1. خانه
  2. /
  3. کتاب آتش

کتاب آتش

3.8 از 1 رأی

کتاب آتش

جزئی از کلیات شمس
Fire
انتشارات: نشر نظر
ناموجود
800000
معرفی کتاب آتش
ورود به کاخ سی و پنج هزار بیتی مولانا در دیوان شمس یک حرف است و پیدا کردن مسیر و راهی برای یافتن خود در کلام مولوی حرف دیگر. ابیات دشوارند و مفاهیم دشوارتر؛ از طرفی مولانا برای هر انسانی، حرفی در این دیوان مخفی کرده که مخاطب به فراخور مسیرهای ذهنی و آنچه از مفهوم زندگی می شناسد آن را شناسایی می کند.

عباس کیارستمی سهم خود را از این دیوان شناخته و برداشته است. این چهره ی بزرگ هنری سینمای ایران با نگاه منحصر به فردی که همواره در آثارش شاهد بودیم این بار به سراغ دیوان کبیر رفته و ابیاتی که با آنان بیشترین مکاشفه را داشته برگزیده است. از دیدگاه کیارستمی دیوان شمس جنگل است و مفاهیم و ابیات درخت های آن. تعداد این شجره های عرفانی آن قدر زیاد است که دیده مجال آگاهی به ذات آن ها را نمی یابد. پس باید در برخورد با این جنگل عظیم انتخابی عمل کرد و آنچه بیش از همه با ذهن و جان ارتباط برقرار می کند برگزید.

اگر به مطالعه ی آتش که جزئی از کلیات شمس به انتخاب عباس کیارستمی است بنشینیم متوجه می شویم که چرا این نام را برای اثر مد نظر برگزیده است. اکثر شاعران و نویسندگان را تخلصی است که به کرات در آثار از آن استفاده کرده اند. ولی از مولانا هیچ نام و نشانی در اشعار دیوان شمس نیست. در عوض ردی از آتش او بر جان اشعار باقیست. لذا مولانا را با لفظی نمی توان شناخت جز آتش. و آتش برابر است با عشق و عشق را زمانی معناست که پختگی اتفاق بیفتد و همان است که مولانا افراد را بدان دعوت می کند. رقصیدن میان شعله های عشق برای رسیدن به پختگی.

دیوان شمس از دوربین نگاه و ذهن عباس کیارستمی در دو جلد گزینش و نگارش شده که نوشتن آن هفت سال به طول انجامیده و چینش ابیات کنار هم چنان هنرمندانه صورت گرفته که مخاطب متوجه بخش های حذف شده نشود.
درباره عباس کیارستمی
درباره عباس کیارستمی
عبّاس کیارستمی (زاده ۱ تیر ۱۳۱۹ تهران – درگذشته ۱۴ تیر ۱۳۹۵ پاریس) کارگردان، فیلمنامه‌نویس، تدوین‌گر، عکاس، تهیه‌کننده، گرافیست و کارگردان هنری بین‌المللی، همچنین نویسنده و نقاش ایرانی بود. او فیلم‌سازی تأثیرگذار در سینمای جهان به‌شمار می‌آید، و آثار وی با استقبال فراوان ناقدان، داوران، کارگردانان، فستیوال‌ها و بنیادهای فرهنگی و هنری جهان روبه‌رو شده‌است.

کیارستمی از سال ۱۹۷۰ میلادی در کارِ سینما شروع به فعالیت کرد و بیش از ۴۰ فیلم سینمایی، کوتاه و مستند ساخت. از مهم‌ترین کارهایش می‌توان به: سه‌گانه کوکر، کلوزآپ (۱۹۹۰)، طعم گیلاس (۱۹۹۷)، و باد ما را خواهد برد (۱۹۹۹) اشاره کرد. او در دوره پایانی کارش به فیلم‌سازی بیرون از ایران روی آورد که حاصلش فیلم‌هایی مانند کپی برابر اصل (۲۰۱۰) و مثل یک عاشق (۲۰۱۲) بود.

کیارستمی علاوه بر سینما در کارهای دیگر هنری از جمله شعر، عکاسی،چیدمان،موسیقی،طراحی گرافیک، طراحی و نقاشی نیز فعال بود. او را باید در زمرهٔ سینماگران موسوم به موج نوی سینما در ایران و همتای سهراب شهیدثالث و پرویز کیمیاوی به‌شمار آورد. سادگی،استفاده از کودکان به عنوان نقش اول و قهرمان داستان، سبک مستندگونه، بهره‌گیری از فضاهای روستایی، حذف کارگردان، شاعرانگی و نیز مکالمهٔ شخصیت‌ها در سواری برخی از ویژگی‌های فیلم‌های کیارستمی است.

کیارستمی برنده چندین جایزهٔ بزرگ سینمایی است. وی پنج بار نامزد جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن شد و در سال ۱۹۹۷ در پنجاهمین دورهٔ جشنواره فیلم کن برای فیلم طعم گیلاس این جایزه را گرفت.وی در جشنواره‌های متعدد معتبر فیلم جهان به عنوان داور حضور داشته‌است و با ۴ دوره داوری در جشنواره فیلم کن در سال‌های ۱۹۹۳، ۲۰۰۲، ۲۰۰۵ و ۲۰۱۴ در میان هنرمندان ایرانی پیشتاز است. وی همچنین با دریافت ۳۲ دست‌آورد شخصی، پرافتخارترین هنرمند ایران به‌شمار می‌رود.او تنها کسی است که ۲ بار جایزه ویژه هیئت داوران را از جشنواره فیلم فجر دریافت کرده‌است و از این نظر رکورددار است.

قسمت هایی از کتاب آتش

آتشی، از تو در دهان دارم لیک صد مهر بر زبان دارم من ز مستیّ بی خبرم که از آن سود یا زیان دارم

مگریز ز آتش که چنین خام بمانی گر بجهی از این حلقه در آن دام بمانی مگریز ز یاران تو چو باران و مکش سر گر سر کشی سرگشته ایام بمانی با دوست وفا کن که وفا وام الست است ترسم که بمیری و در این وام بمانی با ما تو یکی کن سر زیرا سر وقت است تا همچو سران شاد سرانجام بمانی 

پیش چنین ماه رو گیج شدن واجب است * هرچند یارم گیرد کنارم، من بی قرارم * بیمار بدن نیم که بیمار دلم شربت چه بود شراب در ده، تو شراب * عدد ریگ بیابان اگرم باشد جان بدهم، گر بدهی بوسه چه ارزان باشد

نظر کاربران در مورد "کتاب آتش"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

لطفا این کتاب رو موجود کنید

1403/04/10 | توسطنادیا رزمی
0
|