1. خانه
  2. /
  3. کتاب مکتوبات عین القضات همدانی (جلد دوم)

کتاب مکتوبات عین القضات همدانی (جلد دوم)

نویسنده: عبدالله بن محمد عین القضات همدانی
3.7 از 1 رأی

کتاب مکتوبات عین القضات همدانی (جلد دوم)

عالمی از اسرار
Ayn al-Quzat Hamadani
انتشارات: بازتاب نگار
ناموجود
680000
معرفی کتاب مکتوبات عین القضات همدانی (جلد دوم)
«مکتوبات عین القضات همدانی»، اثر معتکف خوشنام تاریخ عبدالله بن محمد عین القضات همدانی، مجموعه‌ای از نامه‌هایی است که بی‌واسطه به دنیای درونی و اندیشه‌های این عارف جوان و جسور دست می یابیم. این نامه‌ها، برخلاف یک رساله منظم و فصل‌بندی‌شده، بازتابی از پرسش‌ها، پاسخ‌ها، تأملات و حتی جدل‌های فکری او با مخاطبان گوناگونش از جمله مریدان، دوستان و منتقدان است. از این رو، محتوای کتاب متناسب با زمینه‌ای است که هر نامه در آن نگاشته شده. درون‌مایه‌ی نامه‌ها. گستره‌ی وسیعی از مسائل عرفانی و کلامی را در بر می‌گیرد. مثلا مسئله‌ی عشق الهی. او عشق را نیرویی بنیادین و معرفت‌زا می‌داند که سالک را به سوی حقیقت رهنمون می‌شود. بصیرت وی از مراتب عشق، درد فراق و وصال، و تجلیات آن در هستی، از برجسته‌ترین بخش‌های مکتوبات است. عین القضات در این نامه‌ها، تفسیرهای بدیع و تازه از آیات قرآن و احادیث نبوی ارائه می‌دهد که با قرائت‌های متداول زمانه‌اش فاصله دارد.
مسئله‌ی معرفت و راه‌های وصول به آن، از دیگر ستون‌های فکری نامه‌هاست. او میان علم رسمی و ظاهری، که حاصل درس و بحث مدرسه است و معرفت حقیقی و باطنی، که از طریق کشف و شهود و تزکیه‌ی نفس به دست می‌آید، تمایزی جدی قائل می‌شود. انتقادات صریح او به عالمان قشری و فقهای زمانه که به ظواهر دین چسبیده و از حقیقت آن غافل مانده‌اند.، در بسیاری از نامه‌ها به چسم می‌خورد. این انتقادات، که گاه با زبانی تند و بی‌پروا بیان شده، یکی از دلایل اصلی مخالفت‌ها با وی بود
عین القضات در «مکتوبات» به طرح مسائل پیچیده‌ای همچون جبر و اختیار، قضا و قدر، و ذات و صفات الهی نیز می‌پردازد. او در تبیین این مسائل، تلاش می‌کند تا از نگاهی وحدت‌گرایانه، میان جنبه‌های به ظاهر متناقض آشتی برقرار سازد. تفسیر او از ابلیس و جایگاه او در نظام آفرینش، از جمله بحث‌برانگیزترین دیدگاه‌های اوست که بیانگر عمق تأملات و جسارت فکری او دارد. او ابلیس را نه صرفا نماد شر مطلق، بلکه عاشقی می‌بیند که در آزمون الهی، تاب تحمل تجلی حق را جز بر خود نداشت. نامه‌ها همچنین بازتابی از تجربیات شخصی و احوالات روحانی عین القضات است. وی در این کتاب از مکاشفات، قبض و بسط‌های روحی، و اتدر احوالات درونی خود سخن می‌گوید. این جنبه از مکتوبات، به خواننده امکان می‌دهد تا با سلوک عملی یک عارف و فراز و نشیب‌های مسیر او از بیشتر آشنا شود.
«مکتوبات عین القضات همدانی» اثری است که بیاتگر پویایی اندیشه‌ی عرفانی در قرن ششم هجری و گواهی بر تلاش یک متفکر برای بیان تجربه‌هایی است که غالبا در قالب کلمات نمی‌گنجد.
درباره عبدالله بن محمد عین القضات همدانی
درباره عبدالله بن محمد عین القضات همدانی
عبدالله بن محمد، عین القضات همدانی، فقیه، حکیم و عارف، مکنی به ابوالفضائل، معروف به قاضی همدانی، در سال ۴۷۶ ش، برابر با ۴۹۲ ق، در همدان به دنیا آمد. پدر و جدش از میانه بودند، به میانجی نیز معروف شده است. قاضی، در جوانی در زادگاه خویش به کسب علوم متداول پرداخت و به سرعت در ادب و حکمت و کلام مایه‌ور شد و به سبب مهارتی که در فقه پیدا کرد، به عنوان قاضی و مدرس منصوب گردید و با وجود جوانی، شهرت و نفوذ فراوان پیدا کرد و همین امر باعث برانگیخته شدن حسد و رشک فقها و متکلمان شد.
وی به تحصیل حکمت و عرفان و کلام و ادب عربی پرداخت و نظر به مطالعه بسیار در آثار امام محمد غزالی، مع الواسطه شاگرد او نیز محسوب می‌شد. احمد غزالی با آن همه عظمت مقام، در مکتوب‌های خود بدو، او را قرةالعین خطاب می‌کرد. وی بیشتر اطلاعات خود را از راه تحقیق و تتبع شخصی فراهم آورد. افکار و عقاید او در عمر کوتاهش مبین کمال نبوغ اوست.
فلسفه و کلام، طبع حقیقت‌جوی وی را قانع نساخت و گرفتار بحران‌های روحی شد و همین امر، او را دچار شک و شبهه کرد. پس از آشنایی با آثار امام محمد غزالی تا حدی خاطرش آرام گرفت و چندی بعد با احمد غزالی آشنا شد و به او دست ارادت داد و همانند احمد غزالی در بیان عقاید خود بی‌پروا بود. همین صراحت در گفتار باعث بدگمانی متشرعه شد.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب مکتوبات عین القضات همدانی (جلد دوم)" ثبت می‌کند