کتاب علم و ایدئولوژی

Science and Ideology
کد کتاب : 28119
مترجم :
شابک : 978-9644486746
قطع : وزیری
تعداد صفحه : 548
سال انتشار شمسی : 1398
نوع جلد : جلد سخت
سری چاپ : 2
زودترین زمان ارسال : ---

معرفی کتاب علم و ایدئولوژی اثر لویی آلتوسر

لویی پیر آلتوسر (1918–1990) یکی از تأثیرگذارترین فیلسوفان مارکسیست قرن بیستم بود. او و جمعی از شاگردانش که امروزه جز بزرگترین فلاسفه معاصر به حساب می آیند در نیمه دوم قرن بیستم به نوسازی تفکر مارکسیستی پرداختند و سعی کردند که بخصوص کتاب سرمایه مارکس را دقیق تر از قبل بخوانند و رهیافت های خود را ارائه دهند. آنها همچنین مارکسیسم را از نظر فلسفی در عصری که همه از نام کمونیسم وحشت داشتند دوباره سر زبان ها انداختند. نگاه او باعث زدودن بسیاری از سو تفاهم های نظری و عملی در فلسفه مارکس شد. البته باید این را هم اضافه کرد که خود این فعالیت ها بستر مناسبی برای سوتفاهم های ناگزیر جدید بوجود آورد.
ادعاهایی که وی در دهه 1960 درباره فلسفه مارکسیست مطرح کرد ، در سراسر جهان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. به دلیل واژگونی های آشکار در مواضع نظری وی ، به واقعیت های بد سرنوشت زندگی او و به خاطر اقبال تاریخی مارکسیسم در اواخر قرن بیستم ، این علاقه شدید به مطالعه آلتوسر از مارکس در دهه 1970 دوام زیادی نیاورد. علی رغم بی تفاوتی مقایسه ای که بعد از این وقایع نسبت به کار وی به طور کلی نشان داده شد ، نظریه ایدئولوژی آلتوسر که در درون آن گسترش یافته است به طور گسترده ای در علوم اجتماعی و انسانی به کار گرفته شده و پایه و اساس بسیاری از فلسفه "پسا مارکسیست" را فراهم آورد.
علاوه بر این ، جنبه های پروژه آلتوسر به عنوان مارکسیسم تحلیلی و همچنین رئالیسم انتقادی و فلسفه زبان الهام بخش بوده است. اگرچه این تأثیر همیشه مشخص نیست ، اما کارهای آلتوسر و دانشجویانش همچنان مورد توجه برنامه های پژوهشی مطالعات ادبی ، فلسفه سیاسی ، تاریخ ، اقتصاد و جامعه شناسی قرار می گیرد.

کتاب علم و ایدئولوژی

لویی آلتوسر
لوئی پیر آلتوسر (Louis Pierre Althusser) (زادهٔ ۱۶ اکتبر ۱۹۱۸ در الجزایر - درگذشتهٔ ۲۲ اکتبر ۱۹۹۰) فیلسوف مارکسیست فرانسوی بود. او از بالاترین مقامات آکادمیک حزب کمونیست فرانسه بود و بحث و تزهایش عمدتاً در پاسخ به خطراتی (همچون مارکسیسم انسانگرایانه مکتب فرانکفورت) بودند که به زعم او بنیان‌های نظری مارکسیسم را تهدید می‌کرد. لویی آلتوسر، «مارکسیست ساختارگرا» است که مفهوم ایدئولوژی در اندیشهٔ مارکس، در دست‌های او ورز بیشتری پیدا کرده‌است. او با تاسی از مارکس، بر ...
دسته بندی های کتاب علم و ایدئولوژی
قسمت هایی از کتاب علم و ایدئولوژی (لذت متن)
در این بازی سیاسی شده، به جای نام اشیاء پرندگان و انسانها و شخصیت های سیاسی و اجتماعی نام برده می شدند و اگر کسی از بازیکنان برای شخصیتی متفور، مطرود پا منصوب شده انگشت بلند می کرد و می گفت دیراه بشدت تک میخوردا چند شخصیتی که من به دلیل تا آشنایی و شاید هم پیروی نکردن از احکاما حزنی به خاطرشان کنکهای فراوانی خوردم تروتسکی، کائونسکی، برنشتاین، بوخارین و با کوسین بودند؛ اینها چه کسانی بودند و چراید معرفی شده بودند و چرا ما باید از آن ها ندمان می آید. هیچ معلوم نبودا در آن جلسات بحث و انتقاد هیچ کس درباره آنها حرفی نزده و سخنی نگفته بود، نمی دانستیم آنها چه گفته اند و چه نوشته اند و چرا نباید به طریقی عقلانی و منطقی با آن ها و نظرانشان آشنا شد؟

در جامعه هایی نظیر جامعه ما، که در آن همه آموزش ها، خواه مرادها مذهبی و آموزه های اخلاقی با داوری ها و ارزش گذاری ها دارای چنین کیفیتی هستند، ماختار ذهنی انسان ها که تعیین کننده شبونه رفتاری آنهاست دچار اختلال و ناهماهنگی می شود که پیامد محتوم دهشت بار آن مناسبات ناسالم و تعصب میز اجتماعی است ذهنیتی که هرگز در مردمی که در جوامع غیر سنتی می زیند پدید نمی آید، آنانی که راهبرشان عقلات است و سنجه خرد، ملاک و میزان رفتارشان در دوستی ها و دشمنی ها و عشق و نفرت. مثالی بزنم: پل سوئیزی در چنین جو و حال و هوای خرد آمیزی پرورش یافت.