1. خانه
  2. /
  3. کتاب بر لب دریای مثنوی معنوی

کتاب بر لب دریای مثنوی معنوی

5 از 2 رأی

کتاب بر لب دریای مثنوی معنوی

همراه با بیان مقاصد ابیات
Masnavi
ناموجود
980000
معرفی کتاب بر لب دریای مثنوی معنوی
در قلمروی ادب و عرفان پارسی، اقیانوس های عظیمی بدست تواناترین شاعران و نویسندگان از نظم و نثر آفریده شده که سیر و سیاحت در آن روح را جلا می بخشد. سیاحتگر با ورود به این پهنه ی آبی از افق بیکران آن لذت می برد اما کدام جان شیفته است که در عالم جادویی این دریای شکوهمند سفر کند و دلش به بهره مندی از سطوح و ظاهر رضا بدهد. روح زیبایی پرست خواهان گشت زدن در مخفی ترین اعماق این اقیانوس بیکران است و خوب می شود اگر در این امر راهنمایی هم داشته باشد تا او را در این سیاحت عرفانی و ادبی رهنمون باشد و با رمز و راز های آن آشنا کند.

اکنون مثنوی این دریای عظیم ادبی است که به دست مولانا جلال الدین بلخی ایجاد شده و مریدان بسیاری تلاش برای کشف اسرار این پهنه ی سحرآمیز دارند. یکی از این شیفتگان استاد کریم زمانی است که در کتاب بر لب دریای مثنوی تلاش می کند تا قطره قطره ی آن را برای جان های شیفته شرح دهد و مقصود مولانا را با تحقیق های فراوانی که در زمینه ی مولوی پژوهی داشته برای مخاطبان طرح دهد.

دیدگاه های مولوی در زمینه ی عرفان در اشعار او به چشم می خورد. اشعاری که از وحدت وجود و تجلی ذات حق در آیینه ی کردار انسان که همان عشق می باشد، حرف می زند. مولوی از بازگشت همه چیز به ریشه ی خود که همان ذات باری تعالی است سخن می گوید و انسان را در این جهان بینی بالاتر از هر موجود دیگری و در این عظمت، غریب می داند. او معتقد است که عرفان در ذات کائنات جاری است و همه چیز در جهت موسیقی برخاسته از ساز هستی حرکت می کند و می جنبد. استاد کریم زمانی این کتاب را از نسخه ی رینولد نیکلسون که شرق شناس و مولوی پژوه بزرگی می باشد، نوشته است.
درباره جلال الدین محمد بلخی(مولانا)
درباره جلال الدین محمد بلخی(مولانا)
جلال الدین محمد بلخی معروف به مولانا، مولوی و رومی، زاده ی 15 مهر 586 و درگذشته ی 4 دی 652 هجری شمسی، از مشهورترین و تأثیرگذارترین شاعران ایرانی است.جلال الدین محمد بلخی در بلخ زاده شد. پدر او مولانا محمد بن حسین، خطیبی معروف به بهاءالدین ولد و سلطان العلما، از بزرگان صوفیه و مردی عارف بود و نسبت خرقه ی او به احمد غزالی می رسید. وی در عرفان و سلوک سابقه ای دیرین داشت و چون اهل بحث و جدال نبود و دانش و معرفت حقیقی را در سلوک باطنی می دانست نه در مباحثات و مناقشات کلامی و لفظی، پرچمداران کلام و جدال با او مخالفت می کردند؛ از جمله فخرالدین رازی که استاد سلطان محمد خوارزمشاه بود و بیش از دیگران شاه را علیه او برانگیخت. سلطان العلما احتمالا در سال 610 قمری، همزمان با هجوم چنگیزخان از بلخ کوچ کرد و سوگند یاد کرد که تا محمد خوارزمشاه بر تخت نشسته، به شهر خویش بازنگردد. مولانا در نوزده سالگی با گوهر خاتون ازدواج کرد.شمس تبریزی در حدود سال 642 قمری به مولانا پیوست و چنان او را شیفته کرد، که درس و وعظ را کنار گذاشت و به شعر و ترانه و دف و سماع پرداخت و از آن زمان طبعش در شعر و شاعری شکوفا شد و به سرودن اشعار پرشور عرفانی پرداخت. کسی نمی داند شمس تبریزی به مولانا چه گفت و چه آموخت که این گونه دگرگونش کرد؛ اما واضح است که شمس تبریزی عالم و جهان دیده بود و نوشته های او بهترین گواه بر دانش گسترده اش در ادبیات، لغت، تفسیر قرآن و عرفان است.مولانا، پس از مدت ها بیماری در پی تبی سوزان در غروب یکشنبه 5 جمادی الآخر 672 هجری قمری درگذشت.
دسته بندی های کتاب بر لب دریای مثنوی معنوی
قسمت هایی از کتاب بر لب دریای مثنوی معنوی

