"دیوان کامل اشعار ناصر الدین شاه قاجار" اثری است چهارصد و بیست صفحهای که به "تحقیق و اهتمام حسن گل محمدی" توسط نشر علم منتشر شده است. "ناصرالدین شاه قاجار" که اشعار خود را با تخلص ناصر میسرود، علاوه بر شعر، به تحریر سفرنامه و پرداختن به دیگر هنرها مانند نقاشی و عکاسی نیز علاقه داشت. پس از سالها مبارزه، دوران حکومت فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه دورهای با آرامش نسبی بود که تحت تاثیر علاقه این دو حاکم شاعر به ادبیات غنایی، گرایش به ادبیات و شعر در بسیاری از شاعران بیشتر شد و ادیبان زیادی در این دوره پدید آمدند.
نزدیک به پنجاه سال سلطنت یک شاه شعر دوست و علاقمند به ادبیات، سبب شد تا یکی از دورههای درخشان در ادبیات فارسی رقم بخورد. با شروع قرن سیزدهم هجری، پس از سالها آشفتگی در ایران، بالاخره زمانی فرارسیده بود که ملت تا حدودی در آرامش بودند، و در سایهسار این آرامش، توانستند بار دیگر ادبیاتی را که بعد از پایان دورهی صفویه محو و کمرنگ شده بود، بازیابند.
"دیوان کامل اشعار ناصر الدین شاه قاجار" به "تحقیق و اهتمام حسن گل محمدی" از بخشهای مختلفی تشکیل شده که بخش نخست آن به پژوهش دربارهی زندگی، سیاستها، کردار، اندیشه و آثار ناصرالدین شاه قاجار اختصاص دارد. این بخش علاوه بر زندگی سیاسی و اجتماعی، به ارزیابی کیفی آثار ادبی ناصرالدین شاه، و دیگر بخشهای زندگی هنری او میپردازد و به دنبال آن بخش دوم و اصلی کتاب است که "دیوان کامل اشعار ناصر الدین شاه قاجار" را در بردارد. این اشعار از شعرهای مذهبی، غزل، رباعی و قطعه گرفته تا مخمس و اشعار پراکنده و ناتمام وی را شامل میشود و پس از آن بخش سوم کتاب، تحت عنوان پیوست، فهرستی از زنان و فرزندان شاه صاحب قران را به همراه سالشماری از وقایع زندگی او ارائه میکند.
کتاب دیوان کامل اشعار ناصر الدین شاه قاجار