1. خانه
  2. /
  3. کتاب دیالکتیک تاریخ

کتاب دیالکتیک تاریخ

نویسنده: لویی آلتوسر
3.6 از 1 رأی

کتاب دیالکتیک تاریخ

سیاست و تفکر 1
Politics and history: Montesquieu, Rousseau, Hegel and Marx
انتشارات: ژرف
ناموجود
23000
معرفی کتاب دیالکتیک تاریخ
لویی آلتوسر تمام عمر کار فلسفی‌اش را صرف تئوری‌پردازی پیرامون مارکسیسم کرد و تا آخر عمر پربار، عجیب و غریب و پرحادثه‌اش، از فلسفیدن و شرح و تفسیر آرای مارکس دست برنداشت. آلتوسر همیشه درحال حمله به فیلسوفان و روشنفکرانی بود که مارکس را نمی‌خوانند مگر برای حمله به آن و به جد معتقد بود که فقط آن‌ها که در جنبش‌های کارگری حضور داشته‌اند مارکس را فهمیده‌اند. کتاب «دیالکتیک تاریخ» یکی از کم‌حجم‌ترین نوشته‌های اوست که مقصودش برملا کردن کج‌فهمی و حتی نفهمی عمیق بخش بزرگی از فیلسوفان و متفکران از معنای قاره‌ی تاریخ مارکس و البته ماتریالیسم دیالکتیک اوست. آلتوسر بی محابا، موجز و درعین‌حال با وسعت نظر و جامعیت، فیلسوفان و نحله‌های فلسفی پس از مارکس را استهزا می‌کند و با بحث نظری درباره‌ی دیالکتیک تاریخ، به بازخوانی و فهم مارکس دعوت‌مان می‌کند. آلتوسر که آنارشیسم اجتماعی را مرحله‌ای فراتر از کمونیسم می‌دانست، معتقد بود کمونیسم شیوه‌ای از تولید است که در آن روابط اقتصادی به‌شکل استثمار یا روابط سیاسی به‌شکل سلطه وجود ندارد و آنارشیسم اجتماعی مرحله‌ای ورای آن است که نیاز به فهم و رسیدن به آن داریم.
درباره لویی آلتوسر
درباره لویی آلتوسر
لوئی پیر آلتوسر (Louis Pierre Althusser) (زادهٔ ۱۶ اکتبر ۱۹۱۸ در الجزایر - درگذشتهٔ ۲۲ اکتبر ۱۹۹۰) فیلسوف مارکسیست فرانسوی بود. او از بالاترین مقامات آکادمیک حزب کمونیست فرانسه بود و بحث و تزهایش عمدتاً در پاسخ به خطراتی (همچون مارکسیسم انسانگرایانه مکتب فرانکفورت) بودند که به زعم او بنیان‌های نظری مارکسیسم را تهدید می‌کرد. لویی آلتوسر، «مارکسیست ساختارگرا» است که مفهوم ایدئولوژی در اندیشهٔ مارکس، در دست‌های او ورز بیشتری پیدا کرده‌است. او با تاسی از مارکس، بر این باور است که هر نظام اجتماعی برای بقا و ماندگاری اش، ناگزیر از بازتولید شرایط و روابط تولید است. به این معنا که هر صورت بندی اجتماعی باید شرایط تولید خودش یا به عبارت دیگر، نیروهای تولید و روابط تولیدی موجود را بازتولید کند. آلتوسر ضمن تفکیک بازتولید روابط تولید از بازتولید نیروهای تولید، نهادها و سازوبرگ‌های دولت را نیز به دستگاه‌های ایدئولوژیک دولت و دستگاه‌های سرکوبگر دولت تقسیم می‌کند.
آلتوسر در دیدگاهی ضداومانیستی معتقد بود که انسان‌ها عاملانی صاحب اختیار و آزادی کامل نیستند، بلکه موجوداتی وابسته به نیروهای تاریخی و غیرشخصی مبارزه طبقاتی هستند.
ویژگی های کتاب دیالکتیک تاریخ
  • به همراه یک مصاحبه با لوئی آلتوسر
نظر کاربران در مورد "کتاب دیالکتیک تاریخ"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

آلتوسر از متفکرین برجسته چپ

1401/05/10 | توسطکامران - کاربر سایت
4
|