مثنوی معنوی حضرت مولانا جلال الدین محمد بلخی، بزرگ ترین منظومه ی عرفانی و روحانی است. در این اثر جاودان، علم و عشق و عرفان با تلالویی خیره کننده چنان درهم آمیخته شده که دل از عارف و عامی در ربوده است. باآنکه از دیرباز تاکنون آثاری فخیم از بزرگان عرفان و ادب در قالب مثنوی سروده شده، ولی هرگاه نام مثنوی شنیده می شود، بی درنگ اثر عظیم مولانا فرایاد می آید. و بی گمان این علمیت از شمول و جاذبه های صد رنگ آن برآمده است. در میان شاهکارهای ادب فارسی، نخستین اثری که به روش متقن علمی و انتقادی به تصحیح درآمده است مثنوی مولانا است. این تصحیح معتبر، حدود هفتاد سال پیش به همت استاد فقید رینولد الین نیکلسون، مستشرق و مولانا شناس انگلیسی به انجام رسید.

مقالات مرتبط با کتاب بر لب دریای مثنوی معنوی
آشنایی با 10 شاعر برجسته در ادبیات فارسی
آشنایی با 10 شاعر برجسته در ادبیات فارسی
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب بر لب دریای مثنوی معنوی"
3 نظر تا این لحظه ثبت شده است

اگر به دنبال مثنوی با شرح لغات و اصطلاحات دشوار یا شرح مختصر هستید، یا انتظار کشف‌الابیات و فهرست و نمایه دارید، این مثنوی چنین ویژگی‌هایی ندارد. ولی غیر از چاپ خوب و حروف‌چینی با دستور خط جدید و علامت‌گذاری و اعراب‌گذاری سنجیدهٔ مصحح دانشمند که به خواندن آسان‌تر متن کمک می‌کند، ویژگی منحصربه‌فرد آن این است که استاد کریم زمانی که پژوهشگر و صاحب شرح مثنوی است، در میان متن به‌شکل عنوان فرعی، عبارت‌هایی آورده که از شرح آمده و معنای ابیات پس از خود را بیان می‌کند. عبارت «همراه با بیان مقاصد ابیات» بیانگر این ویژگی است.

1403/07/09 | توسطغدیری‌پور - کاربر سایت
1
|

با سلام و عرض ادب و خسته نباشید خدمت همه دست اندر کاران سایت عزیز ایران کتاب، خواهشمندم که. پس از موجود شدن کتاب بر لب دریای مثنوی معنوی اثر استاد کریم زمانی، اطلاع دهید، باتشکر

1402/01/12 | توسطمحمد حسین شهریاری
1
|

با سلام و عرض ادب و خسته نباشید خدمت شما، لطفا اگر امکان دارد به محض موجود شدن اطلاع بدید چون که خیلی دنبال این کتاب گشتم ولی پیدا نکردم و تنها امیدم ایران کتابه، باتشکر

1402/01/11 | توسطکاربر سایت
0
|