مینورسکی یکی از ایرانشناسان برجستۀ اهل روسیه است. کتاب «رهآورد مینورسکی» نوشته گودرز رشتیانی به وضعیت ایرانشناسی در روسیه و نقش و جایگاه مینورسکی در مکتب ایرانشناسی روسیه میپردازد و دستاوردهای او را در حوزه ایرانشناسی تحلیل میکند. قلمروی پژوهش مینورسکی بسیار گسترده است و از جغرافیای و تاریخ ایران تا ترجمه و تصحیح نسخههای خطی را دربرمیگیرد.
رشتیانی برای نوشتن این کتاب، آرشیوهای روسیه بهخصوص سنتپترزبورگ را جستجو کرده است. او تاکید میکند که کتاب «رهآورد مینورسکی» تحلیلی انتقادی از آثار مینورسکی است.
مینورسکی متولد 1877 میلادی در کراچوا، آثار بسیاری در حوزههای تاریخ، جغرافیا، ادبیات و فرهنگ فارسی و کردی دارد. او در زمان خودش با بسیاری از پژوهشگران ایرانی ارتباط و همکاری داشت. مینورسکی در سال 1966 در کمبریج درگذشت و در مسکو به خاک سپرده شد.
کتاب «رهآورد مینورسکی» در چهار بخش به تحلیل و بررسی آثار و فعالیتهای مینورسکی میپردازد. زندگینامه جامعی نیز از این ایرانشناس برجسته در کتاب آمده است. «روایت زندگی»، «کارنامه پژوهشی»، «نامهها» و «گنجینه پژوهشی مینورسکی» عنوانهای این چهار بخش کتاب هستند.
هر بخش نیز از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که عنوان این قسمتها گویای مطالب آنهاست. بخش نخست کتاب یعنی «روایت زندگی» شامل این قسمتهاست: «روایت رندگی از زبان خود» و «مینورسکی از نگاه دوستان و همراهان».
بخش دوم به پژوهشهای مینورسکی اختصاص دارد و در آن به موضوعاتی چون «گذری بر پژوهشهای مینورسکی»، «ایرانیکا، بیست مقاله»، «مینورسکی و روایت تاریخ ایران»، «آثار مینورسکی در ترازوی نقد»، «کمیسیون تعیین مرزهای ایران» و «کتابشناسی آثار مینورسکی» پرداخته شده است.
در بخش نامهها نیز مطالب جالبی وجود دارد که شامل این عناوین است: «بررسی اجمالی»، «مکاتبات با مینورسکی» و «نامهها»
در بخش پایانی کتاب علاوه بر مطلب «معرفی گنجینههای پژوهشی مینورسکی» قسمتهای دیگری نیز وجود دارد که تصویر کاملتری از مینورسکی پیش روی خواننده میگذارد و شامل این عناوین است: «مطالب و آثار علمی»، «اسناد شخصی، خانوادگی و شغلی»، «مکاتبات مینورسکی»، «آثار علمی دیگران»، «عکسها» و «کلکسیون اسناد و بریدههای نشریات». در پایان کتاب علاوه بر تصاویر اسناد و عکسها نمایهای نیز آمده است تا کتابی کامل به دست خوانندگان برسد.
«رهآورد مینورسکی» برای علاقمندان به ایران و ایرانشناسی کتابی خواندنی و باارزش است که با اتکا به پژوهشی گسترده به فعالیتهای گستردۀ یکی از برجستهترین ایرانشناسان میپردازد.
کتاب ره آورد مینورسکی