1. خانه
  2. /
  3. کتاب آستانه ی تجدد

کتاب آستانه ی تجدد

نویسنده: داود فیرحی
3.4 از 1 رأی

کتاب آستانه ی تجدد

در شرح تنبیه الامه و تنزیه المله
Astane-ye Tajadod
انتشارات: نشر نی
ناموجود
480000
معرفی کتاب آستانه ی تجدد
"آستانه ی تجدد" در شرح "تنبیه الامه و تنزیه المله"، اثری است از "داود فیرحی" که نشر نی آن را در بیش از ششصد صفحه، چاپ و منتشر نموده است. کتاب "تنبیه الامه و تنزیه المله" که از تالیفات "آیة الله میرزا محمد حسین نائینی" است، یکی از مشهورترین آثار در ادبیات مشروطه خواهی بوده و برخی از شناخته شده ترین رهبران مذهبی در جوامع شیعی، از آن حمایت نموده اند. این اثر خیلی زود به یک متن اساسی و محوری پیرامون تبیین دین و مذهب در نظام مشروطه تبدیل گشت و سبب شد تا در تاریخ معاصر نام این کتاب و همچنین نام نویسنده ی آن، در بالاترین مقام و جایگاه، در زمینه ی نوگرایی سیاسی و مذهبی جامعه ی شیعی قرار بگیرد.
در واقع "تنبیه الامه و تنزیه المله" از "آیة الله میرزا محمد حسین نائینی"، به نمادی از یک مکتب فقهی-سیاسی بدل شد که مقدمات را برای بیان دیدگاه دین در مساله ی دموکراسی و آزادی، خصوصا در مذهب شیعه فراهم می کرد. اما همانطور که مضامین بحث شده در این کتاب، از درجه ی اهمیت بالایی برخوردار هستند، به همان اندازه می توان میزان پیچیدگی و دشواری بیان کتاب را مشاهده کرد. به همین علت کتاب "آستانه ی تجدد" که به وسیله ی "داود فیرحی" در شرح "تنبیه الامه و تنزیه المله" به رشته ی تحریر درآمده، می تواند کمی از فشردگی و پیچیدگی بیان "آیة الله میرزا محمد حسین نائینی" را تعدیل کرده و با نگارشی روان تر و امروزی تر، پژوهشگران و علاقمندان به مسائل سیاسی و مذهبی را در درک این اثر شاخص، یاری نماید
درباره داود فیرحی
درباره داود فیرحی
داود فِیرَحی (1343 - 1399) پژوهشگر علوم سیاسی و اندیشه سیاسی اسلام است. وی دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه تهران و تحصیلات حوزوی تا سطح عالی بوده و استاد گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. فیرحی استاد میهمان دانشگاه مفید در قم است.
همچنین وی عضو شورای مرکزی مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم می‌باشد و درسگفتارهایی در موسسه مطالعات سیاسی-اقتصادی "پرسش" برگزار کرده‌است. وی مقدمات دروس حوزوی را بین سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۵ در حوزهٔ علمیه ولی‌عصر شهرستان زنجان گذراند. پس از آن مقاطع سطح و دروس خارج را از ۱۳۶۶ تا ۱۳۸۰ در حوزهٔ علمیهٔ قم ادامه داد.
از سال ۱۳۶۶ تا ۱۳۷۸ وی به تحصیل در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای علوم سیاسی در دانشگاه تهران پرداخت. گرایش دکترای وی اندیشهٔ سیاسی بود.
رساله کارشناسی ارشد وی با عنوان «اندیشه سیاسی شیعه در دوره قاجاریه» بود که در آن به اندیشه سیاسی فقیهان مشهور شیعه دوره قاجار و مکاتب مهم فقهی-سیاسی ای که در دوره قاجاریه بسط یافته و در تحولاتی چون نهضت مشروطه و انقلاب اسلامی تأثیرگذار بودند پرداخته‌است. رسالهٔ دکترای وی هم «دانش، قدرت و مشروعیت در اسلام» نام داشت که با الهام از روش‌شناسی فوکو و هرمنوتیک گادامر تنظیم شد.
قسمت هایی از کتاب آستانه ی تجدد

