوکو در مورد مفهوم «صراحت بیان» را در بر دارد، که اصطلاحی است که از یونان باستان اخذ شده است. همان‌طور که فوکو توضیح می‌دهد «صراحت بیان» شکلی از گفتار است که در آن گوینده رابطه شخصی خود را با حقیقت به‌صراحت بیان می‌کند، حتی اگر چنین بیانی او را در خطر بیندازد. صراحت بیان صرفا بیان حقیقت به قدرت نیست، بلکه شامل یک وظیفه اخلاقی برای گفتن حقیقت برای خیر عمومی، بدون توجه به عواقب آن است. فوکو خاستگاه و تکامل مفهوم «صراحت بیان» را از فلسفه یونان باستان تا دوران مدرن دنبال می‌کند. پس از این، نقش فیلسوف در جامعه می‌پردازد. فوکو فیلسوف را به عنوان یک عنصر اصلی در عمل «صراحت بیان» معرفی می‌کند. به گفته فوکو، فیلسوفان توانایی منحصر به فردی برای مقابله با قدرت از طریق حقیقت دارند. این نقش فقط فکری و انتزاعی نیست، بلکه اخلاقی نیز هست و نیازمند شجاعت و صداقت است. فیلسوف در اتاق خود فکر نمی‌کند، او اخلاقا ملزم به عمل شجاعانه و صادقانه مطابق با حقیقت است. نمونۀ چنین عملی در یونان باستان، سقراط است. سقراط از «صراحت بیان» برای به نقد هنجارهای اجتماعی و قدرت سیاسی جامعۀ خود استفاده کرد. موضوع یکی دیگر از سخنرانی‌ها رابطۀ صراحت بیان با دموکراسی است. در یک حکومت دموکرات، صراحت بیان برای عملکرد یک نظام سیاسی سالم ضروری است، زیرا امکان گفتگوی باز و صادقانه را فراهم می‌کند. با این حال، خطراتی نیز به همراه دارد، زیرا کسانی که حقیقت را به قدرت می‌گویند، اغلب با واکنش شدید از طرف قدرت مواجه می‌شوند. اگرچه سخنرانی‌ها عمدتا بر زمینه‌های تاریخی بحث تمرکز دارند، فوکو همچنین به صراحت بیان در جوامع امروزی می‌پردازد. به عقیدۀ او نهادها و ساختارهای قدرت مدرن هنوز به افرادی نیاز دارند که مایل باشند حقیقت را به مراجع قدرت بیان کنند و ماهیت جاودانه این مفهوم را برجسته کند. به طور کلی، این کتاب همچون یادآوری از اهمیت اخلاقی و سیاسی گفتن حقیقت در ساحت سیاست است.
درباره میشل فوکو
درباره میشل فوکو
پل میشل فوکو، زاده ی ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ و درگذشته ی ۲۴ ژوئن ۱۹۸۴، فیلسوف، تاریخ دان و متفکر معاصر فرانسوی و واضع اصطلاح «انسان گرایی ضد اومانیستی» است.وی، فرزند «آن مالاپار» و جراح متمول «پل فوکو» بود که در ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ در ناحیه سنت موار پواتیه فرانسه به دنیا آمد. بعدها اسم خود را به میشل فوکو تغییر داد. او صاحب کرسی «تاریخ نظام های فکری» در کالج دو فرانس بود و در دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو و دانشگاه کالیفرنیا، برکلی تدریس کرد.به خاطر نظریات عمیق و دیدگاه انقلابی درباره ی جامعه، سیاست و تاریخ از سرشناس ترین متفکران قرن بیستم محسوب می شود. همچنین فوکو جزو رهبران نظری پساساختارگرایی محسوب می شود، هر چند از آن ها فاصله گرفته و در مصاحبه ای که بعدها از آن برائت جست، به صراحت خود را نیچه گرا نامیده است.شهرت فوکو در آن است که او نخستین کسی است که از فرضیه ی روشنگری درباره ی عینی بودن شناخت خلع ید کرده است. فوکو عنوان کرد که زبان، حقیقت جهان را بیان نمی کند بلکه بازتابی از تجربه ی شخصی فرد است.او در مطالعات انسان شناختی خود مطرح می کند که میان استفاده از زبان و قدرت، نوعی همبستگی وجود دارد، به گونه ای که زبان برای قدرتمندان و صاحبان امتیاز جنبه ی ابزاری دارد و در حفظ و حمایت از پایگاه اجتماعی-سیاسی آنها عمل می کند.نزد فوکو، وظیفه ی هرمنوتیک خلع از قدرت نهفته در ورای متنی است که می خوانیم. در نتیجه، او نسبت به مضبوطات و اسناد تاریخی از آن دست که عرضه می شوند، چنین نظر دارد که همه ذهنی و تحریف شده اند و در واقع جهان بینی نویسنده و خواننده را بازتاب می کنند. رخدادهای تاریخی ای که ما ضبط می کنیم، آن هایی است که در واقع با میل ما به قدرت تناسب دارند.از مشهورترین آثار وی، می توان به نظم اشیا، نظم گفتمان، دیرینه شناسی دانش، مراقبت و تنبیه، پیدایش کلینیک، تاریخ جنون و تاریخ جنسیت اشاره کرد. همچنین، مجموعه ی چند جلدی درس گفتارهای میشل فوکو در کلژدوفرانس نیز از سوی انتشارات گالیمار منتشر شده است. این درس ها طی سال های اواخر دهه ی ۱۹۷۰ و دهه ی ۱۹۸۰ ارائه شده اند. از جمله این درس گفتارها می توان به باید از جامعه دفاع کرد و تولد زیست/ سیاست اشاره کرد. برخی از این آثار به فارسی ترجمه شده اند.
مقالات مرتبط با کتاب صراحت بیان
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب صراحت بیان"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

این کتاب ترجمه‌ای است از «دِ پروبلماتیزِیشن آو پارِسیا»[امکان تایپ انگلیسی در سایت موجود نیست!] که محصول درسگفتار ۱۹۸۳ فوکو در کالیفرنیا، برکلی است. کتاب فوق پیش‌تر به ترجمه علی فردوسی با عنوان «گفتمان و حقیقت» توسط نشر دیبایه منتشر شده بود.

1403/09/24 | توسطبهنام
0
|