1. خانه
  2. /
  3. کتاب اندیشه سیاسی در اسلام معاصر

کتاب اندیشه سیاسی در اسلام معاصر

نویسنده: حمید عنایت
3.9 از 1 رأی

کتاب اندیشه سیاسی در اسلام معاصر

Modern Islamic Political Thought
ناموجود
249000
معرفی کتاب اندیشه سیاسی در اسلام معاصر
"اندیشه سیاسی در اسلام معاصر" کتابی است به قلم "حمید عنایت"، که با ارائه ی یک مقدمه و در پنج فصل به مساله ی تفکر سیاسی در اسلام می پردازد. یکی از نتایج درگذشت پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص)، نزاع هایی بر سر جانشینی آن حضرت بود که منجر به ایجاد زمینه ای اساسی در ایجاد تفکر سیاسی میان مسلمین شد. با وجود اینکه این درگیری ها ابتدا مبتنی بر انتخاب فرد مناسب جهت رهبری مسلمانان بود، اما به مرور حالتی نظری و عقیدتی به خود گرفت که در نتیجه ی آن، دسته بندی ها و فرقه های مختلفی از اسلام، هر یک با سیستم فکری مختص خود، شروع به شکل گیری کرد. با وجود قرار گرفتن عمده ی تاریخ اسلام، زیر سایه ی حاکمیت های استبدادی، چیزی که در این روند هرگز به نابودی کشیده نشد، اندیشه و افکار مسلمین بود. فراز و نشیب های مختلف سیاسی و اجتماعی بر سر راه تکامل مسلمین در اجرای اسلام، آن ها را با چالش های متعددی رو به رو ساخت، اما هرگز شعله ی اندیشه در میان مسلمانان خاموش نشد و در این عرصه، اندیشه ی سیاسی، بیش از هر اندیشه ی دیگری نزد آنان اهمیت پیدا کرد.
به این ترتیب کتاب "اندیشه سیاسی در اسلام معاصر" که ابتدا به زبان انگلیسی توسط استاد "حمید عنایت" تالیف شد و سپس با ترجمه ی روان "بهاء الدین خرمشاهی" به انتشار رسید، در فصولی که به مباحث شیعه و سنی و روابط آن ها، بحران جانشینی و خلافت، تفکر حاکمیت اسلامی، بحث ملی گرایی، دموکراسی، سوسیالیسم و نهایتا تجددخواهی شیعی پرداخته است، این اندیشه را در موارد ذکر شده مورد بررسی قرار می دهد و نوری بر مساله ی "اندیشه سیاسی در اسلام معاصر" می تاباند.
درباره حمید عنایت
درباره حمید عنایت
حمید عنایت (زادهٔ هشتم شهریور ۱۳۱۱ در تهران – درگذشتهٔ سوم مرداد ۱۳۶۱ خورشیدی)، پژوهشگر و مترجم حوزه علوم سیاسی و فلسفه سیاسی بود. مادر حمید عنایت، منتسب به خاندان قاجار پدرش، سید علی عنایت، مردی وطن‌دوست و فرزند یکی از روحانیون دوران مشروطه بود. خانواده او، مذهبی و از طبقه متوسط رو به بالا بودند. پدرش همراه عموها که در پی آغاز برنامه یکسان‌سازی فرهنگی حکومت رضاخان، لباس روحانیت را کنار گذاشته بودند، با گرفتن پروانه دفتر اسناد رسمی، محضرداری می‌کرد بنابراین او در خانواده‌ای که با فرهنگ بیگانه نبود، در مسیر علم آموزی قرار گرفت. وی مدرک کارشناسی را از دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران دریافت و برای ادامهٔ تحصیل به دلیل کسب رتبهٔ اول، بورسیهٔ دولتی می‌گیرد. وی مدرک کارشناسی ارشد خود را در زمینهٔ علوم سیاسی از مدرسهٔ اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه لندن و مدرک دکترای تخصصی را در از مدرسهٔ مطالعات شرق و آفریقای دانشگاه لندن دریافت می‌دارد.
عنایت در سال ۱۳۴۵ به ایران بازگشت و به واسطه سابقه تدریس پاره وقت در کالج‌های لندن و طی یک دوره یک ساله استادی در دانشگاه خارطوم، توانست به عنوان دانشیار در دانشکده حقوق دانشگاه تهران استخدام شود.
دکتر عنایت در ۱۳۵۱ ش. / ۱۹۷۲ م. جایزه تحقیقاتی دانشگاه تهران را از آن خود کرد و در سال بعد ۱۳۵۲ش. / ۱۹۷۳ م. بورس کالج سنت آنتونی دانشگاه آکسفورد را گرفت و در همان سال در دانشگاه تهران به سمت دانشیاری ارتقا یافت و ضمن تدریس در دانشگاه به تحقیق و تتبع ادامه داد. در اواسط دهه ۵۰، همزمان با تدریس و ترجمه کتاب‌های فلسفی، با نگارش مقالاتی در مجلات نگین، کتاب امروز، فرهنگ و زندگی، خرد و کوشش و نشریه دانشکده حقوق دانشگاه تهران، فعالیتش را در حوزه نشر نیز گسترش داد.
او در دانشگاه تهران از چهره‌های «ضد دستگاه» شناخته می‌شد و با حفظ موقعیت دانشگاهی و علمی اش از مبارزات سیاسی غافل نبود. پس از انقلاب، وی با «جبهه دموکراتیک ملی ایران» که در ۱۴ اسفند ۱۳۵۷ بر سر مزار دکتر مصدق در احمدآباد اعلام موجودیت کرد، همکاری داشت. پس از تعطیل شدن دانشگاه‌ها در ایران، دکتر عنایت به همراه همسر و دو فرزندش (هادی و آمنه عنایت) به انگلستان رفت و در سال ۱۳۵۹ به سمت استادیار (Lecturer) در کالج سنت آنتونی دانشگاه آکسفورد استخدام شد، اما دو سال بعد، در سوم مرداد ۱۳۶۱، در جریان پروازی از فرانسه به انگلستان، در اثر سکته قلبی درگذشت.
قسمت هایی از کتاب اندیشه سیاسی در اسلام معاصر

اندیشه سیاسی ، فعالترین حوزه از حیات فکری مسلمانان در دو قرن اخیر بوده است. این امر در درجه اول باید با توجه به مبارزه ادامه دار ملل مختلف مسلمان در این دوره در جهت کسب آزادی و استقلال میهنشان از قدرتهای غربی تبیین کرد؛ مبارزه ای که هنوز به اهداف مقررش نرسیده و لذا سیاسی شدن مدام اذهان مسلمانان را در آینده نیز ایجاب میکند. یک انگیزاننده دیگر را میتوان در ارتباط با منافع عمده اقتصادی ، استراتژیک و سیاسی جهان بیگانه در قلب سرزمینهای اسلامی یا باصطلاح "دارالاسلام" یافت که منتج به وسواس غرب و بیماری " بحران انرژی " اش گردیده است.

نظر کاربران در مورد "کتاب اندیشه سیاسی در اسلام معاصر"
3 نظر تا این لحظه ثبت شده است

اکثریت اصحاب علوم انسانی معاصر از حمید عنایت تمجید و تجلیل کرده اند.

1402/04/14 | توسطصباسیر
0
|

متشکر خوبه

1401/09/26 | توسطنصرالله - کاربر سایت
0
|

بهترین کتاب است

1401/04/02 | توسطهولکر - کاربر سایت
2
|