1. خانه
  2. /
  3. کتاب مثنوی معنوی

کتاب مثنوی معنوی

3.6 از 1 رأی

کتاب مثنوی معنوی

Masnavi
ناموجود
325000
معرفی کتاب مثنوی معنوی
«مثنوی معنوی» شاهکار جهان عرفان از "جلال الدین محمد بلخی" ملقب به "مولانا" است که به سبب بار فکری و معنوی آن، به طور گسترده مورد توجه ادبا و عارفان قرار گرفته است. دامنه ی توجهی که "مثنوی معنوی" از قرن های گذشته تا به امروز به خود جلب کرده، آن قدر وسیع و فراخ است که کمتر اثری در حوزه ی اندیشه و عرفان می تواند تنه به تنه ی آن بزند. به سبب همین شناخته شدگی و شهرت ادبی وسیع، ادبای زیادی اقدام به تصحیح "مثنوی معنوی" نموده اند اما یکی از معتبرترین تصحیح ها، که مورد ارجاع عالمان و ادیبان بسیاری نیز قرار گرفته است، تصحیح "رینولد نیکلسون"، خاورشناس و مترجم مشهور انگلیسی می باشد.
این دریای بیست و شش هزار بیتی معرفت که در شش دفتر و بیش از هزار صفحه کتاب شده، همانطور که از نام آن بر می آید در قالب مثنوی سروده شده و با وجود اینکه پیش از "مولانا" هم شاعران مطرح دیگری نظیر سنائی غزنوی و عطار نیشابوری از این قالب بهره جسته بودند، اما "مولانا جلال الدین محمد بلخی" در "مثنوی معنوی"، چنان محتوای شگفت انگیز و خیره کننده ای را ارائه نمود که به مراتب به این قالب ارتقا بخشید.
آنچه "مولانا" در این شش دفتر به بلاغت و فصاحت تمام به آن پرداخته، دشواری ها و مصائب انسان در راه رسیدن به خداست که در قالب بیش از چهارصد قصه ی پی در پی بیان شده است. "مثنوی معنوی" که همواره در فهرست برترین کتاب های جهان از جایگاه رفیعی برخوردار است، آیینه ای از فرهنگ دینی مردم ایران و اندیشه های آنان می باشد.
درباره جلال الدین محمد بلخی(مولانا)
درباره جلال الدین محمد بلخی(مولانا)
جلال الدین محمد بلخی معروف به مولانا، مولوی و رومی، زاده ی 15 مهر 586 و درگذشته ی 4 دی 652 هجری شمسی، از مشهورترین و تأثیرگذارترین شاعران ایرانی است.جلال الدین محمد بلخی در بلخ زاده شد. پدر او مولانا محمد بن حسین، خطیبی معروف به بهاءالدین ولد و سلطان العلما، از بزرگان صوفیه و مردی عارف بود و نسبت خرقه ی او به احمد غزالی می رسید. وی در عرفان و سلوک سابقه ای دیرین داشت و چون اهل بحث و جدال نبود و دانش و معرفت حقیقی را در سلوک باطنی می دانست نه در مباحثات و مناقشات کلامی و لفظی، پرچمداران کلام و جدال با او مخالفت می کردند؛ از جمله فخرالدین رازی که استاد سلطان محمد خوارزمشاه بود و بیش از دیگران شاه را علیه او برانگیخت. سلطان العلما احتمالا در سال 610 قمری، همزمان با هجوم چنگیزخان از بلخ کوچ کرد و سوگند یاد کرد که تا محمد خوارزمشاه بر تخت نشسته، به شهر خویش بازنگردد. مولانا در نوزده سالگی با گوهر خاتون ازدواج کرد.شمس تبریزی در حدود سال 642 قمری به مولانا پیوست و چنان او را شیفته کرد، که درس و وعظ را کنار گذاشت و به شعر و ترانه و دف و سماع پرداخت و از آن زمان طبعش در شعر و شاعری شکوفا شد و به سرودن اشعار پرشور عرفانی پرداخت. کسی نمی داند شمس تبریزی به مولانا چه گفت و چه آموخت که این گونه دگرگونش کرد؛ اما واضح است که شمس تبریزی عالم و جهان دیده بود و نوشته های او بهترین گواه بر دانش گسترده اش در ادبیات، لغت، تفسیر قرآن و عرفان است.مولانا، پس از مدت ها بیماری در پی تبی سوزان در غروب یکشنبه 5 جمادی الآخر 672 هجری قمری درگذشت.
قسمت هایی از کتاب مثنوی معنوی

بشنو این نی چون شکایت می کند از جدایی ها حکایت می کند / کز نیستان تا مرا ببریده اند در نفیرم مرد و زن نالیده اند / سینه خواهم شرحه شرحه از فراق تا بگویم شرح درد اشتیاق / هر کسی کو دور ماند از اصل خویش باز جوید روزگار وصل خویش / من به هر جمعیتی نالان شدم جفت بدحالان و خوش حالان شدم / هرکسی از ظن خود شد یار من از درون من نجست اسرار من / سر من از نالهٔ من دور نیست لیک چشم و گوش را آن نور نیست / تن ز جان و جان ز تن مستور نیست لیک کس را دید جان دستور نیست / آتشست این بانگ نای و نیست باد هر که این آتش ندارد نیست باد / آتش عشقست کاندر نی فتاد جوشش عشقست کاندر می فتاد / نی حریف هرکه از یاری برید پرده هااش پرده های ما درید / همچو نی زهری و تریاقی کی دید همچو نی دم ساز و مشتاقی که دید

مقالات مرتبط با کتاب مثنوی معنوی
آشنایی با 10 شاعر برجسته در ادبیات فارسی
آشنایی با 10 شاعر برجسته در ادبیات فارسی
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب مثنوی معنوی"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

سلام . آنگونه که از شرح احوالات مولانا ( کتاب گزیده آثار مولانا اثر آقای محمود نامنی ) پیداست ، می‌توان فهمید که وی آشنایی خود با شمس تبریزی را نقطه عطف زندگی اش می‌داند تا آنجا که نجات از ( منصب کلیدداری بهشت ) و هدایتش از تاریکی بسوی عقل آخر را مدیون شمس است . مچکرم .

1401/03/09 | توسطمحمد ماندنی زاده - کاربر سایت
1
|