و این دو قسم از سلطنت هم به حسب حاقّ[اصل،مغز،وسط] حقیقت، متباین ( ۶۹) و هم در لوازم و آثار، متمایزند؛ چه، مبنای قسم اول به جمیع مراتب و درجاتش، بر قهر [ زور ] و تسخیر مملکت و اهلش در تحت ارادات دل بخواهانه ی سلطان و صرف قوای نوع از مالیه و غیرها در نیل[رسیدن] مرادات[آرزوها] خود و مسئول نبودن در ارتکابات[گناهان،بدکاری ها]، مبتنی و متقوّم [ استوار ] است، هر چه نکرد باید ممنون بود! اگر کشت و مثله نکرد [ :چشم و گوش نبرید ] ، یا قطعه قطعه به خورد سگان نداد و یا به نهب [ تاراج ] اموال قناعت و متعرّض[مزاحم،متجاوز] ناموس[آبرو،عفت] نشد، باید تشکر نمود!. نسبت تمام اهالی به سلطان، نسبت عبید [ بندگان ] و اماء [ کنیزان ] ، و بلکه اذلّ [ پست تر ] از آن و به منزله ی احشام ( ۷۰) و اغنام [ گوسفندان ] و حتی از آن هم پست تر و به منزله ی نباتات [ گیاهان ] است که فقط فائده ی وجودیه ی آنها رفع حاجت غیر [ بوده ] و خود، بهره و حظّی[لذّت] از وجود خود ندارند. و بالجمله [ به طور کلی ] حقیقت این قسم از سلطنت به اختلاف درجاتش عبارت از خداوندی[سروری] مملکت و اهلش، که درجات این خداوندی هم مختلف است، خواهد بود، به خلاف قسم دوم؛ چه حقیقت واقعیه و لبّ [ مغز ] آن عبارت است از ولایت بر اقامه[انجام] ی وظائف راجعه ی به نظم و حفظ مملکت نه مالکیت، و امانتی ( ۷۱) است نوعیه در صرف قوای مملکت که قوای نوع است در این مصارف، نه در شهوات خود. و از این جهت اندازه ی استیلا[سلطه]ی سلطان، به مقدار ولایت بر امور مذکوره، محدود و تصرّفش، چه به حق باشد یا به اغتصاب، به عدم تجاوز از آن حد مشروط خواهد بود. آحاد ملّت با شخص سلطان در مالیه و غیرها از قوای نوعیه[منسوب] شریک و نسبت همه به آنها متساوی و یکسان و متصدّیان[کارگذاران] امور، همگی امین نوعند نه مالک و مخدوم[ارباب]. و مانند سائر امناء [ جمع امین ] و اجراء [ جمع اجیر=مزدبگیران ] در قیام به وظیفه ی امانت داری خود، مسئول ملت و به اندک تجاوز ماخوذ خواهند بود؛ ( ۷۲) و تمام افراد اهل مملکت به اقتضای مشارکت و مساواتشان در قوی [ قدرت ها ] و حقوق، بر مواخذه و سوال و اعتراض قادر و ایمن، و در اظهار اعتراض خود آزاد و طوق [ زنجیر ] مسخّریت و مقهوریت [ شکست ] در تحت ارادات شخصیه ی سلطان و سایر متصدّیان را در گردن نخواهند داشت...

مقالات مرتبط با کتاب آستانه ی تجدد
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب آستانه ی تجدد"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

من زیبا هستم و از این کتاب راضی هستم

1401/07/16 | توسطکاربر سایت
0
|

کی موجود میشه؟

1400/01/01 | توسطعلی - کاربر سایت
0
|