1. خانه
  2. /
  3. کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود

کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود

نویسنده: میشل فوکو
5 از 3 رأی

کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود

About the Beginning of the Hermeneutics of the Self
مترجم:
انتشارات: نشر نی
٪10
260000
234000
معرفی کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود
کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود، اثری نوشته ی میشل فوکو است که اولین بار در سال 1980 به چاپ رسید. فوکو در سال 1980، پروژه ی تحقیقاتی گسترده ای را در باب رابطه ی میان مفهوم ذهنیت (سوبژکتیویته) و حقیقت آغاز کرد که به یکی از اساسی ترین شاخصه های آثارش در مورد دانش، قدرت و خویشتن تبدیل شد. سخنرانی هایی که در کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود به مخاطبین ارائه شده اند، به شکلی روشن و جامع ما را با این پروژه ی تحقیقاتی فوکو آشنا می کنند و از طریق مقایسه ی روش های پرداخت یونانی-رومی به مفهوم خویشتن با فرهنگ مسیحی، از خاستگاه تاریخی بسیاری از عواملی پرده برمی دارند که هنوز هم در تعریف ما از مفاهیم مدرن تأثیرگذارند.
درباره میشل فوکو
درباره میشل فوکو
پل میشل فوکو، زاده ی ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ و درگذشته ی ۲۴ ژوئن ۱۹۸۴، فیلسوف، تاریخ دان و متفکر معاصر فرانسوی و واضع اصطلاح «انسان گرایی ضد اومانیستی» است.وی، فرزند «آن مالاپار» و جراح متمول «پل فوکو» بود که در ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ در ناحیه سنت موار پواتیه فرانسه به دنیا آمد. بعدها اسم خود را به میشل فوکو تغییر داد. او صاحب کرسی «تاریخ نظام های فکری» در کالج دو فرانس بود و در دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو و دانشگاه کالیفرنیا، برکلی تدریس کرد.به خاطر نظریات عمیق و دیدگاه انقلابی درباره ی جامعه، سیاست و تاریخ از سرشناس ترین متفکران قرن بیستم محسوب می شود. همچنین فوکو جزو رهبران نظری پساساختارگرایی محسوب می شود، هر چند از آن ها فاصله گرفته و در مصاحبه ای که بعدها از آن برائت جست، به صراحت خود را نیچه گرا نامیده است.شهرت فوکو در آن است که او نخستین کسی است که از فرضیه ی روشنگری درباره ی عینی بودن شناخت خلع ید کرده است. فوکو عنوان کرد که زبان، حقیقت جهان را بیان نمی کند بلکه بازتابی از تجربه ی شخصی فرد است.او در مطالعات انسان شناختی خود مطرح می کند که میان استفاده از زبان و قدرت، نوعی همبستگی وجود دارد، به گونه ای که زبان برای قدرتمندان و صاحبان امتیاز جنبه ی ابزاری دارد و در حفظ و حمایت از پایگاه اجتماعی-سیاسی آنها عمل می کند.نزد فوکو، وظیفه ی هرمنوتیک خلع از قدرت نهفته در ورای متنی است که می خوانیم. در نتیجه، او نسبت به مضبوطات و اسناد تاریخی از آن دست که عرضه می شوند، چنین نظر دارد که همه ذهنی و تحریف شده اند و در واقع جهان بینی نویسنده و خواننده را بازتاب می کنند. رخدادهای تاریخی ای که ما ضبط می کنیم، آن هایی است که در واقع با میل ما به قدرت تناسب دارند.از مشهورترین آثار وی، می توان به نظم اشیا، نظم گفتمان، دیرینه شناسی دانش، مراقبت و تنبیه، پیدایش کلینیک، تاریخ جنون و تاریخ جنسیت اشاره کرد. همچنین، مجموعه ی چند جلدی درس گفتارهای میشل فوکو در کلژدوفرانس نیز از سوی انتشارات گالیمار منتشر شده است. این درس ها طی سال های اواخر دهه ی ۱۹۷۰ و دهه ی ۱۹۸۰ ارائه شده اند. از جمله این درس گفتارها می توان به باید از جامعه دفاع کرد و تولد زیست/ سیاست اشاره کرد. برخی از این آثار به فارسی ترجمه شده اند.
ویژگی های کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود
  • میشل فوکو از فیلسوفان برجسته قرن بیستم
نکوداشت های کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود

کتابی شگفت انگیز و مهم.

Barnes & Noble

این اثر، شرحی موجز از مبانی اندیشه های بعدی فوکو را در اختیار مخاطبین قرار می دهد.

Choice
قسمت هایی از کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود

وقتی از هرمنوتیک خود صحبت می کنم، منظورم نوع بدی از علوم انسانی نیست که در تضاد با نوع خوب باشد. منظورم این است که پروژه ی هرمنوتیک خود، چارچوب تاریخی همه ی علوم انسانی بوده است.

مثلا در فلسفه ی یونان چرا فلاسفه طی قرون متمادی به مردم که بسیار دل مشغول قواعد زندگی و شیوه ی زندگی کردن بودند، می گفتند چگونه رفتار کنند و چرا هرگز تصور نمی کردند که مردم به چیزی نظیر علوم انسانی نیاز دارند؟ به اعتقاد من این تصور با مسیحیت آغاز شد، آن هنگام که نه تنها کتاب مقدس، بلکه خود نیز به موضوعی برای تأویل بدل شد.

مسئله ی ما اکنون این است که کشف کنیم این خود، چیزی غیر از همبسته ی تاریخی تکنولوژی های برساخته طی تاریخمان نیست.

مقالات مرتبط با کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»

میراث جادوانه ی «میشل فوکو»، روشی است که از طریق آن به تاریخ می نگریم.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب خاستگاه هرمنوتیک خود" ثبت می‌کند