1. خانه
  2. /
  3. کتاب یادگار زریران

کتاب یادگار زریران

4.5 از 4 رأی

کتاب یادگار زریران

Yadegar-e Zariran
انتشارات: معین
ناموجود
70000
معرفی کتاب یادگار زریران
"یادگار زریران" اثری است به کوشش دکتر "ژاله آموزگار" که عنوان یک کتاب حماسی و پهلوانی از ایران میانه زرتشتی است که به صورت دست‌نویس باقی‌مانده و یکی از نخستین نمونه‌های بازمانده از شعر حماسی ایرانی است. این متن گرانبها حکایت از مرگ قهرمان اسطوره‌ای به نام زریر دارد و انتقامی را که بر مرگ او می‌رود، به زیبایی توصیف کرده است.
چهره‌ها و وقایع داستان "یادگار زریران"، آرایشی از شخصیت‌های اساطیری و رویدادهایی است در گاتها، که خود مجموعه‌ای از سرودهای زندگی‌نامه‌ای در اوستا است و به پیامبر زرتشت نسبت داده می‌شود. از نظر تاریخی، آثار حماسی ایرانی مانند "یادگار زریران" توسط گوسان‌ها یا نوازندگان دوره گردی سروده و خوانده می‌شد که در دوران پیش از اسلام، پای ثابت جامعه ایرانی بودند. اگرچه داستان‌های قهرمانانه مانند "یادگار زریران" توسط موبدان زرتشتی گردآوری می‎شدند تا در کتاب پادشاهی که در دوره‌ی ساسانی وجود داشته و اکنون از دست رفته، ثبتش کنند، باقی آثاری که در جامعه نقل می‌شد، یا هرگز به رشته‎ی تحریر درنیامد، یا اگر نوشته شد، بعدها گم شد و یا تنها از ترجمه‌های بعدی که از آنها به زبان‌های رایج در دوران اسلامی مانند عربی یا فارسی به جا ماند، شناخته شد.
در حالی که کتاب پادشاهان دوره ساسانی نیز مفقود شده است، نسخه ای از "یادگار زریران" توسط موبدان زرتشتی به زبان پارسی میانه زرتشتی یا به اصطلاح پهلوی، حفظ شده است. این زبان، شکل منحصرا مکتوب و متأخر فارسی میانه‌ای است که تنها توسط موبدان زرتشتی استفاده می‌شده است و "یادگار زریران" که هم اکنون به همت دکتر "ژاله آموزگار" تدوین شده، از نخستین نمونه‌های بازمانده از حماسه‌ی ایرانی به آن زبان ایرانی میانه است.
درباره ژاله آموزگار
درباره ژاله آموزگار
ژاله آموزگار یگانه (زادهٔ ۱۲ آذر ۱۳۱۸ در خوی) پژوهشگر ایرانی فرهنگ و زبان‌های باستانی است. او دکتری زبان‌های باستانی (به‌طور دقیق‌تر، زبان‌های ایرانی و ادبیات مزدیسنی) از دانشگاه سوربن دارد و بیش از ۳۰ سال در دانشگاه تهران تدریس کرده‌است. ژاله آموزگار در سال ۱۳۱۸ در خوی زاده شد. او از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۴۹ به عنوان پژوهشگر در بنیاد فرهنگ ایران سرگرم کار شد. از سال ۱۳۴۹ به عنوان استادیار در گروه فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد و از سال ۱۳۶۲ به عنوان دانشیار و از سال ۱۳۷۳ تاکنون به عنوان استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران به تدریس و تحقیق اشتغال داشته‌است. او به زبان‌های انگلیسی، فرانسه، ترکی، پهلوی و اوستایی مسلط است.
او سال‌ها به عنوان همکار استاد احمد تفضلی به فعالیت‌های علمی پرداخت و پس از کشته شدن او به تدریس و تألیف و ترجمه ادامه داده‌است. ژاله آموزگار عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی بوده‌است و هم‌اکنون به مدت ۴۶ سال است که به تدریس در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران مشغول است و بسیاری از استادان رشته‌های گوناگون این دانشکده، از شاگردان وی بوده‌اند.
او در سال ۱۳۹۵ جوایزی چون لژیون دونور از وزارت فرهنگ فرانسه و جایزه سرو ایرانی (در زمینه میراث فرهنگی) را دریافت کرد.
قسمت هایی از کتاب یادگار زریران

به نام «دادار هرمزد»؛ به نام «دادار هرمزد» و مروای جهش نیک تندرستی، و دیر زیوشی همه ی بهان، و فراروان کنشان (نیکوکاران) بویژه او که این برایش نویسانده شد؛ یک - این را «یادگار زریران» خوانند، بدانگاه نوشته شد، که «گشتاسب» شاه با پسران، برادران، و «اسپوهران (خاصان)» و همالان خویش، این دین ویژه، «مزدیسنان» را، از «هرمزد» پذیرفت.

نظر کاربران در مورد "کتاب یادگار زریران"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

شیفته این کتابم

1403/01/16 | توسطعلیرضا - کاربر سایت
0
|

دین کهن یعنی دینی که ایرانیان و تورانیان بطور مشترک پیرو آن بوده اند، چه بوده است ؟ یعنی قبل از پیدایش زرتشت و آئین مزدیسنا ایرانیان و تورانیان پیرو چه آئینی بوده اند ؟

1401/03/20 | توسطلی لی - کاربر سایت
4
|
پاسخ ها

اگر اشتباه نکنم میترائیسم

1401/08/25|توسطمحیا ملایی
0

مهر پرست بودند و خیلی از ایرانی که در مزدیسنی ستایش میشوند در پیش از زردشت هم ستایش میشوند، واینکه میتراییسم با مهری پرستی متفاوت هست

1401/12/03|توسطکاربر سایت
1

در نوشته پایین منظور ایزدان بود اشتباه تایپی بود

1401/12/03|توسطکاربر سایت
1

آیین مهر در پیش از ظهور زرتشت در ایران جاری بود مهاجران آریایی این دین و شعبات آن را به عنوان اعقاد معنوی خویش با خود به ایران آوردند آموزه‌های شرک آمیز دین مهری در پی ظهور زرتشت مورد بررسی و مخالفت قرار گرفت کلیت دین در قالب دین زرتشن پذیرفته شد ولی خدایان مهری در نهایت در قالب ایزدان الهه وار در قامت دین زرتشت جای گرفتند.

1402/01/14|توسطامیرعباس
2

میترائیسم ،

1402/09/04|توسطکاربر سایت
0