کتاب «ساخت اجتماعی» نوشته خوزه لوپز و جان اسکات، اثری جامع از مفهوم ساخت اجتماعی در حوزه جامعهشناسی است. این کتاب به تعاریف و تفاسیر مختلف ساختار اجتماعی می پردازد و اذعان می کند که علیرغم اهمیت آن، هیچ اتفاق نظری بر سر معنای آن وجود ندارد. نویسندگان، لوپز و اسکات، با بررسی چارچوبهای مفهومی متفاوت و نظرات متنوع، سعی دارند تا این مفهوم را بای خوانندگان روشن کنند. کتاب تشکیل شده از 6 فصل است که هر فصل به یک جنبه از مفهوم ساخت اجتماعی می پردازد:
1. ساخت اجتماعی چیست؟ - این فصل با زیر سوال بردن تعاریف رایج در باب ساخت اجتماعی و پیامدهای آن در نظریه جامعه شناسی، باب مسئله را می گشاید.
2. مفهوم سازی ساخت اجتماعی - در فصل، نویسندگان توسعه تاریخی اصطلاح «ساخت اجتماعی» و استفاده از آن در جامعه شناسی را بررسی می کنند. آن ها از هربرت اسپنسر گرفته، که از جامعه به عنوان یک ارگانیسم اجتماعی یاد می گرد تا تمرکز امیل دورکیم بر روابط و بازنمایی ها.
3. ساخت نهادی - لوپز و اسکات در مورد نقش نهادها در شکل دادن به ساخت اجتماعی، با در نظر گرفتن پیشینه های فرهنگی و قدرت های موجود در یک جامعه، بحث می کنند.
4. ساخت رابطه ای - نویسندگان ساخت اجتماعی را از منظر رابطه ای بررسی می کنند و در نظر می گیرند که چگونه روابط اساس شبکه های اجتماعی را تشکیل می دهند و چگونه این شبکه ها بر تضادهای شهری و طبقاتی و همچنین سیستم های جهانی تأثیر می گذارند.
5. سطوح ساخت - این فصل ایده پایه و روبنا، سیستمها و زیرسیستمها را مورد بحث قرار میدهد و این بحث را از طریق نظریات یورگن هابرماس مطرح میکند.
6. ساخت تجسم یافته - فصل آخر نحوۀ عینیت بخشی را وارد بحث ساخت اجتماعی میکند، یعنی اینکه چگونه قوانین، رویهها و ساخت ها ه تجسم مییابند و چگونه مفاهیم عادت و پسزمینه با ساخت ها ارتباط دارند.
کتاب ساخت اجتماعی