این کتاب، تلاشی برای فهم یک آیین دینی مستحب به نام «اعتکاف» و روایتی از تجربۀ حضور در آن است؛ آیینی که بررسی و تحلیل آن از موضوعات مغفول در مطالعات اجتماعی دین در ایران است. در سال های اخیر و با سازمان دهی رسمی اعتکاف در مساجد، شکل کاملا شخصی این آیین تا حدی تغییر کرده؛ اما در هر حال ماهیت اعتکاف با مناسک جمعی عبادی یا آیین هایی همچون پیاده روی اربعین کاملا متفاوت است. کتاب حاضر سنتزی است از سه نوع روایت مردم نگارانه، پدیدارشناسانه و جامعه شناسانه از اعتکاف، بدون داشتن مدعایی برای انطباق با کلیشه های رایج در گزارش پژوهش های کلاسیک و تلاشی است که یک سوی آن مطالعۀ کیفی تجربی در میدان تجربه ای دینی است و سوی دیگر آن روایتی از زندگی گروهی از دین داران جامعه است که یک بار در سال به تنهایی خود سفر می کنند.
درباره محمدرضا پویافر
محمدرضا پویافر متولد سال 1360 ، استادیار جامعهشناسی دانشگاه علوم انتظامی امین است. او پژوهش در حوزه جامعه شناسی دین را از پایان نامه کارشناسی ارشد خود با عنون «بررسی مقایسهای سنجههای دینداری» در سال 1386 آغاز و با رساله دکتری خود که متمرکز بر ارائه مدل سنجش عرفی شدن در سطح فردی برای مطالعه در ایران بود، ادامه داد. او تاکنون نیز، همچنان تمرکز اصلی خود را بر جامعه شناسی دین قرار داده است.
کتابی بس روشنگرانه در باره اصل و تاریخچه مفاهیم دینی از جمله اعتکاف و نیز انتقاد از دولتی کردن رسومات مذهبی (بدون توجه به اینکه ممکن است به اصل مردمی بودن و لزوم مردمی ماندن آن لطمه وارد آید) پرداخته است .