کتاب کنترل فرهنگ

The Ideology Of Philanthropy
(نقش بنیادهای کارنگی، فورد و راکفلر در سیاست خارجی آمریکا)
کد کتاب : 43721
مترجم :
شابک : 978-6220603276
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 320
سال انتشار شمسی : 1401
سال انتشار میلادی : 1984
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 6
زودترین زمان ارسال : 11 آذر

معرفی کتاب کنترل فرهنگ اثر ادوارد برمن

کتاب «کنترل فرهنگ » نقشی را که اساسا بنیادهای کارنگی ، فورد و راکفلر در حمایت از سیاست خارجی ایالات متحده ، به ویژه از سال 1945 بازی کرده اند ، مورد بررسی قرار می دهد. تلاش بنیادها به نمایندگی از منافع آمریکا در خارج از کشور ، بیشتر در حمایت از تعدادی از موسسات متمرکز بوده است. آموزش عالی در کشورهای جهان سوم که دارای استراتژی هستند، با الگوبرداری از دانشگاههای آمریکایی، سعی می کنندآموزش رهبران جهان سوم را به گونه ای انجام دهند که در برابر نفوذ سیاسی و اقتصادی امریکا در این جوامع موضعی بی طرف و یا حتی موافق اتخاذ کنند. این کتاب نشان می دهد که چگونه امریکا از طریق موسسات مختلف خویش که به نظر می رسد مستقل از هرگونه سیاستی باشند، بطور نامحسوس ایده های استعماری امریکا را در کشور های جهان سوم تسری می دهند.

مطالعه دکتر برمن نشان می دهد بنیادهای لیبرال در طول تاریخ سیاست های مخرب منافع ایالات متحده را دنبال کرده اند. شواهد نشان می دهد که چگونه سیاست ها و برنامه های اینگونه بنیاد ها پس از مشورت دقیق با رهبران آمریکایی و مقامات دولتی تدوین شده است ، و چگونگی فعالیت های آنها برای پیشبرد اهداف تعیین شده توسط کسانی که در جهت گیری سیاست خارجی ایالات متحده تأثیر می گذارند ، طراحی شده است.

کتاب کنترل فرهنگ

قسمت هایی از کتاب کنترل فرهنگ (لذت متن)
سخنگویان بنیادها همواره ماهیت نوع دوستانه ی موسسات خود را مورد تأکید قرار داده اند و در همان حال این اتهام را نیز رد کرده اند که گویا هدف اصلی ایشان پیشبرد اهداف ملی یا حزبی خاص بوده است. چنین ادعاهایی پس از پایان جنگ جهانی دوم با شدت و تناوت بیشتری عنوان شده اند. دوران پس از جنگ شاهد گسترش سریع برنامه های برون مرزی بنیاد کارنگی و بنیاد راکفلر و همچنین ورود بنیاد فورد به صحنه ی فعالیت های خارجی بوده است. این ادعای بنیادها در مورد ماهیت صرفا بشردوستانه ی فعالیت شان در داخل و خارج با بررسی نامه ها، خط مشی های اعلام شده، گزارش های درون سازمانی و خاطرات مقامات آن ها رد می شود. اسناد فوق آشکارا نشان می دهند که چگونه برنامه های بنیادها به منظور پیشبرد علایق سیاست خارجی ایالات متحد تدوین شده است و...

میانی بین طبقه حاکم و مردم را اشغال می کنند. پذیرش برداشت طبقه حاکم از واقعیتها، که به عنوان حقیقت مورد تائید قرار می گیرد و به ظاهر بدیهی به نظر می رسد، به تلاش های این فروشندگان بستگی دارد. کمک هزینه های تحصیلی که از سوی بنیادهای کارنگی، فورد و راکفلر اعطا می شود، هدف تربیت این فروشندگان با روشنفکران را در دانشگاههای مورد حمایت آنها در داخل و خارج پیگیری می کند. میلیشدا خاطر نشان می کند که «طراحی و ایجاد و فاق در جامعه سرمایه داری هنوز یک مشغله غیر رسمی و خصوصی و در واقع مشغله بخش خصوصی است.

دانشگاههای مورد حمایت بنیادهای کارنگی، فورد و راکفلر در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین شباهنی انکارناپذیر به آن دسته از دانشگاههای آمریکایی دارند که از سالها پیش مورد توجه بنیادها قرار داشته اند. به عنوان نمونه بنیاد فورد تامین کننده عمده نیازهای مالی برنامه های آموزشی و پژوهشی در زمینه های علوم اجتماعی، مدیریت عمومی و تربیت معلم در دانشگاههای آمریکایی بوده است. توجه به این شاخهها، به استثنای تربیت معلم، کاملا در دانشگاههای تحت حمایت بنیاد فورد در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین مشهود است.

همچنین تاکید بر علوم پایه و پژوهش پزشکی - زیستی و تربیت مربیان دانشگاهی صاحب مدارک عالی که همیشه سهمی عمده از برنامه های آموزشی بنیاد راکفلر را در ایالات متحد به خود اختصاص داده، به همان صورت در برنامه های خارجی بنیاد نیز انعکاس یافته است. در این گونه برنامه های دانشگاهی در خارج، مانند برنامه های مشابه داخلی، به منظور تربیت گروههای همفکر از متخصصین محلی صورت می گیرد که هنجارهای خاصی را می پذیرند و در آینده مواضع رهبری جوامع خود را در دست خواهند گرفت؛ به این امید که از این مواضع رهبری، ملل خود را در مسیر توسعه هدایت کنند؛