خواننده در برخورد با کتاب «یونایتد نفرینشده» شاید گمان کند که با کتابی دربارۀ تیم منچستر یونایتد روبرو است اما منظور باشگاه لیدز یونایتد است. پیشداوری دیگر خواننده نیز ممکن است این باشد که کتاب، صرفا دربارۀ فوتبال است. اما «یونایتد نفرینشده» در واقع رمانی است که در آن واقعیت و تخیل درهم آمیخته شدهاند تا روایتی جذاب بر بستر ورزش پرطرفدار فوتبال شکل بگیرد. این کتاب در سال ۲۰۰۶ منتشر شد و در لیست کتابهای پرفروش بریتانیا قرار گرفت؛ و نه تنها از جنبۀ تجاری، بلکه از جنبۀ ادبی هم موفقیتی بزرگ برای نویسندهاش «دیوید پیس» به ارمغان آورد. منتقدان ادبی انگلیس فرم روایی این رمان را ستودند و از آن استقبال کردند.
«دیوید پیس» پیش از این رمان، پنج رمان دیگر هم نوشته است که یکی از آنها، با نام GB84 ، دربارۀ اعتصاب معدنچیان انگلیس در دهۀ هشتاد است. این رمان جایزه ادبی معتبری نیز کسب کرد. اما در واقع «دیوید پیس» با «یونایتد نفرینشده» تبدیل به نویسندهای معروف در بریتانیا شد.
شخصیت اصلی رمان برایان کلاف مربی جنجالی انگلیس است. کلاف بعد از مربیگری در تیم داربیکانتی در ردۀ مربیان برجستۀ بریتانیا قرار گرفت. بعد از آن، او پا به باشگاه لیدز یونایتد میگذارد. حضوری کوتاه، جنجالآفرین و غیر منتظره. کلاف پا به جایی میگذارد که با تمام وجود، تقریبا از همهچیز آنجا متنفر است. بهخصوص از «دن روی» مربی سابق تیم. کلاف نسبت به او کینه و حسادت عجیبی دارد. این حسادت وصفناشدنی در تمام طول رمان دیده میشود. کلاف از شهر لیدز، از مردم لیدز و حتی از تیم لیدز یونایتد نفرت دارد. این حضور فقط ۴۴ روز طول میکشد. روزهایی پرتنش که برای کلاف نافرجام است.
داستان به اتفاقات و شخصیتهای واقعی فوتبال انگلیس در دهۀ شصت و هفتاد میلادی اشاره دارد و فضای تلخ و تیرهای از فوتبال نشان میدهد. نویسنده شخصیت کلاف را به شکل استادانهای در مرز نبوغ و جنون توصیف میکند. بخش زیادی از رمان را واگویههای کلاف تشکیل میدهند، کلاف در سراسر رمان با خودش حرف میزند. گاهی خودش را من خطاب میکند و گاهی تو. گاهی وقایع گذشته را توصیف میکند و گاهی زمان حال را. هنگامی که خودش را با دوم شخص خطاب میکند انگار شخصیتی دوپاره از خودش به نمایش میگذارد و از نظر روایی هم رمان را جذاب و زبان اثر را متنوع میکند. این چرخش زاویه دید از اول شخص به دوم شخص گاهی در یک پاراگراف اتفاق میافتد. «...جایی برای پارک اتومبیلت نمییابی. جایی برای توقف اتومبیلت در نظر نگرفتهاند. خبرنگارها. دوربینها و برق فلاشها. طرفداران. دفترچه امضابگیرها و قلمهایشان. در را باز میکنم. سرآستینم را صاف میکنم.» در این قطعۀ کوتاه تغییر از زاویه دید دوم شخص به اول شخص را میبینیم.
بستر فوتبال در «یونایتد نفرینشده» برای علاقمندان به فوتبال جذاب است و نوع روایت و شخصیتپردازی درخشان آن برای علاقمندان به رمانهای ادبی. بنابراین این کتاب میتواند مخاطبان زیادی را جذب کند.
کتاب یونایتد نفرین شده